Energia

3 órája

Ingyenes szigetelés a padlásra: több dolog változik!

Hónapok óta bombázzák a lakosságot különböző hirdetések, melyek az ingyenes szigetelés, pontosabban az ingyenes födémszigetelés lehetőségeire hívják fel a figyelmet. Mivel több, jellemzően minőségi probléma is felmerült bizonyos kivitelezők esetében, a hatóság szigorított az ingyenes szigeteléssel kapcsolatos előírásokon. Mutatjuk a legfontosabb változásokat.

Nool.hu

Az ingyenes szigetelés Nógrád vármegyében is igen népszerű energiamegtakarítási lehetőség, melynek igénybevételére egyrészt a kivitelező cégek, másrészt – ahogyan azt térségünkben is tapasztaltuk az elmúlt hónapokban – önkormányzatok is buzdítják a lakosságot. Július végén a településvezetés tájékoztatása alapján írtunk például arról, hogy más energetikai pályázatok mellett folyamatosan zajlik az ingyenes födémszigetelési program Mátramindszenten, de a különböző nógrádi Facebook-csoportok is tele vannak a lehetőséget hirdető bejegyzésekkel, szinte minden megyei városban, faluban.

ingyenes szigetelés, padlásszigetelés, födémszigetelés
A padláson elhelyezett ingyenes szigetelés jelentős energiamegtakarítást jelenthet, de érdemes tájékozódni a szerződés aláírása előtt. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Miért csinálnak ingyenes szigetelést?

Az ingyenes szigetelési program hátterében az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) áll, amely energiamegtakarítási intézkedésekre ösztönzi a gazdasági élet különböző szereplőit. Az ingyenes födémszigetelés keretében a kivitelezők a padlás hőszigetelését végzik el, jellemzően 25 centiméter vastag üveggyapot felhasználásával, amely jelentős megtakarítást eredményezhet a fűtési költségekben. Az ingatlantulajdonosok minimális adminisztratív kötelezettséggel, gyakorlatilag anyagi ráfordítás nélkül juthatnak hozzá a szolgáltatáshoz.

A szigetelési program azért lehet ingyenes, mert a felek szerződésben rögzítik, hogy a háztulajdonosok az úgynevezett HEM-et, azaz a hitelesített energiahatékonyság-javító intézkedésekből származó energiamegtakarítás virtuális értékét átadják a kivitelezőnek, melyet később ők értékesítenek az EKR-aukciókon. Az ingyenes szigetelési programban való részvétel persze különböző feltételekhez kötött (például a padlás járható és üres legyen, a tulajdonos legyen a szerződő fél stb.), és jellemzően a régebbi, rosszul szigetelt ingatlanokra, például a térségünkben is népszerű Kádár-kocka típusú házakra koncentrál.

Milyen vastag szigetelés kell a födémre?

A födémszigetelés vastagsága olyan kritérium, melyet szigorítottak az illetékesek. Hajdú-bihari testvérportálunk, a Haon.hu alaposan körbejárta az ingyenes lakossági födémszigetelés témáját. Szerdai cikkükben a most életbe lépő változásokról írnak, és a szigetelés vastagsága kapcsán kiemelik: a korábbi 25 centiméteres üveggyapot-vastagság helyett minimum 30 centiméter lesz az elvárás.

Mi változott még a padlásszigetelési programban?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendeletét idézve a Haon arra is kitér, hogy módosult a végső energiamegtakarítás számítási módszere; új elem, hogy immár kétrétegű fóliát kell leteríteni a födémre (a szigetelés alatt egy párazáró fóliát, majd a szigetelés felett egy porosodást gátló, páraáteresztő fóliát), illetve kötelezően minden tizedik épületet energetikai szempontból a hitelesítő szervezetnek helyszíni szemlével is ellenőriznie kell.

A hivatal egyébként a módosításokról azt írta, hogy „a gyakorlatban szerzett tapasztalatokat felhasználva változnak a padlásfödém-szigeteléssel kapcsolatos részletszabályok, valamint a kapcsolódó számítási módszertan”. A MEKH 2021. január 1-je óta végrehajtó hatóságként működteti az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert.

A rezsit csökkenti, az ingatlan értékét növeli a szigetelés

Néhány éve, az emelkedő rezsiköltségek kapcsán kérdeztük tapasztalatairól az építőipari kivitelezéssel és építőanyagok forgalmazásával foglalkozó Deák Attilát. A salgótarjáni szakember akkor úgy fogalmazott, hogy „a szigetelés jó döntés, hamar megtérülhet az erre kiadott összeg, plusz sokkal könnyebben el lehet adni azt az ingatlant, amelynek kevesebb a fűtési költsége”.

És hogy mennyit jelent a födémszigetelés? A videó készítője műszerrel kereste a választ a kérdésre:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában