Megemlékezés

1 órája

Főhajtással tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt Somoskőben (fotók)

Az aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet Somoskőben, a Váralja Emlékparkban vasárnap.

Veres Edina

Az aradi vértanúk napja alkalmából tartottak vasárnap városi koszorúzási megemlékezést a vármegyeszékhely Somoskő településrészén. A Váralja Emlékparkban Kreicsi Bálint, Salgótarján új polgármestere köszöntötte az esemény résztvevőit. Mint fogalmazott, az aradi vértanúk emléknapján, hazánk nemzeti gyásznapján az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leggyászosabb fejezetét idézzük meg. Tisztelettel és kegyelettel emlékezünk 1949. október 6. mártírjaira: Batthyány Lajosra, az első magyar felelős kormány miniszterelnökére és a 13 aradi vértanúra, a szabadságharc honvéd tábornokaira, és sok ezer elesett honvédre, akik életüket adták Magyarországért. A városvezető beszédében azt is kiemelte: az aradi 13-ak példája és üzenete a helytállás.

aradi vértanúk
Az aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet Somoskőben. Kreicsi Bálint polgármester elhelyezte a koszorút
Fotó: Hüvösi Csaba

– Aradon 175 évvel ezelőtt olyan férfiak haltak mártírhalált Magyarország szabadságáért és függetlenségéért, akik közül többen nem is beszéltek magyarul, vagy nem a magyar volt az anyanyelvük. Szívük, lelkük mégis magyar volt. Jelképei ők a nemzeti szabadságért hozott áldozatnak, egy sokszínű nemzet hazafias összefogásának – fejtette ki Kreicsi Bálint, aki azt is aláhúzta: az október 6-i vértanúk pontosan tudták, hogy a szabadságnak nincsenek fokozatai, számukra nem létezett megalkuvás. 

Így az örökség, amit e jeles férfiak ránk hagytak a szabadság, a hűség, s a helytállás eszméje.

Az aradi vértanúk példamutatásából és hitéből erőt meríthetünk

Az új polgármester emellett arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egy nemzet reménye volt, az azt követő megtorlás pedig a nemzet tragédiája. A városvezető ezután kiemelte: Arad gyertyái napjainkig világítanak, a hősök élete, majd mártírhalála ma is példaértékű.

– Október 6. emléke nem lesújt vagy megfélemlít, sokkal inkább bátorít és ösztönöz. Nemes lelkű emberek áldozták életüket a magyar nemzetért és Európa szabadságáért is. Igyekezzünk méltók lenni hozzájuk. Főhajtással tisztelegjünk a 13 aradi vértanú előtt és bár a 21. században a mi harcunkat más eszközökkel kell megvívnunk, az ő példamutatásukból és hitükből meríthetünk erőt előttünk álló nehéz napjainkon – hangsúlyozta Kreicsi Bálint. 

Úgy fogalmazott, hogy az aradi vértanúk a magyar szabadságszeretet szimbólumai: soha el nem alvó fáklyalángok, akik, ahogy az elmúlt 175 évben mindvégig, úgy ma is kijelölik az utat számunkra.

Ezt követően a megjelentek elhelyezték az emlékezés virágait a Váralja Emlékparkban található emlékműnél. Az esemény során a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium diákjai működtek közre műsorukkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában