Interjú

2023.02.21. 20:38

Ez ám az „Attraction” – Szücsi útja Salgótarjánból a világhírnévig! (videók)

Nemzetközi szinten halmozza a sikereket az Attraction Látványszínház, amelyet nemrég a salgótarjáni önkormányzat Pro Arte-díjjal ismert el. A társulatot a nógrádi megyeszékhelyről származó Szűcs Zoltán – a Hip Hop Boyz egykori tagja – alapította, aki a portálunknak adott interjúban a sikerhez vezető útról és a terveiről is beszélt.

Nagy Orsolya

Szűcs Zoltán, Szücsi nem mindennapi karriert épített a nógrádi megyeszékhelyről indulva

Forrás: MW

Fotó: Végh István/Bors

– A zenei és a táncos tevékenységed az egész ország ismeri, a kezdetekről azonban kevesebbet tudunk. Mesélnél arról, hogyan indult a karriered?
– Salgótarjánban kezdődött minden. Viszonylag későn kezdtem el a tánccal foglalkozni, nagyjából 14 éves koromban. A break volt az, amely megérintette a lelkemet, olyannyira, hogy még országos versenyekre is jártam. Megalakult az Enemy Squad, amelynek tagjaival megindultunk a nagyvilág felé, és a világhírű Battle of the Year versenyen szerepeltünk rendszeresen a dobogós helyen. 1993-ban megnyertük a Ki mit tud című? tehetségkutatót, de az én karrierem ezután már a Hip Hop Boyz-zal folytatódott.

– Hogyan emlékszel vissza az együttesre, amelynek slágerei napjainkban is népszerűek?
– A Hip Hop Boyz 1993-ban alakult és 1998-ig tartott. A miénk volt az utolsó Magyarországon legtöbbet eladott lemez: több mint 160 ezer példány kelt el a 3-as albumunkból, ami így gyémántlemez lett, és megjelentünk külföldön is. Megtiszteltetés volt, hogy a Népstadionban Michael Jackson előzenekara lehettünk. Rengeteg élményt és eredményt is adott az együttes, amely nagyon sikeres volt. Mindig is az volt az álmom, hogy meghódítsam a világ színpadait, és ez vitte végig az életemet. Ebben pedig az együttes egy fontos mérföldkő volt.

– Minden karrierben vannak nehezebb időszakok. Te hogyan küzdöttél meg ezekkel?
– Mindig hittem abban, amit csináltam, és ez segített továbbjutni bizonyos mélypontokon. Meg kell dolgozni mindenért, és úgy gondolom, hogy meg is dolgoztam. Ez éltet és ez tart mindig a realitás talaján. Volt arra is példa, hogy a breaktánc során egyedül maradtam, és nem volt, ami motiváljon. Ennek ellenére kitartottam és mentem tovább. A sikereknek nagyon örül az ember, de azt fenn is kell tartani, ami nagy munka.

– Mi történt veled a Hip Hop Boyz feloszlását követően?
– A tánc mindig is fontos volt számomra, így elkezdtem egy országos tánciskola-hálózatot kiépíteni. Ebben az időszakban jelent meg egy maxim is, néhány dalommal, ami sajnos nem kapott nagyobb nyilvánosságot. Ezután kértek fel a NOX együttes egyedi színpadképének koreografálására, és rövid ideig a produkció tagja is lettem.

– Úgy tudom, ezután született meg az Attraction Látványszínház
– 2004-ben kezdődött el, amikor felkértek egy egyedi reklámkampány megalkotására. Ezután létrehoztam a saját önálló műsorunkat, és innentől kezdve már saját produkcióval jártuk az országot az Attraction Látványszínházzal. A neve a művésznevemből ered, a Real Actionből. 2007-ben megmutattuk magunkat a Csillag Születik televíziós tehetségkutatóban. Az első fordulóig jutottunk csak, de a nagy médianyilvánosság miatt megismert minket a hazai nagyközönség. Ez egy nagy mérföldkő volt a csapat életében.

– Több versenyen is részt vettetek az elmúlt években, valamint számos külföldi felkérésnek tettetek eleget. Mesélnél ezekről?
– 2010-ben képviselhettük hazánkat Kínában, a világkiállításon. Ez volt az első elismerésünk, ami nagyon fontos volt a csapat életében. Utána Mexikóban is jártunk, majd a német Das Supertalentben, de volt felkérésünk például Dubai-ból is. Ezt követte a brit verseny, a Britain’s Got Talent 2013-ban. A lényeg az volt, hogy ott legyünk és olyat alkossunk, amit még senki nem csinált. Végül ez minden várakozást felülmúlt. A világ minden pontjára eljutott a produkciónk.

A szépsége pedig, hogy mind a mai napig megismernek ebből kifolyólag, és még mindig ugyanaz az érzés jön fel az emberekben, annyira megérintette őket. Ez nagyon jó érzés. Az pedig, hogy nyertünk, nagyon jelentős volt a csapat életében és a verseny történetében is. Mi vagyunk az első és a mai napig egyetlen külföldi előadó, aki ezt a műsort megnyerte.

– Egy másik tehetségkutatót megnyertetek…
– Ezt követően a műsornak volt egy másik versenye is. Akkor az összes szériából választották ki a közönség számára legjobb produkciót. Ezt szintén megnyertük, amely nagyon nagy elismerés volt. Amerikában is voltunk az America's Got Talent The Champions című műsorban, ahol a világ legjobb ötven produkcióba választottak be. Itt a győztes mellett másodikok lettünk. Megtiszteltetés volt, hogy felkértek Kínában, a Kínai Újév ünnepségére, ahol több mint egymilliárdan néztek minket élőben. Ez hatalmas élmény volt, és az előadás során Kínát mutattuk be.

– Van kedvenc produkciód ezek közül?
– Mindegyik nagyon közel áll a szívemhez, de talán a kínai turnénkat emelném ki. Ez ugyanis fantasztikus élmény volt, amely során több mint húsz városban jártunk. Olyan helyeken voltunk, ahová nagyon kevesen jutnak el. A másik kedvencem például az, amikor a dán királyi családnak készítettünk műsort, de például nemrég Arnold Schwarzenegger születésnapjára is megalkottunk az élettörténetét, amelyet videó formájában kapott meg. Ezek mindegyike nagy elismerés a számunkra.

– Nemrégiben kitüntetést kaptál Salgótarján városától is. Milyen érzés volt, hogy a szülőfölded is elismerte tehetségedet?
– Ez nagyon fontos a számomra és a társulat számára, igazán szívmelengető volt. Sajnálom, hogy a szüleim nem élhették ezt meg, de nagyon jó érzés, hogy elismerik a munkásságomat ott is, ahonnan származom és ahol eldöntöttem, hogy ezen az úton haladok majd.

– Mit jelent számodra a tánc és a zene?
– Ez egy önkifejezés. Olyan művészi dolog, amellyel mindent el lehet érni. Az emberekből érzelmeket lehet kiváltani, ha az előadó jól csinálja, és nagyon fontos kommunikációs eszköz, amit mindenhol megértenek. Az embereknek sokat kellene zenét hallgatni és táncolni, mert szabadságot ad és boldoggá tesz. Szerencsésnek érzem magam, mert csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy azt csinálják, amit szeretnek, amiből töltődni lehet, ráadásul körbe lehet járni vele a világot is. Ezt a lehetőséget próbálom minél több fiatalnak megadni, hogy ők is tudjanak csatlakozni a csapathoz. Egy táncosnak ugyanis a mai világban nagyon nehéz: szerencsésnek és nagyon jónak kell lenni ahhoz, hogy abból tudjon megélni.

– Milyen terveid vannak?
– Sok tervem van. Most egy amerikai turné előtt állunk, de majd megyünk Kínába is, ahol nagyon szeretnek minket. Az biztos, hogy itthon is szeretnék egy állandó játszóhelyet létrehozni, megalapozni Magyarországon is a jelenlétünket.

Világszerte egyedülálló, amit az Attraction Látványszínház alkot

Szűcs Zoltán elárulta portálunknak, hogy a fekete- és az árnyszínház is egy létező műfaj, viszont abban a formában, ahogyan ők csinálják, nincs másik. Hozzátette: minden produkciójuk egyedi, és folyamatosan újabbakkal rukkolnak elő. Már most is vannak új elképzelések, amelyekkel tovább fejlesztik majd a mostaniakat, hiszen úgy véli, mindig van előrébb, és még sok lehetőséget lát a műfajban. Mint mondta, a tapasztalat azt mutatja, van igény erre a stílusra. A látványszínház produkciója napjainkra nemzetközivé vált, ugyanakkor fontos kiemelni azt is, hogy megtartották a magyarságot. Magyarok a táncosok, akik a saját hazájukban alkotnak, ugyanakkor többségében külföldön adják elő műsoraikat, amelyek mindegyike nagyon sikeres.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában