Kézműves fesztivál

2024.08.20. 07:11

Törökországig jutott csuhé- és gyékénycsodáival a hollókői alkotó

Kiss Tünde tagja volt annak a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által delegált ötfős csapatnak, mely lehetőséget kapott a bemutatkozásra Isztambulban, a Büyükçekmecei Kulturális és Kézműves Fesztiválon. A hollókői alkotó, népi iparművész vármegyénkből egyedüliként vett részt a jelentős eseményen.

Lászlók Judit

Kiss Tünde csuhé- és gyékénycsodákat készít

Forrás: Beküldött

Kiss Tünde hollókői alkotó népi iparművész, csuhé-és gyékényfonó kézműves, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének alelnöke portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a július 24. és augusztus 3. között megrendezett 25. Büyükçekmecei Kulturális és Kézműves Fesztiválon 22 ország 65 mestere mutatta be hazájának kézműves hagyományait. A fesztivál kézműves programjainak pedig ezúttal is az 1566-ban épült Karavánszeráj adott otthont. 

hollókői alkotó
Kiss Tünde hollókői alkotó is a magyar csapatot erősítette a török fesztiválon
Forrás: Beküldött fotó

– A nagy múltú fesztiválon minden évben vesznek részt magyar kézművesek. A szervezők hazánkban a Népművészeti Egyesületek Szövetségével állnak kapcsolatban, amelynek minden évben küldenek meghívót. A szövetség pályázat útján kiválasztja azokat, akiket érdemesnek tart arra, hogy képviseljék az országunkat egy ilyen impozáns rendezvényen – mondta Kiss Tünde
Hozzátette: – Az idei Büyükçekmecei Fesztivál kiemelt témája a hímzés volt. Magyarországot, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ötfős delegáltjából álló csapata, név szerint Tóth-Kőrösi Csenge hímző, dr. Tóthné Kőrösi Zsófia höveji csipkevarró, Kripta Istvánné hímző népi iparművész, Komjáthi Tamás Antalné szövő népi iparművész, valamint én képviselhettem. 

A hollókői alkotó is bemutatta saját mesterségét és termékeit

Kiss Tünde kifejtette továbbá, hogy a Karavánszerájban megtartott fesztiválon egy előre meghatározott koncepció alapján minden nemzet kapott a létszámtól függően egy vagy két kiállítóstandot, ahol berendezhették a saját kiállításukat. A fesztivál során itt folyamatosan bemutathatták a mesterségüket és a termékeiket, illetve utóbbiakat értékesíthették is. 

– A program általában délben kezdődött és szinte minden nap éjfélkor ért véget, ugyanis a látogatók többnyire a délutáni órákban érkeztek meg. Érdekes volt látni és megtapasztalni, hogy a Karavánszerájban milyen élet mutatkozott a késő délutáni és esti órákban. Az érdeklődőknek természetesen nagyon tetszettek a fonott termékeim, főként a kitűzőim és a fülbevalóim voltak kelendőek – fogalmazott a hollókői népi iparművész. 

A népi iparművész kézműves foglalkozást is tartott a fesztiválon 

Kiss Tünde portálunknak beszámolt arról is, hogy a fesztiválon felkérték arra, hogy tartson kézműves foglalkozást, amely számára a legnagyobb sikerélményt jelentette. Mint mondta, a húsz felnőtt résztvevőnek előzetesen kellett regisztrálnia a foglalkozásra, amelyen alátétet készítettek kákából. Kiemelte, külön öröm volt számára, hogy a résztvevőknek nagyon tetszett az általa használt technika, amelyet eddig nem ismertek.

 Ez egy nagyon sokszínű és izgalmas fesztivál, ahová a világ minden tájáról érkeztek kézművesek. Éppen ezért nagyon érdekes volt látni és megismerni a különböző nemzetek, különböző technikáit. Emellett lehetőségünk adódott a többi kézművessel szakmai tapasztalatot cserélni, valamint a kapcsolatokat építeni 

– mondta Kiss Tünde, aki reméli, hogy a jövőben lesz még lehetősége arra, hogy újra részt vegyen majd az isztambuli fesztiválon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában