Pályázatok

2 órája

Börzsöny Térsége Egyesület: a LEADER felhívásaira pályázhatnak, a tervek szerint még idén

A LEADER HACS szervezet elkészítette a LEADER Programban a helyi fejlesztési stratégiájukat. A Börzsöny Térsége Egyesület 18 településre kiterjedő pályázati lehetőségei a mikro, -kis és középvállalkozások fejlesztésére, az önkormányzatokkal közösen településkép megőrzésére, és a civil szervezetek erősítése fókuszálnak majd.

Lászlók Judit

A Börzsöny látképe a Diósjenői-tó felől. A térség fejlesztésében gondolkodhat a 18 börzsönyaljai nógrádi település

Fotó: MW illusztráció

Mint arról portálunkon korábban beszámoltunk júniustól folyamatosan meghirdetik a 2023-2027-es programidőszak Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv alapján elkészült pályázati felhívásokat. Ezen belül a LEADER Programban 63,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre országosan, amely 105 LEADER HACS, köztük a  Börzsöny Térsége Egyesület is érintett.

 Börzsöny Térsége Egyesület, Hugyecz Ádám
Hugyecz Ádám: a Börzsöny Térsége Egyesület LEADER felhívásai a tervek szerint még ebben az évben megjelennek
Fotó: Facebook

Börzsöny Térsége Egyesület: 18 nógrádi településen működik

Nógrád vármegyében négy LEADER HACS szervezet működik, közéjük tartozik a Börzsöny Térsége Egyesület. A szervezet a hozzá tartozó 18 nyugat-nógrádi település – Alsópetény, Bánk, Berkenye, Borsosberény, Diósjenő, Felsőpetény, Keszeg, Legénd, Nézsa, Nógrád, Nógrádsáp, Nőtincs, Ősagárd, Rétság, Romhány, Szendehely, Tereske, Tolmács – igényei alapján állította össze a helyi fejlesztési stratégiájukat.

A pályázatok a térségre leginkább jellemző kihívásokat célozzák

– Térségünkben a vállalkozások létrejöttének és a meglévők fejlődésének elengedhetetlen feltétele az eszközbeszerzés vagy ingatlanfejlesztés. Induló vállalkozásnak is szüksége van telephely kialakítására, eszközállomány bővítésére ahhoz, hogy versenyképes piaci szereplője legyen a gazdaság világában. A meglévő vállalkozásoknak korszerűsíteni, fejleszteni kell ahhoz, hogy versenyhelyzetben maradjanak – mondta Hugyecz Ádám, a Börzsöny Térsége Egyesület elnöke. – A térségünkben működő civil szervezetek tevékenységüket túlnyomórészt önkéntes munkában látják el, működésük elsősorban a támogatásoktól függ. Kevésbé gyakori, hogy professzionalizáltan széleskörű, nagy nyilvánosság számára látható tevékenységet folytatnak. Bár munkájuk jelentős, a működésük közismerten forráshiányos. Támogatással színesedhet szerepvállalásuk köre, mely hozzájárulhat a közösség szellemi és kulturális gazdagodáshoz.

Romló állapotú épületek, közparkok rontják a településképeket 

Hugyecz Ádám kifejtette továbbá, a tapasztalat azt mutatja, hogy a folyamatosan romló állagú épületek, közparkok rontják a településképet. A települések élhetőbbé tételében nagy szerepe van azoknak a fejlesztéseknek, amelyek a településkép javulását és a helyben elérhető szolgáltatások, szabadidős lehetőségek növekedését jelentik. Ezek a térségre leginkább jellemző problémák, melyet a helyi fejlesztési stratégiájuk kidolgozása közben figyelembe vettek. Mint mondta, a mikro,-kis és középvállalkozás fejlesztésének a forráskerete 107 millió forint, a településkép megőrzésének 80 millió forint, míg a civilszervezetek erősítésének 12,2 millió forint. A pályázatok ezeknek a keretén belül kerülnek majd kiírásra még ebben az évben. 

Hugyecz Ádám arra is kitért, hogy mely pályázatok iránt mutatkozott leginkább érdeklődés a települések részéről a helyi fejlesztési stratégiájukat megelőző felmérések során.

A legnépszerűbb felhívás a vállalkozásfejlesztés

– A már említett három felhívást azért választottuk, mert a kistelepülések fejlesztése három szféra összefogásával történik: a vállalkozók, az egyesületek és alapítványok, valamint az önkormányzatok adják a vidékfejlesztési munka gerincét, így ezen szereplők alapján állítottuk össze mindhárom felhívás tervezetünket. A legnépszerűbb felhívásunk a kisvállalkozások fejlesztésére irányul. Az előző időszakban háromszor is újra nyitottuk a nagyszámú érdeklődés miatt, így jelen pályázati időszakban is számítunk a nagyarányú érdeklődésre. A mikro,-kis és középvállalkozás fejlesztése pályázattal párhuzamosan az önkormányzatok a településkép megőrzése című felhívásra, míg a civilszervezetek megerősítésére egyesületek, alapítványok, illetve sportegyesületek jelentkezhetnek – fogalmazott Hugyecz Ádám, aki arra kérte a pályázókat figyelmesen olvassák el a felhívást és a mellékleteket, mert sok esetben a hiányosan beadott támogatási kérelem miatt kell elutasítani egy-egy pályázatot.

A legfontosabb, amit hangsúlyozott, hogy a pályázók csak akkor adják be támogatási kérelmüket, ha ahhoz rendelkeznek a megfelelő önerővel, hiszen a pályázatok utófinanszírozottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában