Influenzaszezon: Nógrádba is érkezik a térítésmentes vakcina

Az elmúlt évekhez hasonlóan a 40. naptári héten megkezdődött hazánkban a légúti figyelőszolgálat működése, ami az influenzaszezonra való felkészülés első lépése.

Nool.hu

A klinikai és virológiai adatgyűjtést magában foglaló légúti sentinel surveillance célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és a légúti óriássejtes vírus által okozott fertőzések figyelemmel kísérése.

influenzaszezon
Küszöbön az influenzaszezon, az oltás segíthet a megelőzésben
Forrás:  Shutterstock | Illusztráció

Második lépésként elindult a térítésmentes influenza oltóanyag kiszállítása a kerületi/járási hivatalokon keresztül a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz. A 2024/2025-ös szezonra gyártott, térítésmentesen felhasználható influenza oltóanyag október végén már Nógrád vármegyében is elérhető lesz.

Az országos tisztifőorvos – az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – a vármegyei tisztifőorvosoknak küldött körlevélben rendelte el a légúti figyelőszolgálat működtetését. Az akut légúti fertőzések, ezen belül az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok és házi gyermekorvosok segítségével történik, akik az adott héten orvoshoz forduló betegek számáról, illetve az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők számáról adnak tájékoztatást korcsoportonként.

A tavalyi szezonhoz hasonlóan, az idei szezonban is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenza vakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára.

A reprezentatív adatszolgáltatás hazánk lakosságának 20 százalékát fedi le, ennek alapján készül az országos becslés, pontos képet adva a járványügyi helyzetről és annak változásáról.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában