Ünnepség

2024.09.13. 06:50

Negyven éve gondoskodnak az idősekről a nógrádmegyeri otthonban

A nógrádmegyeri Virágsziget Gondozási Központ szervezésében immáron negyedik alkalommal rendeztek közösségi napot az intézmény lakóinak és hozzátartozóiknak a közelmúltban. Az idei családi összejövetel azért is volt különleges, mivel az intézmény létrejöttének 40. évfordulóját ünnepelték az egybegyűltek.

Sipos Nina Vivien

Immáron negyedik alkalommal rendezett családi összejövetelt a nógrádmegyeri Virágsziget Gondozási Központ a közelmúltban, amelynek a Radics István Közösségi Színtér nagyterme adott otthont idén. Az eseményen az idősek otthonának lakói, illetve a hozzátartozóik vettek részt, hogy eltöltsenek együtt egy vidám és élményekkel teli napot. A családi rendezvény különlegességét az adta, hogy éppen 40 évvel ezelőtt tették le a szociális ellátás alapjait Nógrádmegyerben, az Öregek Napközi Otthonának létrehozásával, továbbá 25 éve hozták létre az intézmény egy lakójának kezdeményezésére a Szívdobbanás Nógrádmegyerért Alapítványt.

idősek
Fennállása 40. évfordulóját ünnepelte az idősek otthona Nógrádmegyerben
Forrás: Beküldött

Színes programokkal ünnepeltek az idősek

Nyitásként a helyi hagyományokat mindig hűen és lelkesen közvetítő, Hagyományőrző Népdalkör tagjai léptek színpadra, ráhangolva a nagyérdeműt a délutáni programokra. Ezután a megjelenteket Király Attiláné, a Virágsziget Gondozási Központ vezetője köszöntötte, aki kiemelte a közös ünnepek megtartásának jelentőségét, amelyek a közösségért vannak és módot adnak az emlékezésre, mindemellett pedig személyes és közös ajándékká válhatnak a helyiek számára. Az összejövetelen Verbói Gábor polgármester is mondott beszédet, hangsúlyozva a településen immár 40 éve működő szociális ellátórendszer létrehozásának és folyamatos zökkenőmentes fenntartásának fontosságát. 

Nógrádmegyerben a falu igényeinek megfelelő szociális gondoskodási formák kialakítására törekedtek a mindenkori vezetők és a képviselő testületek tagjai is. 

Az 1984-ben alapított Öregek Napközi Otthonát Géczy Ernőné vezette 10 éven át. Ezt a munkát Maczák Tiborné folytatta másfél évig, majd 1996-ban a vezetői feladatok átadását követően 2006-ig, nyugdíjba vonulásáig volt az intézmény dolgozója. Ezen időszak után Verbói Tiborné 19 éven keresztül vezette a központot, amelyet 2015-ben vett át a jelenlegi vezető.

Hosszú és sok-sok küzdelmes évet hagyott maga mögött a mostani állapotában és formájában működő, 34 férőhelyes idősek otthona, valamint a szociális étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosító Virágsziget Gondozási Központ. Ennek a négy évtizednek a munkásságát és az intézet történetét bemutatva egy képes összefoglalót készített Király Attiláné, amelyet az intézmény előterébe belépve bárki megtekinthet.

Megválasztották Nógrádmegyer díszpolgárát

Verbói Gábor polgármester az ünnepség keretén belül átadta a képviselő-testület által adományozott Nógrádmegyer díszpolgára címet, amely 2024-ben Géczy Ernőnét illette. A megtisztelő kitüntetést a település hagyományainak, kulturális örökségének megőrzése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért vehette át.

Géczy Ernőnét választották a település díszpolgárának idén
Forrás: Beküldött

Később Király Attiláné, a Virágsziget Gondozási Központ emléklapját, egy emlékplakettet és egy csokor virágot is ajándékozott a település újonnan kinevezett díszpolgárának, háláját és köszönetét kifejezve a biztos alapok megteremtéséért, a példamutató vezetői munkásságáért, és az azóta végzett lelkiismeretes, kitartó tevékenységéért. Hasonlóképpen köszöntötték a rendezvényen Maczák Tibornét és Verbói Tibornét is. Az elismerések kiosztása után Polcz Zoltán atya, Nógrádmegyer plébánosa megáldotta a jelenlévő közösséget.

Mulatoztak a családi napon

Az ünnepség végén különleges programokkal és műsorokkal szórakoztatták a résztvevőket, többek között volt tanmese, vers- és viccmondás, illetve egy népmesét is előadtak a közösségi színtér színpadán. A kiváló hangulatot a szécsényi Derűs Asszonyok biztosították, a vacsorát követően pedig a zenét Márton Imre és Bangó Nándor szolgáltatták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában