Kézműves fesztivál

2 órája

Németországig vitte Hollókő hírét a népi iparművész

A hollókői Kiss Tünde tárgyalkotó népi iparművész, csuhé-és gyékényfonó ezúttal a szervezők meghívására Németországban, a Lichtenfelsben megrendezett 43. Kosárfonó Fesztivál és Vásáron mutatta be a munkásságát. A kosárfonó fesztiválon tizennyolc ország nyolcvan fonómestere képviseltette magát.

Lászlók Judit

Németországban mutatta meg mesterségét Kiss Tünde iparművész (középen)

Forrás: Beküldött

Kiss Tünde tárgyalkotó népi iparművész, csuhé-és gyékényfonó kézműves, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének alelnöke portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a Lichtenfelsben megrendezett vásárra idén tavasszal kapott meghívást a szervezőktől, akikkel tavaly ismerkedett meg egy lengyelországi kosárfonó versenyen. Mint mondta, hatalmas öröm és megtiszteltetés volt számára, hogy részt vehetett a kosárfonó fesztiválon, amelyen tizennyolc ország nyolcvan fonómestere mutatta be tevékenységét a nagyközönség számára.

iparművész
Kiss Tünde (középen) tárgyalkotó népi iparművészként több országban bemutatkozott már
Forrás: Beküldött

– Lichtenfels óvárosának mesés utcáin kapott helyett a kézműves vásár, ahol még a szobrok is vesszőből készültek. Ebben a városban nagy hagyománya van a kosárfonásnak, hiszen egész Németországban itt található az egyetlen hagyományos kosárfonó iskola, mely máig sok tanulót vonz és nem csak az országból. A város egyik legfontosabb rendezvénye ez a fesztivál, melyet idén negyvenharmadik alkalommal rendeztek meg – mondta Kiss Tünde. 

Hozzátette: – A rendezvény a fonómesterek felvonulásával kezdődött, ahol idén először a magyar zászló is megjelent. A hivatalos megnyitó ceremónia után a kosárfonók részt vettek egy kis fogadáson, majd megtekinthettük a szlovák ULUV szervezet kiállítását. 

A következő két napban pedig a vásáré volt a főszerep, ahol az alkotók folyamatosan bemutatóztak és különböző helyeken workshopokat, foglalkozásokat tartottak.

Nagy sikert aratott a hollókői népi iparművész foglalkozása

Kiss Tünde kifejtette továbbá, hogy a fesztiválon neki is volt egy előre meghirdetett workshopja, ahol a körforma kákából való kialakítását tanította meg a résztvevők számára. 

– Őszintén szólva, abban sem bíztam, hogy egyáltalán lesz jelentkező a workshopra, de aztán megtudtam, hogy elég hamar betelt az időpont, sőt volt, aki lemaradt róla. Annak ellenére, hogy néha akadtak nyelvi nehézségek a workshop alatt, szuper fonatok készültek – fogalmazott a hollókői népi iparművész, aki hálás minden résztvevőnek, amiért bizalmat szavaztak számára. 

Majd kitért arra is, hogy a rendezvény ideje alatt rengeteg ismeretséget, barátságot kötött. Emellett külön öröm volt számára, hogy nem csak a vásárlók dicsérték az alkotásait, hanem szakmai kérdésekkel – például az általa használt növényekről vagy az alkalmazott fonási technikákkal kapcsolatban – is megkeresték őt a látogatók.

Elismert fonómesterek között kapott helyet 

Arra a kérdésünkre, miért tartja fontosnak, hogy egyre több külföldi rendezvényen bemutassa a munkásságát, így válaszolt: – Az elmúlt 15 évben nagyon sok kézműves vásáron vettem részt, de talán emiatt izgultam a legjobban. Ugyanis ezen a fesztiválon elismert és általam nagyra tartott fonómesterek között kaptam helyet, így ez valahol a saját tudásom megmérettetését is jelentette. A rendezvényen rengeteg technika, alapanyag ás forma volt látható. Az alkotók közül sokakat ismertem már személyesen a poznani fesztiválról, akikkel jó volt újra találkozni és beszélgetni. Emellett nagyon sok olyan fonóval tudtam megismerkedni, beszélgetni, akiknek a munkásságát évek óta követem a közösségi médiában. 

Mindenki végtelenül nyitott és kedves volt, illetve a szakmai kérdésekben is maximálisan segítőkészek voltak. Továbbá, sok új és izgalmas fonási technikába nyerhettem betekintést.

Ösztöndíjprogramban vesz részt

Kiss Tünde végül a jövőben terveit is megosztotta portálunkkal. Mint mondta, a következő évre is kapott meghívást a németországi fesztiválra. Így a most megszerzett tapasztalatokkal már jobban fel tud majd készülni az eseményre. Azonban addig is más feladatoknak néz elébe, hiszen az idei évtől részt vesz a Magyar Művészeti Akadémia 2024-2027 ösztöndíjprogramjában. Így ehhez kapcsolódóan is megkezdi a kutató- és az alkotómunkát egyaránt.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában