Izgalmas felfedezések

2024.09.26. 18:17

Kutatók Éjszakájához csatlakozik a salgótarjáni kampusz

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központja idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. Szeptember 27-én, pénteken 14 és 20 óra között a Rákóczi úti kampusz kitárja kapuit a kutatás és a tudomány világa iránt érdeklődők előtt.

Palchuber Kinga

A Salgótarjáni Képzési Központ portálunkhoz eljuttatott közleményében tájékoztatott, hogy a hagyományt követve idén is szórakoztató, inspiráló és játékos programokkal készülnek minden korosztálynak Rákóczi úti telephelyükön a Kutatók Éjszakáján.

kutatók
A kampusz kitárja kapuit a tudomány világa iránt érdeklődők előtt a Kutatók Éjszakáján
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Archív fotó: Nool.hu

A Kutatók Éjszakája számos izgalmat tartogat

A képzési központ ismertette: a 14 órakor kezdődő laborbejáráson intézményük kutató-fejlesztő mérnökei bemutatják, hogy milyen alternatív megoldásokat kínál a jövő a járműhajtás területén. Ezzel párhuzamosan az első emeleti előadóban belépőt kínálnak a kiterjesztett valóságba, azaz VR szemüvegen keresztül bárki átélhet egy virtuális utazást. A nap folyamán a 13-as teremben testközelből mutatják be a 3D technológiát, ami lehetővé teszi, hogy a digitális modellek valósággá váljanak. Ugyanebben a teremben az érdeklődők megismerhetik, sőt ki is próbálhatják a klasszikus Commodore 64-et, ami az IT világ legnagyobb elméit inspirálta.

Az intézmény hozzátette, hogy a 01-es teremben zajló műhelymunka keretében bárki önállóan megépítheti és bemérheti saját LED-es villogó áramkörét, amelyet haza is vihet. A második emeleti folyosón 16 óra 30 percig informatikai időutazásra csábítják a látogatókat, ahol a számítástechnika forradalmának, fejlődésének állomásait a 70-es évek végétől a 90-es évek végéig vonultatják majd fel. Mindezeken felül a drónok lenyűgöző világába is betekinthet a közönség, ugyanis a 25-ös teremben bemutatják a legújabb civil technológiákat, miközben interaktív szimulátorok segítik a repülést a virtuális égbolton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában