Ars Sacra Fesztivál

2 órája

Jövőre is csatlakozik az Ars Sacra Fesztiválhoz Benczúrfalva

Benczúrfalva a Szent Antal Fogadalmi Keresztút és a Fájdalmas Szűzanya Kápolna műalkotásaival, illetve a Benczúr-kúria szakrális festményeivel csatlakozott a napokban megrendezett Ars Sacra Fesztiválhoz. Ez alkalomból számos érdeklődő látogatott el Benczúrfalvára.

Lászlók Judit

Dr. Lipthay Erzsébet, a Pro Arte et Natura Alapítvány társalapítója portálunknak elmondta: a délutáni órákban az érdeklődőkkel közösen zarándokolhattak a Szent Antal Fogadalmi Keresztúton. Hozzátette: sajnos Illéssy Zoltánné Naszádos Ilona tűzzománc készítő baleset miatt nem tudott részt venni az eseményen, így az alkotásokat Botos Boglárka mutatta be a jelenlévőknek, illetve felolvasta az általa küldött levelet is.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében közösen zarándokolhattak a Szent Antal Fogadalmi Keresztúton
Az Ars Sacra Fesztivál keretében közösen zarándokolhattak a Szent Antal Fogadalmi Keresztúton
Forrás: Beküldött fotó

Mint azt megtudtuk: Illéssy Zoltánné Naszádos Ilona a levelében felidézte, hogy évekkel ezelőtt Báró Lipthay Antal és felesége, dr. Lipthay Erzsébet meghívták a Magyar Történelmi Családok Egyesületének tagjait Benczúrfalvára, ahol elmondták nekik, hogy a birtokukon keresztutat és kápolnát szeretnének építeni. Az egyesület tagjai a helyszínen jelentős egyéni anyagi felajánlásokat tettek, Illéssy Zoltánné Naszádos Ilona és férje, Illéssy Zoltán grafikusművész pedig megígérték, hogy a stációk kőépítményébe tűzzománc technikával elkészítik a keresztút képeit. Aztán közösen meg is tervezték azokat. Azonban a tervek elfogadása után az alkotásokat Illéssy Zoltánné Naszádos Ilona már egyedül készítette el, ugyanis a férje 2016 januárjában elhunyt. Az elkészült képeket végül egy klubest keretében mutatta be az egyesület tagjainak, és egy adományozó levél kíséretében adta át Báró Lipthay Antalnak és dr. Lipthay Erzsébetnek. Végül a tűzzománc készítő a levélben arról is megemlékezett, hogy a benczúrfalvi Szent Antal keresztutat 2016. június 12-én Sánta János kanonok szentelte fel.

Bemutatták a Fájdalmas Szűzanya Kápolna üvegablakait

A zarándokút a Fájdalmas Szűzanya Kápolnában ért véget, ahol N. Tóth Ágnes tartott érdekes előadást a Bráda Tibor festőművész által készített ólmozott üvegablakokról.

Báró Lipthay Antal
Báró Lipthay Antal
Forrás: Beküldött fotó

– Bráda Tibor a Szentlélek galamb felhelyezése után sajnos meghalt, így a három üvegablakot már felesége, Deák Ilona festőművész és lánya, Bráda Enikő fejezte be – mondta dr. Lipthay Erzsébet, aki kifejtette azt is, hogy Illéssy Zoltánné Naszádos Ilona és Bráda Tibor családja is szenvedésükben és fájdalmukban készítették el a Fájdalmas Szűzanya nevét viselő kápolnához köthető alkotásokat, mindez pedig azt az üzenetet közvetíti számukra, hogy a fájdalom és a szenvedés az életünk része.

Különleges koncertet hallhattak a résztvevők az Ars Sacra Fesztiválon

Az előadás után a Fájdalmas Szűzanya Kápolnában Lakatos György hegedűművész-tanár adott színvonalas koncertet.

– A résztvevők hallhatták egyebek mellett Franz Shcubert Ave Maria című szerzeményét és Johan Sebastian Bach műveit is. A hegedű hangja a kápolna terében különleges módon szólalt meg, mintha maga az épület is hangszerré vált volna. Ha valaki lemaradt a hangversenyről, az erről készült felvételt a saját videómegosztó oldalunkon hamarosan megtekintheti – fogalmazott dr. Lipthay Erzsébet, aki végül kitért arra is, hogy a rendezvényeiket általában hagyományteremtő szándékkal rendezik meg, így várhatóan jövőre is csatlakoznak majd az Ars Sacra Fesztiválhoz.

Az esemény számos érdeklődőt vonzott, amelyet végül a Benczúr Gyula Rajziskolában egy agapéval zártak.

Az Ars Sacra fesztivál során a közeli Benczúr-kúria is megnyitotta a kapuit, ahol szintén különleges programokkal készültek a látogatók számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában