Magyar Falu Program

2 órája

Falumúzeumot avattak Nőtincsen (fotók)

A Nőtincsi Kulturális Egyesület a szüreti sokadalom keretein belül ünnepélyesen is átadta a falumúzeumot szombaton Nőtincsen. Az egyesület az épületet a Magyar Falu Programban elnyert pályázatuknak a segítségével, hatmillió forintból vásárolta meg. Ezt követően különböző felajánlások által, illetve a Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások pályázatainak köszönhetően, valamint társadalmi munka keretében újították fel a régi parasztházat.

Lászlók Judit

A falumúzeum ünnepélyes átadóján Tamis Ágota, a Nőtincsi Kulturális Egyesület tagja köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte, hogy a szervezet a Magyar Falu Program pályázatának segítségével hatmillió forintból vásárolta meg a Diófa utcában található régi parasztházat. Majd különböző felajánlások, illetve a Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások pályázatainak köszönhetően, valamint társadalmi munka keretében újították fel az ingatlant.

Martos György diakónus megszentelte a falumúzeumot
Martos György diakónus megszentelte a falumúzeumot
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– 2022. november 19-én kaptuk meg a támogatói okiratot az elnyert pályázatról, ami nagy dolog volt számunkra. Négy év elteltével jutottunk el odáig, hogy végre átadhattuk a falumúzeumot, amely 1920 körül épülhetett – mondta Tamis Ágota. Hozzátette: – Néhány évvel ezelőtt az istállót lebontották, azt vissza kellett építenünk vályogtéglából, amiket egy romos gazdasági épületből hoztunk ide. A legtöbb helyen új vakolatot és új padlót is kaptak a helyiségek. A fafödémet azonban már nem tudtuk megtartani, illetve nem volt olyan faanyag sem, amit fel tudtunk volna használni, így az teljes egészében új lett. A kerítésünk egy hónappal ezelőtt készült el. Végül, de nem utolsósorban pedig egy mosdót is kialakítottunk. Célunk, hogy a jövőbeni rendezvényeinket itt tartsuk meg és a fiatalok megismerjék a hagyományainkat, a néptáncot, a népviseletet és a népszokásokat is.

Tamis Ágota a beszédében kiemelte: nagyon büszkék arra, hogy sikerült létrehozniuk a falumúzeumot. Majd köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak és támogatták annak létrehozását. Ezután pedig oklevelet adott át a munkájuk elismeréseként azoknak, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a falumúzeum felújításához.

Következő cél a Tájházszövetséghez való csatlakozás

Ezt követően Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, valamint a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének és az ICOM Magyarországnak az elnökségi tagja osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel.

– Szeretném, ha nagyon büszkék lennének magukra, hogy itt állhatunk és, hogy ez a falumúzeum elkészült. Ez tényleg egy kisebb csoda, egy közösség csodája, amely képes volt összefogni és egy régi romos házat a múltból, az elveszettségből visszahozni, illetve egy élő helyszínné tenni – fogalmazott Csapláros Andrea, majd méltatta a települést – amely a közösségteremtés helyszíne –, valamint az itt élők összefogását is.

Meg is szentelték a falumúzeumot

– Egy csodálatos példáját élhetjük át itt az értékteremtésnek. Ez a hely a múzeumi komplikált fogalomrendszerben leginkább a tájházakhoz tartozik. A következő lépésben az a cél, hogy a tájházak listájára felkerüljön és ezzel további fejlesztések, programok legyenek könnyebben finanszírozhatók – mondta Csapláros Andrea, aki ezzel arra biztatta a Nőtincsi Kulturális Egyesületet, hogy csatlakozzanak a Tájházszövetséghez.

Az ünnepség végén Simon Katalin énekelt népdalokat, majd Martos György diakónus megszentelte a falumúzeumot.

Szüreti felvonulás és bál is várta az érdeklődőket

Mindezek után a résztvevők megtekinthették a falumúzeumot, illetve egyebek mellett részt vehettek kézműves foglalkozásokon és az íjászatot is kipróbálhatták. Megtekinthették továbbá a csősz és a csőszlány vetélkedőt is. Ebéd után pedig kezdetét vette a nagyszabású szüreti felvonulás. A napot végül szüreti bállal zárták a művelődési házban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában