Jelzés a segítségért

2024.08.24. 15:23

Segélykérő kézjel: ezt tedd, ha észreveszed a mozdulatot! (videó)

Sokszor lehetetlennek tűnhet a segítségkérés, ha éppen a veszélyben lévő személyt figyelik, fenyegetik vagy bántalmazzák, gyakran akár publikus helyen is. A nógrádi rendőrség felhívta a figyelmet, hogy létezik egy segélykérő kézjel, amellyel feltűnésmentesen tudathatjuk másokkal, hogy bajban vagyunk.

Sipos Nina Vivien

A magyar köztudatba a rendőrség egy olyan nemzetközileg elterjedt segélykérő jelzést vezetett be pár évvel ezelőtt, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják a rendőrök vagy a többi állampolgár felé, hogy veszélyben vannak – hívta fel a figyelmet a nógrádi rendőrség a közösségi oldalán.

segélykérő kézjel
A segélykérő kézjel világszerte ismert, akár életet is menthet a felismerése
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Világszerte ismert az egységes segélykérő kézjel

A pandémia idején jelentősen megnövekedett a családon belüli erőszak eseteinek száma, és a járványügyi korlátozások nehezebbé tették a segítségkérést. A segélykérést megkönnyítő kézjel, avagy a „Signal for help” Kanadából indulva hódította meg a világot, amelyet először a Kanadai Nők Alapítványa alkotott meg és tett közzé. Mára Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. 

Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa a tudatosság felerősödik, ezért is volt különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése. 

Így kérj egy kézmozdulattal segítséget

– A jelzés nem verbális, kortól, nemtől, kultúrától és nyelvtől függetlenül egységesen alkalmazható. A mozdulatsor használható személyesen, de akár videóhívás útján is – tájékoztatott Buda Gábor rendőr alezredes, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Mint elmondta, a kézjel három egyszerű lépésből áll: felemeljük a kezünket úgy, hogy a tenyerünk kifelé nézzen, az ujjaink pedig felfelé álljanak – mintha inteni szeretnénk valakinek –, majd a hüvelykujjunkat behajtjuk vízszintesen a tenyerünk közepébe, a többi ujjunkat pedig rácsukjuk. 

– Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztal valaki, hívja a 112-es segélyhívót, és lehetőség szerint adja meg a hívásfogadó részére a saját nevét, telefonszámát, hogy hol tapasztalta a segélykérést, itt a helyszínt kell pontosan meghatározni, hogyan tapasztalta a segélykérést, például mi történt, kinek van szüksége segítségre, illetve kivel volt egy társaságban a segélykérő – közölte a sajtószóvivő, hozzátéve: 

– Fontos, hogy megfigyelje a segélykérő szituációját és felmérje, hogy közvetlen életveszélyben van-e. Adjon személyleírást a bajba jutottról és a vele tartózkodóról egyaránt. Ha már nem látja őket, akkor adja meg azt is, hogy merre távozott a segélykérő. 

Bántalmazott nő életét mentette meg a kézjel Kaposváron

Ahogy arról testvérportálunk, a Sonline.hu beszámolt, kitüntették azt a kaposvári eladónőt, aki felismerte egy bajba jutott segítségét kérő jelzését, és nyomban riasztotta a rendőrséget. Mint írták, a ruhaüzleti dolgozó éppen a munkaidejét töltötte, amikor betért egy fiatal pár a boltba. Egy huszonéves nő jött elöl, mögötte egy férfi, aki irányította a nőt.

Ha úgy érzi bajban van, kérjen segítséget!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123 (Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes); Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06-80-505-503 (Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes); Kék vonal, gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat 116-111 (Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes)

– Arra figyeltem fel, hogy a hölgynek ki voltak sírva a szemei, ekkor felvette velem a szemkontaktust, és mutatta a jelet – mondta a 26 éves, alsóbogáti lány. – Elhaladtak előttem, ezután hátramentem az irodába, és rendőrt hívtam.” 

A 112-es segélykérő vonalat tárcsázta, ennek köszönhetően pedig a rendőrök azonnal reagáltak. Az eladónő az üzlet biztonsági kameráin keresztül figyelte a pár mozgását, személyleírást adott róluk, így a gyorsan kiérkező rendőröknek nem volt nehéz dolguk. A 26 éves bolti alkalmazott elismerő oklevélben és pénzjutalomban is részesült, amelyeket csütörtökön vehetett át a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. 

Olvasóink többsége ismeri a segélykérő kézjelzést

Miután országos híre ment az esetnek, portálunk megkérdezte olvasóit, hogy ők a kézjelzésből felismerték volna-e, hogy a nőnek segítségre van szüksége. Olvasóink többsége kifejtette, hogy bár ismerik a nemzetközi segélykérő kézjelet, az már nem biztos, hogy azonnal jól reagáltak volna arra, mit is látnak pontosan. Emellett arra is kitértek, hogy a néma segélykérésről többet kellene kommunikálni azért, hogy minél jobban beépüljön a köztudatba, s ha bárki ilyet lát, azonnal értesíteni tudja a rendőröket.

Így  néz ki a segítségkérő kézmozdulat a gyakorlatban:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában