Programajánló

2024.08.30. 19:53

Programok tengere árasztja el Nógrádot augusztus utolsó és szeptember első napján

Eseményektől hemzsegnek az előttünk álló napok szűkebb hazánkban. A Kétbodonyi Szilvaszombat immár 21. alkalommal csábítja „falnivaló” programok hadával az érdeklődőket. Rákóczibányán a településről elszármazott hetedik alkalommal találkoznak a falunap során, az Ipoly folyó felett ismét felragyognak majd a Nemzetközi Tűzoltó Hidak, illetve Park Party-val zárják a nyarat Karancsalján.

Veres Edina

Idén ismét partnerséget építenek a nógrádi tűzoltók szlovák kollégáikkal egy pályázat segítségével. 

Programok tengere
Programok tengere, vízhíddal: tavaly Pösténypusztán ívelt át az Ipoly felett, idén Balassagyarmaton láthatja a közönség
Fotó: NMH archív / Forrás: Nool.hu

 

A Balassagyarmat Városháza nevű Facebook-oldalon osztották meg, hogy a kamionparkolóban 13 órakor a pályázati partnerek találkozójával rajtol el a programok sora. Az ünnepélyes megnyitó egy órával később kezdődik a szlovák oldalon, Tótgyarmaton a tűzoltók és járműveik gyülekezőjével, amit felvonulás és kutyás bemutatók követnek. Ezután 16 órától elrajtol az Ipoly Kupa – Nemzetközi Tűzoltóverseny, amellyel egy időben a legkisebbekre habparty és ügyességi vetélkedő vár. Az érdeklődők csónakozhatnak az Ipolyon, illetve kulturális műsor is gazdagítja a programot. A verseny eredményeire 19 órakor derül majd fény, illetve tombolahúzás is izgalmas perceket okoz majd az esemény résztvevőinek. Végül a Nemzetközi Tűzoltó Hidak, azaz a megvilágított vízfüggöny 20 órakor „ragyog fel” az Ipoly felett, valamint tűzsonglőr show is fényt visz az éjszaka sötétjébe.

Programok hada színesíti a rákóczibányai falunapot

Rákóczibánya településén falunap színesíti a hétvégét. Ahogy azt a Nool.hu megírta, a programok 13 órakor kezdődnek a hetedik alkalommal megrendezett rákóczibányaiak és Rákóczibányáról elszármazottak találkozójával. Az esemény során zumba, közös ebéd, táncműsor, humorista előadás is várja a résztvevőket. Sztárvendégként 19 órától Erox Martini lép majd színpadra, 20 óra 30 perctől pedig a BlackHeart együttes ad koncertet a falunap látogatóinak. 

Gombócevő verseny is színesíti a Kétbodonyi Szilvaszombat programjait

Huszonegyedik alkalommal pörög-forog a szombat a szilva körül Kétbodonyban. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a nemzetiségi gasztronómiai folklór rendezvénynek, amely a Kétbodonyi Szilvaszombat nevet viseli, a helyi művelődési ház udvara ad majd otthont. A 2014. óta Nógrádikum díjas esemény augusztus 31-én, szombaton délben egy ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét. Ezt követi a megnyitó, amelyen Halász Judit polgármester osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel. Ezután a színpadi produkcióké lesz a főszerep, a közönség a megannyi fellépőnek köszönhetően színes folklór műsorokban lelheti örömét. Mindezek mellett a látogatók kísérőprogramok hadára bukkanhatnak az esemény helyszínén: a nap folyamán népviselet próba, – a Vadóka néptánccsoport tagjainak hála – hajfonás, selyemfestmény kiállítás, valamint termelői és kézműves vásár is kikapcsolódási lehetőséget kínálnak majd. A gyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők, őket ingyenes ugrálóvár és népi játékok sora várja. A bátrak 16 órától gombócevő versenyen mérhetik össze étvágyukat, 17 órától a jelenlévők megtekinthetik a Performance táncstúdió előadását. Ezután a színpadot Csocsesz, a Santa Fe Party Band zenekar, Betty Love, DJ Sylvester, DJ Páz és Jucus hódítja meg. Végül a huszonegyedik Kétbodonyi Szilvaszombat rendezvényt retro bulival zárja, amely során a jó hangulatról DJ Sylvester gondoskodik majd.

Kiállítás nyílik Balassagyarmaton Gonda Zoltán festményeiből

Gonda Zoltán festőművész alkotásaiból „Könyvtártól a Képtárig” címmel nyílik kiállítás augusztus 31-én, szombaton 17 órakor a balassagyarmati Horváth Endre Galériában. Ahogy azt már megírtuk, Gonda Zoltán a diplomája megszerzése után Balassagyarmaton a Járási Könyvtár vezetőjeként kezdte el a pályáját. A tárlaton bemutatott műveket Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat polgármestere ajánlja majd a megjelentek figyelmébe.

Légtornász bemutatón ámulhatnak a dorogházai falunap látogatói 

Falunapi forgatag fogadja a Dorogházára látogatókat és a helyieket augusztus 31-én, szombaton a Hősök terén. A Dorogháza önkormányzata által rendezett eseményen a programok sora délelőtt 10 órakor kézműves foglalkozásokkal és kirakodóvásárral kezdődik. A legkisebbeknek ugrálóvárral és csillámtetoválással kedveskednek a szervezők. A köszöntő után 15 órától kulturális műsorok szórakoztatják majd a megjelenteket, akiknek a helyi Fenyőliget óvoda gyermekei és a Móra Ferenc általános iskola tanulói is műsorral kedveskednek. Ahogy azt korábban már megírtuk, a közönség a Maconka táncegyüttes tagjainak mozdulataiban is gyönyörködhet majd. A napot légtornász bemutató és a Flower Girls mazsorett csoport műsora is színesíti, majd A Két Zsivány elnevezésű formáció ad élő koncertet. A dorogházai falunap zárásaként végül utcabálon mulathatnak a résztvevők. 

 

Manufaktúrák termékei sorakoznak a FeteKert Szécsény vásári standjain

A FeteKert Szécsény augusztus 31-én, szombaton 13 és 16 óra között vásárt szervez a város egykori bíróságának épületénél, azaz az Ady Endre út 10. szám alatt. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a Felzárkózó települések program idén megnyílt közösségi terében, a Máltai Szeretetszolgálat szervezésével kis manufaktúrákból érkező gasztronómiai és kézműves termékekre bukkanhatnak a látogatók a FeteKert Szécsény eseményén.

Nőtincsen jubileumot ünnepelnek, Nézsára államtitkárt várnak

A hétvége során több oktatási intézményben is rendhagyó tanévnyitó ünnepséget tartanak. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, szeptember 1-jén, vasárnap 11 órakor születésnapi ünnepséggel egybekötött jubileumi tanévnyitót tartanak a Nőtincsi Általános Iskolában. A negyven éves iskola vezetése a rendezvényre a jelenlegi diákok mellett a régi tanulókat, valamint családjaikat is szeretettel várja. Az ünnepli műsor keretében felavatják az első osztályosokat, illetve egy, az elmúlt negyven év fotóit, iskolai eszközeit és dolgozatait bemutató kiállítást is megnyitnak. Portálunk arról is beszámolt, hogy szintén szeptember 1-jén Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is tiszteletét teszi. Az esemény 8 óra 30 perckor Veni Sancte – tanévnyitó szentmisével kezdődik a helyi templomban, majd 10 órakor az intézményben folytatódik az ünnepséggel.

Nyárzáró Park Party-n mulathatnak a látogatók a karancsaljai falunapon

Nyárzáró Park Party-val ünneplik a falunapot Karancsalja településen augusztus 30-án, szombaton. A programoknak a helyi Községi Park ad majd otthont, ahol a napot 9 órakor főzőversennyel indítják. Az érdeklődők megcsodálhatják a 10 órakor elrajtoló második Karancs Autós Találkozón a felsorakozó négykerekűeket, míg a színpadi műsor 14 órakor Sulyok Oszkár Jánosné polgármester köszöntőjével, a Karancsaljáért díj átadásával, illetve a főzőverseny eredményhirdetésével rajtol el. Ahogy arról portálunk is beszámolt, ezt követően a különböző fellépő csoportoknak köszönhetően zenés-táncos műsorok szórakoztatják majd a megjelenteket. Sztárvendégként 15 óra 30 perckor a Jump Rock Band magyar rockegyüttes hódítja meg a világot jelent deszkákat, míg 18 órakor Pándy Piroska Liszt Ferenc-díjas opera- és operetténekes kápráztatja el énekhangjával az egybegyűlteket. A nap során kísérőprogramok tucatja vár a karancsaljai Nyárzáró Park Party résztvevőire, így például a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete különféle szűréseket és tanácsadást kínál majd az érdeklődőknek, emellett a szervezők a legkisebbeknek csillámtetoválással, ugrálóvárral és népi játékokkal kedveskednek. A falunapot végül bállal zárják, ahol a jó hangulatról a Szőllősi Zenekar gondoskodik.

Fejet hajtanak a bányászmúlt előtt Bátonyterenyén és Mátranovákon

Több településen is megemlékeznek a bányászokról augusztus 31-én, szombaton. Ahogy azt korábban megírtuk, Bátonyterenyén a bányásznapi megemlékezés 10 órakor kezdődik az Ózdi úti bányász emlékműnél, ahol a megjelentek elhelyezhetik koszorúikat az esemény során. Mátranovákon ugyancsak szombaton tartanak bányásznapi megemlékezést, amelynek szervezési feladatait a község önkormányzata, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók szakszervezetének helyi nyugdíjas alapszervezete, illetve a Mátranováki Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai vállalták magukra. Ahogy arról már beszámoltunk, a 10 órakor kezdődő ünnepség során a Bányász Emlékháznál Dobor István, a BDSZ Nógrádi Nyugdíjas Bizottságának elnöke osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel. Ezután Korponai István diakónus megáldja a felújított kiállítási darabokat és az épületet. A rendezvényen a salgótarjáni Bányász Kohász Dalkör is fellép. A programot végül 20 órától nyárzáró bányász napi retro est zárja a Jaj-réten.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában