Viharkárok

2024.08.29. 06:50

Vihar: a legnagyobb kár a balassagyarmati kórház főépületében keletkezett

Mint arról portálunkon korábban beszámoltunk kedd este tombolt a vihar Nyugat-Nógrádban, amely Balassagyarmaton okozott jelentős károkat. Csach Gábor, a város polgármestere a vihar utáni kárfelméréssel kapcsolatban és azok helyreállításáról a Facebook oldalán adott tájékoztatást.

Lászlók Judit

Viharkárok után Balassagyarmaton. Mintegy hatvan fát döntött ki a szél

Fotó: Facebook / Cach Gábor

A vihar következtében nem történt személyi sérülés 

„Több mint 60 jelentős fakidőlés, illetve csonkulás okozott leginkább problémát tegnap este, valamint a magas vezetékek meghibásodásai miatt 2-8 órán át tartó áramszünet. Több száz házban beázások, tucatnyi házban jelentősebb tetősérülések, bádogszakadások okoztak problémát. Hihetetlen szerencse, hogy a városi közlekedést estére szinte teljesen ellehetetlenítő zuhatag és káresemények ellenére mindössze 5 autóban esett jelentősebb kár, viszont személyi sérülés sehol sem történt” – közölte Facebook oldalán Csach Gábor. Hozzátette: „Pedig a tegnap esti alig 15 perces átlagosan 90 kilométer/órás széllel és 44 milliméter özönvízzel Gyarmatra érkező "nedves légzuhatag" csak egy fokkal enyhébb viharfajta a "tornádónál"!” 

Szerda délután újra indulhattak a műtétek a kórházban 

A polgármester a bejegyzésben kiemelte, hogy a legjelentősebb kár a balassagyarmati kórház főépületének műtőszárnyát érte, ahol a vihar mintegy 100 négyzetméteren megbontotta a korcolt lemezborítású tetőt, ezzel beázásokat okozva, ami miatt a műtétek szerda délelőtt nem tudtak elindulni. Azonban a tűzoltóság szakemberei délelőtt eltávolították a fedést és ideiglenesen leborították a faszerkezetet, majd megtörtént az elektromos hálózat ellenőrzése is, így 14 órakor újraindulhattak a műtétek, várhatóan egy-két nap alatt behozzák a kiesés miatti lemaradást.

Lényegében mindenhol helyreállt a rend 

„Szerencsére az önkormányzat intézményhálózatában nem esett nagyobb kár, és ilyenről a város más intézményeiben sem tudunk. Megmutattam a jelentősebb káreseményeket Balla Mihály országgyűlési képviselőnek is, aki kérte a teljes kárfelmérés összegzését a szükséges kárenyhítési támogatás megszerzése érdekében.” – fogalmazott a polgármester a bejegyzésben. Majd köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a munkája által már szerda délelőttre lényegében mindenhol helyreállt a rend. 

Végül pedig arra kérte a lakosokat, hogy ahol veszélyesen sérült fát vagy építményt látnak, akkor az jelentsék a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet (Gamesz) vagy az önkormányzat felé. Továbbá azt is javasolta, hogy a biztosítással rendelkező gépjármű és háztulajdonosok káresemény esetén keressék a biztosítójukat. 

„Kérem a lakosság további türelmét is, hiszen az összes káresemény helyreállítása igénybe vesz még néhány napot!” – közölte Csach Gábor

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában