Hangverseny

3 órája

Zene világnapja: jubiláló tanárok adtak koncertet Salgótarjánban (fotók, videó)

Vidám dallamok töltötték be a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermét október 1-jén, kedden. A zene világnapja alkalmából ünnepi hangversenyt tartottak az intézményben, amelyen a jubiláló pedagógusok szólaltatták meg hangszereiket.

Sipos Nina Vivien

Ünnepi hangversenyt tartottak a zene világnapja alkalmából kedd este Salgótarjánban, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola Virág László hangversenytermében. A koncerten a zeneiskola pedagógusai léptek fel különböző hangszerek kíséretében: Matuz Csilla orgonán és zongorán, Radics Gerald és Kovács László zongorán, Szabó Istvánné zongorán és csemballón, Illés Zsuzsanna szaxofonon, Tajti Veronika és Kajzinger Katalin hedegűn, Balázs Egon csellón, Barabásné Morvai Tímea furulyán, míg Takács Lilla énekhangjával kápráztatta el a közönséget. A rendezvényen a Salgótarjáni Rézfúvós Kvintett is színpadra lépett Hrúz Dénes és Hrúz Szabolcs közreműködésével, akik népi hegedűn játszottak ismerős dallamokat. 

A zene világnapja
A zene világnapja alkalmából sokan felléptek az ünnepi hangversenyen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Barabásné Morvai Tímea, a salgótarjáni zeneiskola igazgatója elmondta, hogy a hagyományokhoz híven minden évben a zene világnapján nyitják meg egy koncerttel a hangversenyek évadját, amelyen az intézmény jubiláló tanárai adnak elő zenedarabokat a nagyérdemű előtt.

A zene világnapja több üzenetet is hordoz

A zene világnapját 1975 óta október 1-jén ünnepeljük, amelyet még Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész és karmester kezdeményezésére hozott létre az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa. Célja a zene népszerűsítése, a különböző kultúrák zenei hagyományainak bemutatása, a zenei élmények elérhetővé tétele, a zene szerepére való felhívás, valamint a művészeti és kulturális sokszínűség ösztönzése. Október első napján világszerte koncerteket, előadásokat és különböző zenei rendezvényeket tartanak, amelyek ingyenesek és nyitottak a közönség számára, ezzel is hangsúlyozva a zene univerzális nyelvét és összekötő erejét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában