Ünnep

2024.08.19. 18:40

Szent István királyra emlékeztek a nagyoroszi falunapon (fotók)

Az államalapítás és az új kenyér ünnepének alkalmából falunapot rendeztek Nagyorosziban hétfőn. Az eseményt Balla Mihály országgyűlési képviselő és Babicska Károly polgármester nyitotta meg.

Lukács Zsófia

Az új kenyeret is megszegték a falunapon

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A hagyományokhoz hűen idén is augusztus 19-én rendezték meg a falunapot a nagyoroszi Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár mögötti füves területen. A programok kora reggel gulyásfőző versennyel kezdődtek, majd délben a település polgármestere ünnepélyesen is megnyitotta a rendezvényt. 

falunap, államalapítás, Szent István
Babicska Károly felidézte Szent István király örökségét
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– István király tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, emellett biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak. Ezek ma is nagyon fontos gondolatok – fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester, aki kiemelte, hogy Szent István szellemisége a jelenben is összetartó erővel bír

– Nemcsak az együtt megélt múlt okán, hanem a jelen közös feladatai, problémái, de még inkább a jövő egymásrautaltságot teremtő kihívásai miatt is jelentőségteljes – tette hozzá Babicska Károly.

Szent István ünnepe az összetartozást jelenti

Az eseményen Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője az ünnepek, a közösségi rendezvények fontosságát hangsúlyozta. – Amikor összegyűlünk ünnepelni, akkor az események Nógrád-szerte arról szólnak, hogy mindnyájan tudjuk: mi, magyarok összetartozunk. Van egy igazodási pontunk a szülőföldünkhöz, a lakóhelyünkhöz és a közösségünkhöz. Itt meg tudjuk osztani egymással az örömünket, a bánatunkat, de a közösség erejét jelenti az is, hogy szeretetben élünk és tiszteljük a másikat – mondta ünnepi beszédében Balla Mihály.

Az eseményen Burger Ferenc plébános megáldotta az új kenyeret, majd a közös ebédet követően megkezdődtek a színpadi kulturális programok. A látogatók a gulyáson kívül sztrapacskát és szuszogót is kóstolhattak, a kisebbeket lufihajtogatás, ugrálóvár és népi fajátékok is várták. A délután során Nótár Mary és az Infinity Neoton Show is szórakoztatta a közönséget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában