Ünnep

2024.10.11. 12:24

135 éves az Interparlamentáris Unió – Balla Mihály is képviselte hazánkat az ünnepen

Az Interparlamentáris Unió (IPU) szuverén államok parlamentjeinek szövetsége, amely 1889-ben alakult Párizsban. A 135 éve alapított unió a napokban tartotta ünnepi ülését az Országházban.

Lukács Zsófia

–Hazánk alapítóként 135 éve tagja a világ a legnagyobb nemzetközi parlamenti szervezetének. Az unió évfordulós konferenciáján felszólalt Tulia Ackson a szervezet elnöke – Tanzánia házelnöke –, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A konferencián a magyarországi külképviseletek és különböző nemzetközi szervezetek képviselői voltak a vendégek – számolt be róla Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője.

unió
A 135 éve alapított unió a napokban tartotta ünnepi ülését az Országházban
Forrás: Facebook

Hozzátette: elnök asszony háromnapos látogatáson vesz részt, amely programjában több találkozó is szerepel. A rendezvényt követően fotókiállítás is nyílt az elmúlt 135 éves tagságról. Kövér László az unió ülésén elmondta: A háborúkkal terhelt mai világpolitikában a 135 éve alapított Interparlamentáris Unió akkor őrizheti meg politikai súlyát, ha a béke elérése érdekében továbbra is a párbeszéd intézménye marad – olvasható a híradó.hu tudósításában.

Az Országgyűlés elnöke felidézte az IPU 1896-os budapesti ülésének béke mellett kiálló zárónyilatkozatát, kiemelve, hogy a világ közvéleménye ma is békét akar, a békéhez pedig ma is elengedhetetlen a szemben álló felek közötti párbeszéd.

Az unió szerepe meghatározó a háborús veszélyben

Értékelése szerint a regionális háborúkkal és a nukleáris világháború veszélyével terhelt mai világpolitikában a 135 évvel ezelőtt alapított IPU rendkívül időszerű és korszerű nemzetközi politikai szervezet. Hozzátette ugyanakkor, hogy az IPU akkor őrizheti meg a politikai súlyát és jelentőségét, ha megőrzi a képességét arra, hogy a 21. századi világpolitikában is a párbeszéd intézménye legyen.

Azok a nemzetközi szervezetek ugyanis, amelyek a háborús érdekek és ideológiák miatt elveszítik ezt a képességüket, hitelességi, majd legitimitási válságba kerülnek – figyelmeztetett Kövér László, megjegyezve, hogy pontosan ezt tapasztalják a jelenlegi nemzetközi politikában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában