Nool.hu videó

2024.09.05. 06:55

Grafikusművész hallgató alkotásaiból nyílt látványos tárlat Etesen (fotók, videó)

A természet és a mitológia tematikáját mutatja be az az időszaki kiállítás, amelynek ünnepélyes megnyitója szerdán volt a faluban. Az eseményen Kasza Laura helyi grafikusművész hallgató fa-, papír- és linóleummetszet alkotásait csodálhatta meg a művészetkedvelő közönség.

Sipos Nina Vivien

Egy látványos, időszaki kiállítás nyílt meg szerdán délelőtt az etesi közösségi ház előterében. A Természet és mitológia című tárlat egy helybeli végzős grafikusművész hallgató alkotásait vonultatja fel, amelyeket leginkább fa-, papír- és linóleummetszet technikával, eljárással készített el az egyetemi évei alatt. Az eseményen elsőként Matúz Gábor Etes polgármestere köszöntötte a szép számban megjelent közönséget, majd Kasza Laura mondott beszédet.

A grafikusművész hallgató kiállítását szeptember 26-ig, csütörtökig tekinthetik meg az érdeklődők az etesi művelődési házban
A grafikusművész hallgató kiállítását szeptember 26-ig, csütörtökig tekinthetik meg az érdeklődők az etesi művelődési házban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Megvalósult a grafikusművész tanuló álma

A fiatal lány kifejtette, hogy tulajdonképpen már gyermekkora óta rendkívül érdekli őt a természet és a mitológia, a különféle mítoszok, a legendák, a mesék, továbbá a grafikus művészet, ezen területek szeretete pedig végigkísérte őt egészen felnőtt koráig. Számos rajzversenyen indult el egykori tanárának támogatásával, amelyek csak megerősítették abban a céljában, hogy ő maga is a grafikával foglalkozzon. Kasza Laura a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2020-ban érettségizett le, ahol már emelt óraszámban járt rajz és vizuális kultúra specializációra. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem végzős, grafikusművész szakos hallgatója.

– Az egyetem első évei kísérletezéssel teltek. Sokféle technikával megismerkedtem, például a papír-, a fa- és a linóleummetszettel, a fóliakarccal, a szitanyomattal és a litográfiával. Mindemellett sokféle témával is foglalkoztam, mint a technika és a természet kapcsolata, önmagunk keresése, illetve az egyes társadalmi szerepek – fogalmazott Kasza Laura, hozzátéve: – Másik kedvelt témám a különböző népek legendái és a mítoszok, amik szintén megjelennek a munkáimban.

Különleges helyszínek és alakok jelennek meg alkotásain

A grafikusművész hallgató elmondta, hogy az első tájképei, amelyek magasnyomású grafikai technikával készültek, 2022-ben születtek meg Az érsek fái címmel. A kiállításon is megtekinthető alkotások többrétegű fametszet-nyomatokból állnak, rajtuk pedig az egri Érsekkert egy-egy kiemelt részletét lehet látni. Hozzátette: ezen sorozat elkészítése után kezdett jobban a természet tematikában különleges helyszíneket, koncepciókat ábrázolni. A képeken viszont nem csupán a környezet elemei tűnnek fel, hanem a görög és az északi mitológia alakjai is, például Kerberosz, a háromfejű kutya és Fenrir, a megbéklyózott óriás farkas.

A kiállítást végül Kasza Laura nyitotta meg ünnepélyes keretek között, amelyet egészen szeptember 26-ig, csütörtökig lehet megtekinteni az etesi művelődési házban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában