Irodalmi szenzáció

2 órája

Bemutatták a 70 éves Palócföld emlékszámát Salgótarjánban (fotók)

Nógrád vármegye irodalmi, művészeti és közéleti folyóiratának első száma 1954-ben látott napvilágot a Hazafias Népfront Megyebizottságának és a TIT Megyei Szervezetének kiadványaként. Ez azt jelenti, hogy a mostanság a Balassi Bálint Könyvtár kiadásában megjelenő Palócföld immár hetvenévesnek tudhatja magát.

Nool.hu

S ez bizony igencsak elismerésre e méltó életkor különösen egy vidéki folyóirat esetében. Péntek délután – az Országos Könyvtári Napok keretében – az intézményben mutatták be a Palócföld idei 3-4-es – 234 oldalas – úgynevezett emlékszámának főbb jellemzőit. 

Palócföld
A 70 éves Palócföld emlékszámát mutatták be a salgótarjáni könyvtárban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Bemutatták a Palócföld emlékszámát

Ebben a szombathelyi dr. Fűzfa Balázs egyetemi oktató, főszerkesztő és a Pakson élő Süth Gabriella szerkesztő – akiket 2023 nyarán kért fel erre a munkára Molnár Éva könyvtárigazgató – vállalta a főszerepet, de a múltidézés folyamatában szót kapott a lap háromszor volt főszerkesztője dr. Praznovszky Mihály és dr. Csongrády Béla is. Utóbbi különböző módon – rovatvezetőként, főmunkatársként és főként szerzőként – évtizedek óta szorosan kötődik a kiadványhoz. 

Praznovszky Miklós Ferenc ezúttal is figyelemre méltó módon járult hozzá a Palócföld múltjának feltárásához. Az Ólomszínű álom című írásában „nyomdászszemmel” idéz fel epizódokat a lap történetéből és egy újabb önálló kiadványt tett közzé az összes eddigi megjelenés címlapjairól.

 A sok tartalmas írás sorából szomorú apropója miatt kell kiemelni dr. Baráthi Ottó In memoriam dr. Fancsik János című nekrológját a szívvel-lélekkel lokálpatrióta főorvos közelmúltbéli halála kapcsán. 

 

Dr. Gréczi Zsoldos Enikő az előző főszerkesztő A Palócföld szellemi erőtere 2016 és 2022 között című dolgozata értelemszerűen az általa képviselt koncepcióról fejti ki gondolatait. A Nagy Pál ’90 címmel egy önálló rovat keretében köszönti a lap a Párizsban élő, egykori „Magyar Műhelyes” ֲ salgótarjáni születésű költőt. Egyik képversét – mint a kivetítés is bizonyította – Handó Péter tette láthatóvá. A Holokauszt 80 című rovatban kér írás foglalkozik az emberiség elleni XX. századi közepi rémtettel.

Borítóképet terveztek

Az új szám formai megjelenése kapcsán feltétlenül ki kell emelni Kovács Bodor Sándor fotográfus és filmkészítő közreműködését, minthogy – az egyébiránt Bonyhádi Károly tervezte – címlap és belbecs összes felvétele az ő munkáját dicséri. A szerkesztőség ezt a minapi alkalmat használta fel, hogy kiossza a diákok –14-18 évesek – számára meghirdetett pályázat díjait azok között, akik a Palócföld 2015/ 1-es száma borítóképének megtervezésére tettek sikeres kísérletet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában