Programajánló

1 órája

Szüreti mulatságoktól hangos a hétvége Nógrádban

Megannyi vidám hangulatú esemény űzi el a borús hangulatot a hétvégén Nógrádban a zord időjárás ellenére is. A programok között több szüreti felvonulás és mulatság is sorakozik, a salgótarjáni könyvtár kirándulással és családi eseményekkel csalogatja a kikapcsolódni vágyókat. Mihálygergén újra találkoznak a különleges hangszerek, míg az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál speciális tematikus túra vezet a múltba.

Veres Edina

Szüreti felvonulás és bál színesíti a szombati napot Somoskőújfaluban. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, a rendezvény résztvevői 8 órakor gyülekeznek majd a kamionparkolóban, majd egy órával később elindul a felvonulás a határról a Folt zenekar kíséretében. A menet érinti majd a Sport, a Somosi, a Szondy, a Vörösmarty, a Széchenyi, a Móra Ferenc, az Ifjúság, a Bethlen Gábor és a Bocskai utcákat, valamint utakat. Idén egy kisvonat is csatlakozik a felvonulókhoz, amelyre kicsik és nagyok, fiatalok és felnőttek egyaránt felszállhatnak. A somoskőújfalui szüreti mulatságot 20 órakor kezdődő bál zárja a kultúrházban, ahol a fergeteges hangulatról a Csabi&Gabi Duó gondoskodik majd.

szüreti felvonulás
Többfelé szerveznek szüreti mulatságokat a hétvégén
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool/Illusztráció

Szüreti felvonulás hömpölyög keresztül Nagyoroszi utcáin

Szüreti mulatságon és felvonuláson gyűlhet össze a település apraja-nagyja, valamint a vendégek Nagyorosziban október 5-én, szombaton. A szőlőt ünneplő menet a falu kulcsának ünnepélyes átadása után indul a művelődési ház parkolójából 14 óra 30 perckor, majd – több állomás érintése után – oda is érkezik vissza. A nap végül 19 órakor bállal, valamint traktoros felvonulással zárul.

Izgalmas hétvégi programokkal csalogatja a látogatókat a salgótarjáni könyvtár

A hét utolsó két napja is érdekes programokat kínál majd a Balassi Bálint Könyvtár látogatóinak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országos Könyvtári Napokhoz kötődően az egész hetet események sora tarkította, és nem lesz ez másképp a hétvégén sem. Szombaton Eresztvényből induló túrával, valamint a salgótarjáni könyvtárban rendezett családi programokkal, versenyek eredményeinek kihirdetésével, interaktív ajándékműsorral, vagy épp ismeretterjesztő előadással folytatódik a rendezvénysorozat. Egy nappal később, azaz október 6-án, vasárnap 9-től 13 óráig komoly témáról, az aradi vértanúkról emlékezhetnek meg a látogatók a Balassi Bálint Könyvtárnál, ahol kitölthetnek egy történelmi totó, illetve egy megállító kiállítást is megtekinthetnek az intézmény bejáratánál.

Erdő című kiállítás mutatják be a cserhátsurányi alkotó műveit Balassagyarmaton

Ágoston Lóránt képzőművész alkotásaiból „Erdő” címmel nyílik kiállítás Balassagyarmaton a Szerbtemplom Galériában október 5-én, szombaton. Ahogy arról portálunk beszámolt, a művész 1970-ben született Törökkanizsán, Jugoszláviában, jelenleg Cserhátsurányban él és alkot. A tárlat 17 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, a műveket Antalffy Péter történész ajánlja majd a megjelentek figyelmébe. Az esemény során közreműködik Szegedi-Szabó Béla költő. A kiállításon bemutatott alkotásokat november 21-ig tekintheti meg a nagyérdemű.

Ismét összefutnak a különleges hangszerek Mihálygergén

Mihálygergén ismét összekötik a mulatságot és az egyedi hangzásvilágot. A szüreti sokadalom és XXIV. Különleges Hangszerek Találkozója nevű esemény október 5-én, szombaton felvonulással kezdődik. A helyiek és a rendezvényre érkezett vendégek 10 óra 30 perckor gyülekezhetnek a helyi kultúrház udvarán, ahonnan 11 órakor indul majd a falu utcáit bejáró menet. A felvonulás után a sokaságot a szervezők szeretettel várják a különleges hangszerek találkozójának programjaira.

Tapintható válik a múlt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

A földtani sokszínűség világnapja alkalmából, valamint az állatok világnapja előtt is tisztelegve különleges programokra lelhetnek a vendégek az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál október 5-én, szombaton. A fenti napon az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor speciális tematikus túra indul, ami az időspirál és geosite kiállítások tárlatvezetésével teszi szó szerint is tapinthatóvá a múltat. Majd a miocén erdőn keresztül és a kőzetparki tanösvényt érintve tér be a világhírű földtani alapszelvény geológiai ösvényére. Ezen a napon a geológiai tanösvényi túravezetések külön kitérnek a térség földtani örökségének népszerűsítésére.

Kishartyánban feltárulnak a kicsik előtt a szüret munkálatai

„Érik a szőlő, hajlik a vessző” Kishartyánban október 5-én, szombaton a szüreti mulatság során. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a helyi közösségi ház udvarán 14 órától közös szőlődarálás, szőlőpréselés, mustkészítés és közös laskasütés kovácsolja össze a közösséget jó hangulatban. Emellett a rendezvény során a gyerekek bepillantást nyerhetnek a szüreti munkafolyamatok kulisszái mögé.

Gyűrűzés közben lesznek megfigyelhetők a madarak Patakon és Bátonyterenyén

Az Európai Madármegfigyelő Napok programsorozathoz idén is csatlakozik szűkebb hazánk. A kezdeményezés magyarországi koordinátoraként a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amelynek Nógrád vármegyei csoportja Patakon október 5-én és 6-án – azaz a hétvége mindkét napján – reggel 7 és 10 óra között madárgyűrűzést és madármegfigyelést tart. Ahogy azt már megírtuk, a régió keleti felén, Bátonyterenyén is madárgyűrűzésen vehetnek részt a madárbarátok, itt október 6-án, vasárnap 11 óráig a kisterenyei városrészen, a bányatelepi vasúti megállóhelynél lesz lehetőségük közelebbről is szemügyre venni testközelből az égi vándorokat.

Magyarok Nagyasszonyát és Rózsafüzér Királynőjét ünneplik Szentkúton

Háromnapos búcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton Magyarok Nagyasszonya és Rózsafüzér Királynője ünnepe alkalmából október 5-6-án, szombaton és vasárnap, illetve 8-án, kedden. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a program mindhárom napján 8 óra 30 perctől fogadják a látogatókat nemzeti kegyhelyünkön.

Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik, azt szombaton Bezzegh Kelemen ferences szerzetes, vasárnap Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök, kedden Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be. A szertartások után körmenetet tartanak. A zarándokokat és kegytárgyaikat szintén mindhárom nap, 14 órakor áldják meg, míg október 5-én, szombaton 18 órától elsőszombati szentmise és gyertyás körmenet is lesz. A búcsú részletes programjával kapcsolatban a kegyhely közösségi oldalán találhatnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában