Nool.hu videó

2024.08.31. 15:23

Többmilliárdos fejlesztés indul, salgótarjáni kollégiumába költözött a Borbély

Két helyen tart tanévnyitó ünnepséget hétfőn reggel a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Ennek oka, hogy az oktatási intézmény központi épületében hamarosan többmilliárdos fejlesztés kezdődik. Ez a Nógrád vármegyei szakképzés jelenkori történetének legnagyobb beruházása, ami miatt a tanórák jelentős részének helyszínét egy ideig a városközponti kollégium jelenti majd.

Veres Edina

Hetek óta nagy volt a jövés-menés és a fennforgás a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium háza táján, azonban mindez örömhírt jelent: többmilliárdos fejlesztés indul. Ahogy arról portálunk beszámolt: idén márciusban ünnepélyes keretek között jelentették be a salgótarjáni vármegyeházán, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett szűkebb hazánk szakképzése, ugyanis 6,222 milliárd forint támogatásban részesült a szakképzési centrum. A kiemelt projekt büdzséjének nagyságrendileg kétharmada a salgótarjáni Borbély Lajos nevét viselő oktatási intézmény – bővítéssel egybekötött – felújítását szolgálja, míg a fennmaradó részből a centrum minden intézményét érintően eszközbeszerzés valósul meg.

többmilliárdos fejlesztés kezdődik
A Borbély Lajos technikum épülete megújul, többmilliárdos fejlesztés kezdődik
Forrás: Facebook/ Nógrád Vármegyei SZC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Az NVSzC portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a Borbély központi épületében pedig nemsokára a szakemberek hozzá is látnak a kivitelezési munkálatoknak, így az iskola átköltözése az utóbbi hetekben folyamatosan zajlott. Ennek értelmében a borbélyos technikusok a 2024-2025-ös tanévet már a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziummal szomszédos kollégiumban kezdik el. A közleményben arra is rámutattak: a szakképzősök több közismereti óráját, valamint a műhelyiskolában tanulók óráinak egy részét is ott tartják majd.

A többmilliárdos fejlesztés idején a kollégiumban tanítanak

„Ehhez a kollégium ebédlőjét két részre választottuk szét. A földszinti nagyobb helyiségekből tantermeket és tanári szobát alakítottunk ki, míg a kis létszámú osztályoknak, illetve csoportbontással a nagyobb létszámúaknak az első emeleti szobákat rendeztük be tanteremmé – olvasható az NVSzC összefoglalójában Fekete Zsoltné, az intézmény igazgatójának tájékoztatása. Az intézményt, illetve az iskolaközösséget érintő új körülményeket részletező leírásban azt is hozzátették, hogy természetesen a testnevelés órák a kollégiumban sem maradnak el, hiszen egy korszerű konditeremben biztosítani tudják tanulóknak a mozgás lehetőségét.

Mindeközben az iskola Csokonai úti központi telephelyét is átrendezték: kiköltöztek a felújításra váró főépületből, ahol a beadott tervek engedélyezését követően indulnak majd a munkálatok.

Fekete Zsoltné arra is kitért a tájékoztatásában, hogy szeptember 2-án 82 új tanuló kezdi meg náluk az 2024-2025-ös tanévet, a teljes tanulói létszámuk 408-ra rúg.  A borbélyosok között:

  • 226 a nappalis diák,
  • 62-en tanulnak esti tagozaton,
  • 120 felnőttet képeznek távoktatásban 

A Nool.hu azt is megírta már, hogy a Borbélyban idén két tanévnyitó ünnepséget is tartanak szeptember 2-án. Hétfőn a technikumi képzésben résztvevők az intézmény kollégiumában vehetnek részt a tervezetten 10 óra 30 perckor kezdődő tanévnyitón, míg az első tanítási napjuk tervezetten 8 órától 11 óra 35 percig tart majd. Az ünnepségre az és az új iskolaév kezdetére a szakképző ágazatos borbélyos tanulókat a Csokonai úti épületbe várják majd.

A tanműhelyeket az építkezés alatt is használhatják

Az igazgatónő a közleményben azt is kiemelte: a Csokonai úti telephelyükön a tanműhelyeiket az építkezési munkálatok idején is használhatják, ugyanakkor a munkaterület átadására ki kell dolgozniuk egy olyan rendszert, amely a beruházót sem akadályozza, továbbá elszeparált és biztonságos környezetet teremt a borbélyos diákok számára.

A több mint 6 milliárd forintos kiemelt állami támogatással megvalósított beruházás során egy olyan korszerű szakképző intézményt alakítanak ki, amelyben várhatóan – a borbélyosok mellett – az NVSzC egy másik iskolájának diákjai számára is adott lesz a modern technikai felszereltség a szakmájuk fortélyainak elsajátításához. A fent említett márciusi projekt nyitórendezvényen ugyanis Gembiczki Ferenc, az NVSzC kancellárja úgy fogalmazott, hogy a Borbély Lajos nevét viselő iskola felújítása stratégia fontossággal bír a centrum számára, hiszen a munkálatok végén az NVSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola is a felújított épületben kap majd helyet.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában