Művészet

2024.07.07. 11:55

Dokumentumfilmet készítenek Salgótarján történetéről

Shah Timor operatőr Salgótarján születéséről és lenyűgöző építészetéről készít egy ismeretterjesztő dokumentumfilmet, amely a tervek szerint egy-két hónapon belül elkészül.

Sipos Nina Vivien

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Shah Timor operatőr, a Dornyay Béla Múzeum munkatársa tavaly tavasszal kezdett el kollégáival és feleségével, dr. Shah Gabriella múzeumigazgatóval, művészettörténésszel együtt leforgatni egy ismeretterjesztő dokumentumfilmet, amely Salgótarján építészetéről, környezetéről, várossá válásának történetéről és természeti kincseiről szól. Mint elmondta a rendező, a film célja, hogy bemutassa a város szépségét, nem csupán azért, hogy a helyiek büszkék legyenek salgótarjáni származásukra, hanem hogy országszerte is elismertté váljon a település.

dokumentumfilm, Shah Timor
Shah Timor elárulta, hogy a Salgótarjánról szóló dokumentum film hamarosan elkészül
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool Archív

– Olyan neves építészekkel készített interjúk is belekerülnek a még mindig készülő filmbe, mint a nemrégiben elhunyt, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas Finta József, a kétszeres Ybl Miklós-díjas Magyar Géza és Ligetvári István, aki a film alapötletét is adta – fogalmazott Shah Timor. Hozzátette: a megközelítőleg 52 perces alkotás elkészítésében legalább húsz ember segédkezett hatalmas lelkesedéssel.

Készülőben a dokumentumfilm

Shah Timor filmrendező elárulta hírportálunknak, hogy már a 85 százaléka kész van a nagyszabású filmjének, mindössze az utolsó simítások vannak hátra.

– Pár vágókép, egy interjú részlet és a narráció beillesztése hiányzik. Körülbelül egy-két hónapon belül kész lesz teljesen a dokumentumfilm – fogalmazott Shah Timor, hozzátéve: – Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz bemutatva a nagyközönségnek a Dornyay Béla Múzeumban, mivel az még a jövő zenéje. Kiemelte: kezdetben nem fűzött nagy reményeket ehhez a filmhez, de mostanra már örül neki, hogy belevágott ebbe a hatalmas projektbe, és nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért olyan sokan segítettek neki megvalósítani ezt az álmát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában