Szűrővizsgálat

12 órája

Fontos üzenet miatt borult rózsaszínbe Balassagyarmat (fotók, videó)

A mellrák elleni küzdelem világnapján a betegség megelőzésére, a korai felismerés és a szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet kedden Balassagyarmaton. Az Egy nap a nőkért! című program keretében figyelemfelkeltő sétával és rózsaszín virágokkal jelezték, hogy támogatják a mellrákkal harcot vívó nőket.

Lukács Zsófia

Az NVSZC Szent-Györgyi Albert Technikum, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Egy nap a nőkért! címmel figyelemfelkeltő programot szervezett a mellrák elleni harc jegyében. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi Albert Technikum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. 

mellrák elleni küzdelem
A mellrák elleni küzdelmet támogatva rózsaszín virágokkal sétáltak
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Iskolánkban a Mályvavirág Alapítvánnyal közösen évente ismeretterjesztő programokkal, előadásokkal segítjük a diákjainkat. Azt is meg kell említeni, hogy egyre több fiatal dönt úgy, hogy az egészségügy területén tanuljon és hivatásának válassza – ismertette az intézmény vezetője, aki megemlékezett az iskola tavalyi évben elhunyt fiatal tanárnőjéről is.

A mellrák időben felismerve jól gyógyítható

Feketéné dr. Zeke Ildikó tisztifőorvos is megosztotta gondolatait a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából. 

– Hazánkban is a rákbetegség különösen súlyos népegészségügyi probléma. Magyarországon rosszindulatú betegség miatt hal meg minden negyedik ember. Ezzel nemcsak az egészségügynek, hanem a társadalomnak is foglalkoznia kell – mondta a szakember. 

Hozzátette: sok embert, akit rákkal diagnosztizálnak, meg lehet gyógyítani, egyeseket tünetmentessé lehet tenni. A nagyon későn orvoshoz fordulókért tudnak a legkevesebbet tenni, de az életminőségüket nekik is tudják javítani.

– Ahhoz, hogy felvegyük a küzdelmet a betegséggel, a legjobb megoldás az, ha azzal foglalkozunk, hogyan tudjuk elkerülni. Sokat tudunk az összefüggésekről, ilyen például a dohányzás és a tüdőrák, a HPV és a méhnyakrák, de van, hogy általános életmóddal kapcsolatos összefüggések állnak a háttérben – emelte ki a nógrádi tisztifőorvos.

A fiatalokhoz intézett szavaiban kifejtette: reméli, hogy hasznos információkkal térnek haza, illetve, hogy az előadás a megelőzés fontosságában is megerősítette őket. Mindemellett az emlőszűrésre, a mammográfiára is felhívta a jövő szakembereinek a figyelmét. A tisztifőorvos előadása után egy riport-dokumentumfilmet vetítettek a mellrákkal folytatott küzdelemről, majd ezt követően kérdésekre is válaszolt Feketéné dr. Zeke Ildikó.

 

Rózsaszín virágokkal a kezükben sétáltak

A program rózsaszín virágokkal a kézben figyelemfelkeltő sétával folytatódott, amelyhez szépszámú résztvevő csatlakozott a művelődési központtól a Vármegyeházáig. A rózsaszín séta után Csach Gábor polgármester, az esemény fővédnöke is felhívta a figyelmet a megelőzésre. Beszédében az önmagunkra való odafigyelést hangsúlyozta.  

– A séta is a mozgásra ösztönöz. Fontos, hogy odafigyeljünk a saját testünkre, annak jeleire és megőrizzük az egészségünket. Nógrádban 35 százalékos a mammográfiára jelentkező nők aránya, mely nagyon kevés, ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a szűréseken való rendszeres részvételre – fogalmazott Csach Gábor.

A Vármegyeháza épülete előtt Kreicsi Mária, a Mályvavirág Alapítvány nógrádi elnöke ismertette a nap üzenetét. – A korai stádiumú felfedezés, a diagnosztizálás a rákbetegség esetén a legfontosabb. A mammográfiával már 1-2 miliméteres elváltozás is észlelhető. Ebben a korai stádiumban 90 százalék eséllyel tünetmentessé tehető a betegség. A mi felelősségünk az, hogy végezzünk önvizsgálatot, forduljunk szakorvoshoz és rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. A rendezvény zárásaként a résztvevők elhelyezték a figyelemfelkető rózsaszín virágokat a főtéren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában