Nool.hu videó

2024.08.16. 14:06

Ezen a nyáron is jelentős kulturális eseménye volt megyénknek a ceredi művésztelep (fotók, videó)

Az elmúlt napokban huszonkilencedik alkalommal tartották meg a település nevével összeforrt, igencsak kreatív, termékeny nemzetközi művésztelep nyilvános bemutatkozását. Az idén nyolc ország csaknem negyven művésze alkotott a minden résztvevő által dicsért szép természeti környezetben fekvő, folklórhagyományokban gazdag, vendégszerető községben.

Csongrády Béla

Néhány alkotó részese lehetett a két éve kialakított és immár korszerű grafikai műhellyel, Európában is ritka présgéppel rendelkező, ArtComplex épületében látható Sites and Rootes II. (Helyek és Gyökerek) című, Fürjesi Csaba és Palik Eszter kurátorságával, Németh Péter szobrászművész által rendezett kiállításnak is.

Huszonkilencedik alkalommal tartották meg a nemzetközi művésztelep nyilvános bemutatkozását
Huszonkilencedik alkalommal tartották meg a nemzetközi művésztelep nyilvános bemutatkozását
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Elismerően szóltak a művésztelepről

A római szám arra utal, hogy a lengyelországi Wroclawban már látható volt e bemutató és a varsói négyek együttműködése keretében került Ceredre. Az itteni megnyitón megjelenteket Fürjesi Csaba az egyik alapító tag – a másik kettő Kun Cecília és Sánta László – művészeti vezető köszöntötte, majd Kéri István moderátor mondta el Dominika Teske, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatójának, illetve Novák Irén művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárnak az elismerő, támogató gondolatait.

A miniszteriális tisztségviselő hangsúlyozta: „a kiállítás titka a kortárs képzőművészet bemutatásának komplexitásában, a megközelítési módok harmóniájában rejlik. Abban a rendezési elvben, amely a jelenkor kihívásaira érvényes válaszokat megfogalmazva tartja fényben a művészi alkotómunkát. Szeretnék szívből köszönetet mondani mindazoknak, akik hite és lelkesedése nélkül ez a rangos rendezvény nem hirdethetné a művészet határokon átívelő, közösségformáló és léleknemesítő hatalmát.”

Még tágabbra nyitnák a kaput

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke ugyancsak méltatta a művésztelep hazai és határainkon túli jelentőségét. Örömmel konstatálta, hogy a helyi szervezőkben következetes a szándék az együttműködés kapujának még tágabbra tárására. 
A fentebb jelzett kiállítás megnyitására a szervezők ezúttal is Nátyi Róbert művészettörténészt, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészei Karának dékánját kérték fel, aki rendszeres résztvevője a ceredi művésztelepnek és érzékeli nemcsak az állandó értékeket, hanem a fejlődés lehetséges irányait is.

A szakember kiemelte: e tárlat Európában bárhol megállná a helyét, annál is inkább, mert a genius loci — a hely szelleme – érzékeltetésével mintegy bizonyítja Victor Vasarely magyar származású szobrász- és festőművészművész által használt, úgymond planetáris folklór terjedő fogalmának XXI. századi létjogosultságát is. A megnyitón – és a program további részében is – közreműködött a gyöngyösi székhelyű Empty Pubs zenekar.

A csodakamra volt a követendő irányelv

A ceredi művésztelep egyik jellegzetessége, hogy évente funkcionál egy irányadó koncepció – ha úgy tetszik mottó –, amely mentén dolgoznak az alkotók s műveikből kiállítás készül. Az idén ez a bizonyos, követendő irányelv a csodakamra volt. E fogalom – éppen a folklorisztikus hagyományok miatt – akár az egész falura is jellemző. Aligha véletlen, hogy ez az eleve talányos kifejezés sokféle, gyakran szellemes megközelítésre indította az alkotókat. Műveikből október 12-én, szombaton terveznek kiállítást nyitni.

E három évtizede rendre visszatérő nemzetközi művésztelepnek minden esztendőben része az ArtPiknik-nek nevezett tartalmas, sokszínű és nem utolsósorban szórakoztató programsorozat, amelynek szerves egysége a bőséges és igényes gasztronómiai kínálat is.

Művészekkel beszélgettünk

Az estébe hajló rendezvényeket megelőzően állt portálunk rendelkezésére néhány külföldi és magyar művész. A besztercebányai szobrászművész Jozef Suchoza több mint egy tucatszor jött már el Ceredre és e szám mindennél többet mond. Az osztrák grafikus Eva Möseneder Salzburgban ismerkedett meg ott a közelben élő Fürjesi Csabával, és az ő meghívására érkezett Ceredre. Nagyon boldog, hogy itt lehetett, mert sok szempontból inspiráló volt számára ez az igazán befogadó művészi és emberi közeg.

Ugyancsak Ausztriát képviselte Bernhard Lochmann, aki talán leginkább kihasználta a grafikai műhely adta lehetőségeket. Műveinek jó részét a jelenleg Berlinben ösztöndíjas – nem mellesleg B. Lochmann magyar párja – Tóth Kinga – hangperformer, vizuális művész, a Hegyfalu formáció dalszövegírója és frontembere – írásai, versei ihlették, illetve ihletik. Ugyancsak sokoldalú személyiség a litván Kamile Jadevicuite grafikus, aki szintén sajátos eljárásokat művel: az úgynevezett cianotípia képviselője. Az oldott légkör, a baráti hangulat is arra inspirálja, hogy a 2025-ös, 30. kurzusra – amely lényegében már el is kezdődött – is visszatérjen Ceredre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában