Fertőzés

2 órája

Koronavírus vagy influenza? – mutatjuk, hogyan derítheted ki egy mozdulattal

Magas a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja Nógrádban. Torokfájás, láz vagy rossz közérzet – csak egy közönséges megfázás vagy ezek a tünetek az influenza, esetleg a koronavírus előhírnökei?

Lukács Zsófia

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból. Országos szinten emelkedést mutat az elmúlt hetekben a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja, a mért adatok alapján a települések zöménél a koronavírus mennyisége eléri az emelkedett koncentrációtartományt. A mért adatok alapján Salgótarjánban pár hete még stagnált az „emelkedett” szint, a 40. naptári héten azonban bepirosodott a város a térképen és elérte a „magas” tartományt az örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben.

Nógrádban is tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma
Nógrádban is tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma
Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Új variáns

A 35. héttől a hazai szennyvizekben is kimutatható a világszerte terjedő XEC alvariáns is, amely bár komoly tüneteket egyelőre nem okoz, de gyorsan terjed Magyarországon. A legújabb mutáció az influenzához hasonló tüneteket okoz, így a torokfájás, illetve a magas láz mellett az ízületi fájdalom és a fáradtság, levertség is gyakori velejárója a betegségnek – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójából.

Influenza vagy koronavírus? – egy mozdulattal kideríthető

Legyen szó influenzáról, megfázásról vagy koronavírus-fertőzésről, a betegek gyakran nem tudják, mit is kaphattak el. A covid tünetei hasonlóak az influenzáéhoz. Az új változat szemgyulladást, hasmenést és néha még bőrkiütéseket is okozhat a magas láz, a fáradtság, a köhögés, a fejfájás, a végtagfájdalom, illetve a torokfájás mellett. Hogy megtudjuk mivel is fertőződtünk meg, különböző teszteket elvégezhetünk otthon is.

Már a nógrádi gyógyszertárak polcain is elérhetőek az olyan kombinált antigén tesztek, amelyek egy orrüregből való mintavétellel kimutatják a koronavírus-, az Influenza A/B és az ADV/RSV fertőzést. Csecsemőknél, kisgyermekeknél és 50-60 év felett a fertőzések komoly következményekkel járhatnak, ezért érdemes tesztelni, hogy tudjuk mivel is állunk szemben.

Mint kiderült: egyre nagyobb az érdeklődés a kombinált tesztek iránt a gyógyszertárakban, így előfordulhat, hogy nem azonnal elérhetőek, de a rendelést követően általában másnap már átvehető a gyógyszertárban a termék.

Fontos!

A légúti tüneteket tapasztaló beteg számára a panaszok megszűnéséig önkéntes karantén ajánlott. Háziorvosának telefonon jelezze a betegség gyanúját, számoljon be részletesen a panaszokról, aki ez alapján dönt a teendőkről. Ez különösen fontos ez egyes kockázati csoportokba tartozó személyeknél, mint például a krónikus betegséggel élők vagy várandós nők esetében.

Ami az influenzát illeti

Az éves influenza elleni oltás jó védelmet nyújt a fertőzések ellen. Minden 65 év feletti embernek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott az oltás. Az idősotthonokban, a kórházakban és más egészségügyi intézményekben dolgozó ápolók is beolthatók, hogy a veszélyeztetett betegek ne fertőződjenek meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában