Iparűzési adó

2024.10.10. 12:56

Az átalakuló adószabályok finomhangolását kéri Balassagyarmat polgármestere

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelentette be a napokban, hogy átalakítják az önkormányzatok adóbevételét. A helyi iparűzési adó (HIPA) egy részének elvonásával a járási szintű fejlesztéseket hangolná össze a kormány. Csach Gábor Balassagyarmat fideszes polgármestere levélben tett javaslatot a miniszternek a kormány lépésére reagálva.

Lukács Zsófia

Versenyképes Járások Program néven módosításokat tervez a kormány, amelyben jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz juthat – erről beszélt  Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a napokban. A programot elsősorban úgy finanszíroznák, hogy elvennék a települések iparűzési-adóbevételének egy részét. Az így keletkezett iparűzési adó jövő évi többlete bekerülne a területfejlesztési alapba és válna újra pályázhatóvá a járások körében. A miniszter szerint a program célja a területi felzárkózás elősegítése, azonban végleges döntést még nem közöltek.

iparűzési adószabályok finomhangolását kéri
Az iparűzési adószabályok finomhangolását kéri Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Csach Gábor finomhangolást javasol az iparűzési adó témájában

Balassagyarmat polgármestere levélben fordult javaslataival a program kapcsán a miniszterhez, melyben annak finomhangolását szorgalmazza. Csach Gábor azt írta, hogy a HIPA és annak arányos elosztási rendszere alapvetően egy szükséges és igazságos eszköz.  "Az a felzárkózást és a települések agglomerációjának fejlődését szolgálja - amennyiben finomhangolva lesz!" Ha azonban elveszik a településektől a HIPA-többletet, az szerinte olyan kockázattal is járhat, hogy az alulfinanszírozottság miatt működési problémák léphetnek fel és nem marad forrás még az idei szint fenttartására sem. Másik problémának jelölte meg, hogy ha aránytalanul elveszik teljesen a többletet, akkor az egész országban nem lesznek érdekeltek az önkormányzatok abban, hogy ösztönözzék a befektetőket a városukban.

A polgármester levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy differenciálni kell az elvonásokat az adóerőképesség szerint a 2019-es utolsó nyugodt évhez, és az azóta történt inflációhoz kell számítani a többletet, valamint differenciálni kell a járásoknak kiosztandó keretösszegeket településszám, lakosságszám és fejlettség szerint. Javaslatában arra is kitért, hogy dr. Cser-Palkovics András évekkel ezelőtti eredeti ötletét is elfogadhatónak tartaná, miszerint fokozatosan a szolidaritási adót forgatják vissza a városi agglomerációkba.

Támogatni kell a kisvárosokat

Csach Gábor hangsúlyozta, hogy végre foglalkozni kellene az 5000 lakos feletti nem megyei jogú városokkal is. –Ma 246 városban élő 2,8 millió polgár semmilyen célzott fejlesztési forráshoz nem fér hozzá, szemben például a megyei jogú városoknak biztosított több ezer milliárd forintos Modern Városok Programmal vagy a falvaknak címzett szintén hasonló nagyságrendű Vidékfejlesztési Operatív Programmal, a LEADER-rel vagy a "Magyar Falu Programmal". Ha ezt a hátrányt egy normatív HIPA elvonás is díszíti, az nem lesz kóser! – fogalmazott a város első embere.

Javaslatát azzal zárta, hogy egy olyan város mint például Balassagyarmat területfejlesztésének megvalósítása érdekében szükséges a célzott támogatás is. Ez megvalósulhat egy új Modern Kisvárosi Program bevezetésével, vagy látható előnyhöz kell juttatni a most tervezett Versenyképes Járási Programban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!