Új ciklus

3 órája

Csach Gábor: az önkormányzati munka nem a politikai bulvár terepe

A júniusi választások jogerőre emelkedtek, októberben megalakult az új képviselő-testület az Ipoly-parti városban. Csach Gábor településvezető két ciklust önkormányzati képviselőként, hármat pedig alpolgármesterként szolgált Balassagyarmat képviselő-testületében. Október elején újraválasztott polgármesterként immár második ciklusát kezdhette meg a város élén.

Lukács Zsófia

Csach Gábort terveiről, a legfontosabb feladatokról és az önkormányzat előtt álló kihívásokról kérdeztük.

Csach Gáborral beszélgettünk
Csach Gáborral beszélgettünk
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– A városlakóktól 11 képviselő kapott bizalmat a választáson. Milyen együttműködésre, közös munkára számít a képviselő-testület tagjaival?

A választásokon olyan győzelmet arattunk, amely messze meghaladta az általunk képviselt kormánypártok listás eredményét. Hiszen a listán az ellenzék győzött, mégis a DK-tól a Momentumon, az MSZP-n és a Tisza Párton át a szélsőjobbig a teljes ellenzék támogatását élvező ellenfelem 1545 szavazattal veszített, 14-szer annyival, mint 2019-ben. A most következő ötéves megbízatásomat támogatók harmada olyan gyarmati polgárok, akik nem a FIDESZ-KDNP szavazótáborához tartoznak. Érzem e felelősség súlyát: pártcsatározások helyett továbbra is a lokálpatrióta kötelességeinkre fogunk koncentrálni. Őszintén reménykedem benne, hogy a megfogyatkozott ellenzék tanul a csúfos bukásból, és ezután nem az országos napi politikai vitákkal foglalkozik majd a testületi üléseken. Az önkormányzati munka nem a politikai bulvár terepe. Ugyanakkor színesebb is lett a testület, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom is bekerült az önkormányzatba. Profibb, a feladatokra koncentráló működésben is reménykedem, hiszen bár öt új képviselőnk van, de közülük ketten az előző ciklusban már dolgoztak a szakbizottságokban, tehát ismerik a munkakört.

– Egy alpolgármester, öt bizottság és két tanácsnok segíti a döntéshozatalt. Hogyan alakul a munkamegosztás a polgármester, valamint Huszár Péter alpolgármester és a képviselők között?

– Nyertes csapaton nem változtatunk, a következő szűk öt évben is Huszár Péter lesz a helyettesem, aki továbbra is elsősorban a városüzemeltetésért felel. Marad a bizottsági struktúra is, amelyben ugyanakkora arányban dolgozik majd az ellenzék, mint a lezárult ciklusban, annak ellenére, hogy kevesebb mandátumot szereztek. Továbbra is megmarad a két tanácsnokunk, Bárányné dr. Balázs Mária, a társadalmi és civil kapcsolatokért, dr. Szabó Géza pedig az egészségügyi kapcsolatokért felel majd.

Csach Gábornak rengeteg terve van a következő öt évre is

– Újraválasztott polgármesterként mivel folytatja a munkát, melyek a legfontosabb feladatok jelenleg az új ciklus elején?

– Két nap esett ki hatáskör nélkül, úgyhogy csütörtökön ott folytattam a munkát, ahol hétfőn abbahagytam. Készülünk a télre, az új európai uniós fejlesztési programunk előkészítésére, az idei év lezárására, az utolsó hónapok beruházásainak és programjainak levezénylésére, illetve a 2025-ös költségvetésünk előkészítésére. Az elkövetkező egy-két év az előkészítési munkákról szól majd, hiszen minden uniós fejlesztési ciklus elején, így most is a második-harmadik esztendőben kezdődhetnek el a látványos munkák.

– Nagyszabású fejlesztések mentek végbe az elmúlt időszakban. Milyen fontosabb közép- és hosszú távú tervekkel vág neki a következő éveknek a városvezetés?

– A polgárokat részletesen tájékoztattuk választási programunk hat pontjáról. Lakásépítésekkel, az intézményhálózat- és a szociális háló erősítésével bővítjük a családtámogatási programunkat a demográfiai trendfordítás érdekében. A gazdaságfejlesztést a munkahelyek és az adóbevételeink stabilizálása érdekében tovább folytatjuk. Balassagyarmat továbbra is adóparadicsom lesz, sem építmény-, sem pedig telekadót nem fogunk bevezetni. Kiépítjük a teljes kerékpárút-hálózatot és leaszfaltozzuk a belterület megmaradt földútjait. Folytatjuk a rendkívül népszerű zöldterületi, nyírjesi és rekreációs fejlesztéseket, az energetikai beruházásokat, a csapadékvíz hálózat-, illetve a sportlétesítmények fejlesztését, a digitális korszerűsítéseket és az identitáserősítő, illetve kulturális rendezvénykínálat bővítését. Fejlesztjük a vármegyeházát, rekonstruáljuk a történelmi dísztermet. Nem akarok addig nyugdíjba vonulni, amíg nem látom az egyetlen hiányzó közintézményünk, a száztíz éve várt színháztermünk felépítését. Kiemelt ünnepként kezeljük évfordulóinkat is: Nagy Iván és Fráter Erzsébet születésének 200., Tormay Cécile, Balás Károly, a Balassi Gimnázium és a Kiss Árpád Általános Iskola 150., Jánossy Ferenc és Reiter László 100., illetve a Civitas Fortissima 110. jubileumát.

– A ciklus elején rögtön levelet írt az önkormányzati miniszternek az iparűzési adó 2025. évi többletének elvonásával kapcsolatban. Az első ciklusát, 2019-ben is hasonló levelezéssel indította. Nem tekinti ezt rossz jelnek?

– Valóban így volt, de nem gondolom, hogy ez rossz jel. Egyrészt a koronavírus-járványon, az extrém inflációs időszakon és a háborús gazdasági problémákon is sikerült úrrá lennünk, vagyis bebizonyítottuk, hogy nincs olyan akadály, amit ne tudnánk leküzdeni. Másfelől pedig, ha ez a jel valóban arra utal, hogy a ciklus ugyanolyan lesz, mint az előző volt, akkor kifejezetten nyugodt vagyok, hiszen akkor 2029-ben ismét 62 százalékkal nyerjük meg a választásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában