Jubileumot ünnepel a salgótarjáni cég (fotók, videó)

75 évvel ezelőtt alapították a salgótarjáni ingatlankezelő társaságot, 60 esztendős a távfűtő üzem, a Salgó Vagyon Kft. pedig tavaly lett 30 éves. A hármas jubileum adott okot az ünneplésre az önkormányzati cégnél, amelynek alkalmából kiállítás nyílt és kiadvány is készült.

Gulyás Edina

A 75. a 60. és a 30. évforduló olyan mérföldkövek, amelyeknél érdemes megállni és visszatekinteni. Hármas jubileumot ünnepelt szerdán a Salgó Vagyon Kft., a rendezvényen felidézték az ingatlankezeléshez, valamint a távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó fontosabb eseményeket, történéseket.

A jubileum alkalmából kiállítás nyílt és kiadvány is készült
A jubileum alkalmából kiállítás nyílt és kiadvány is készült
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Kiállítással, kiadvánnyal ünnepelték a jubileumot

– Fontos évfordulóhoz érkeztünk, ezért kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy egy kiállítással és egy kiadvánnyal tekintünk vissza az elmúlt 75 év legfontosabb pontjaira – fogalmazott Méhes László, a társaság ügyvezető igazgatója. – Köszönhetően Kaszás Istvánnak, a cég műszaki igazgatójának, Tarnócziné Máté Melindának és Shah Timornak, ezek megvalósultak. Az összeállított anyagban nem csak a száraz tények kapnak szerepet, hanem az egykori és jelenlegi dolgozók emlékei is.

Az igazgató felidézte, hogy Salgótarján közgyűlése 1949. szeptember 17-én döntött a Salgótarjáni Ingatlankezelő Községi Vállalat megalakításáról, 1964. október 18-án jött létre a vállalaton belül a fűtési üzem, majd a következő év januárjában elindult a távfűtés a városban. Az azóta eltelt évtizedek alatt számos esemény történt, amelyből a kiállítás és a kiadvány a teljesség igénye nélkül igyekszik felvillantani néhányat.

Fontos mérföldkövek a vállalat életében

„A csúcsra járatott ipar, a Salgótarjánba áramlás megnövekedett lakásigényt és lakáshiányt okozott. Lakótelepek, társasházak és új középületek nőttek ki ekkor a földből. A változásban az építészek a modernitást találták meg, a városlakók pedig a könnyebb életet. Ám ahhoz, hogy a rendszer működőképes lehessen, szükség volt építő, beruházó vállalatra, szükség volt az akkori állami tulajdonú lakások kezelőjére, a füstös Salgótarjánt modern távfűtésre átállító és azt működtető cégre, illetve megannyi szakemberre is” – idézte a kiadványt Méhes András, aki a cég életének fontos eseményeit, a jelentős fejlesztéseket és a lehetséges jövőt is felvázolta, továbbá köszönetet mondott munkatársainak.

A kátyúk és a zsákutcák ellenére is haladtak tovább

– 1949-ben, amikor a cég és az ott dolgozó csapat elindult ezen a hosszú úton, még nem tudták, hogy hova jutnak. 60 évvel ezelőtt az út újabb sávval, a távfűtéssel gazdagodott, majd elágazások, körforgalmak, kátyúk és zsákutcák következtek, amelyek között a cég vezetése mindig megtalálta a legjobb lehetőséget a továbbhaladásra. A kiállítás, amely mától egy héten át tekinthető meg a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában, ezt az utat tárja fel – fogalmazott Kaszás István, a 22 tablóból álló bemutató szervezője.

Fekete Zsolt polgármester pohárköszöntőjében arról beszélt, hogy a 102 éves város legrégebbi cége a Salgó Vagyon Kft., majd megköszönte a dolgozók munkáját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában