Augusztus 20.

2024.08.18. 06:50

Programok hada színesíti államalapításunk ünnepét

Szűkebb hazánk településein szinte kivétel nélkül megemlékeznek Szent István királyról és az új kenyér ünnepéről. Több községben a falunappal egybekötött programok során elismeréseket is átadnak.

Gulyás Edina

Augusztus 20-a Szent István király és az új kenyér ünnepe. Ezen a napon Nógrád-szerte ünnepségeket szerveznek az önkormányzatok, a megemlékezések mellett szórakoztató programok is várják majd az érdeklődőket.

Auguszus 20-án megszentelik az új kenyeret és programok hada is színesíti államalapításunk ünnepét
Auguszus 20-án megszentelik az új kenyeret és programok hada is színesíti államalapításunk ünnepét
Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Salgótarjánban két helyszínen is lesznek programok

Salgótarjánban idén is változatos programokkal készülnek államalapításunk ünnepére. A Szent István téren 10 órakor kezdődik a közös imával kísért koszorúzás, ahol Fekete Zsolt polgármester mond majd beszédet. Délután pedig a Fő téren számos fellépő és vidámpark is várja az érdeklődőket. A programok sorát 18 órakor az Andi Színjátszósai Társulat és a Zenthe Ferenc Színház zenés műsora nyitja, az új kenyér megszentelése után pedig a Nógrád Táncegyüttes tart táncházat, amibe mindenki bekapcsolódhat. A napot Demjén Ferenc koncertje zárja, ami 20 órakor kezdődik.

Bábszínház és rockopera is színesíti az ünnepet Balassagyarmaton

Balassagyarmaton a Vármegyeháza dísztermében 10 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés és a kenyérszentelés. Balla Mihály országgyűlési képviselő és Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád vármegyei szervezetének elnöke mond beszédet, a kenyérszentelést követő műsorban pedig mások mellett a Balassagyarmati Dalegylet, az Evangélikus Egyházi Kórus és a Vadóka Néptánccsoport is közreműködik. A Palóc-ligetben a Kereplő Színház mutatja be 17 óra 30 perctől a Lúdas Matyi című vásári bábjátékot. A szabadtéri színpadon pedig 19 órától a Moriones ad koncertet, majd az István, a király című rockoperából láthatnak részleteket az érdeklődők. Ezt követően pedig a Stula Rock zenekar koncertje zárja a programot.

Szécsényben szentmisével kezdődik az ünnep

Szécsényben az augusztus 20-ai program 10 órakor szentmisével veszi kezdetét a ferences templomban. Majd 11 órától a Szent István-emlékműnél tartanak ünnepi műsort, amelyen közreműködik az Andi Színjátszósai Társulat, valamint a Kaláris Viselettár. Az eseményen beszédet mond Stayer László, a város polgármestere. Az ünnep előtti estén, augusztus 19-én, hétfőn, 19 órától a Face 2 Face produkció előadásában Máté Péter estet rendeznek a Nosztalgia Múzeum udvarán.

Bátonyterenyén átadják a városi kitüntetéseket

Bátonyterenyén idén is a Szent István király-templom kertje ad helyet az önkormányzat által szervezett ünnepségnek, amit a Maconkai búcsú programjai is színesítenek majd. Az ünnepi szentmise, amelyben megáldják az új kenyeret, 10 órakor kezdődik, amit Fejes Antal ferences szerzetes celebrál majd. Azt követően, 11 óra 30 perckor Letovai Zoltán alpolgármester köszönti a jelenlévőket, majd Nagy-Majdon József polgármester mond ünnepi beszédet, végül pedig átadják a városi kitüntetéseket és a „Maconkáért emlékérmet” is. Mindezek után pedig a Maconka Táncegyüttes és a Maconkai Rozmaring Néptáncegyüttes fergeteges előadása nyitja meg a délutáni programok sorát. Számos fellépő biztosítja a jó hangulatot, László Attila 16 órától ad koncertet, végül pedig a Spam Rock Band bulija zárja majd a búcsút.

Pásztón ünnepi látványőrlés és kertmozi színesíti a délutánt

Pásztón a Varázsvölgybe várják a kikapcsolódni vágyókat augusztus 20-án, kedden, ahol színes programok biztosítják a kellemes időtöltést. A délutánt a Kámfor Zenés Bábszínház nyitja, akik 17 órától a Kacor király és A kalóz című zenés műsorukkal a mesék birodalmába repítik a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Ezt követően a Szalay Malom tárja ki kapuit a látogatók előtt, ahol egy ünnepi látványőrlés várja az érdeklődőket. Ez alkalommal a jelenlévőknek lehetőségük lesz megízlelni a Pásztó Legszebb Kenyere 2024 címmel meghirdetett versenyre beérkezett finomságokat és a nyertes kenyeret is. A napot a Varázsvölgy Kert Mozi koronázza meg, a Semmelweis című magyar dráma pereg majd a filmvásznon 20 óra 30 perctől.

Rétságon a Hunyadi Ligetben várják a helyieket

Rétságon, a Hunyadi Ligetben 14 órakor kezdődnek a programok. A gyermekeket ugrálóvár, mászófal és különféle játékok várják, 16 órától pedig a Rutkai Bori Banda ad gyerekkoncertet. A Misztrál zenekar is színpadra lép, 20 óra 30 perctől pedig az Ivan & The Parazol zenél. A napot tűzijáték zárja.

A vármegyei önkormányzat Hollókőn tartja ünnepi ülését

Államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Hollókőn rendezi meg Nógrád Vármegye Önkormányzata az ünnepi közgyűlést. A Szent Márton-templomban 9 órától tartanak szentmisét, majd a várban 10 óra 30 perckor veszi kezdetét a közgyűlés. Ezen alkalomból Szabó Csaba polgármester köszönti majd az egybegyűlteket, utána pedig Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mond beszédet. A kulturális műsort követően nyitják meg a Szent István-napi várjátékokat.

Fergeteges programok az ünnepi falunapokon

Az ünnephez kapcsolódóan szinte valamennyi nógrádi községben megemlékeznek az államalapításról és megáldják az új kenyeret. Vannak olyan települések is, ahol falunapot tartanak. A teljesség igénye nélkül hoztunk ezekből is egy kis ízelítőt. Nőtincsen augusztus 19-én, hétfőn a Szent István-tó partján 15 órától rendeznek programot. Berkenyén szintén hétfőn tartanak ünnepséget 16 órától. Ezen a napon Bánkon, a Víziszínpadnál 19 órakor átadják a díszpolgári címet és a „Bánkért” elismerést is. Nagyorosziban, a művelődési ház mögötti területen rendezik meg a falunapot hétfőn. A gulyásfőző verseny már 8 órakor elstartol, a kenyérszentelést követően, 13 órától pedig egymást váltják majd a fellépők a színpadon.

Alsópetényben augusztus 20-án ingyenes programok várják az érdeklődőket a Szent István-napi búcsún. Nógrád község templomában 8 órakor szentmisével kezdődik a megemlékezés, Rimócon pedig családi napot tartanak augusztus 20-án, amit traktoros felvonulás, mesesarok, illetve zenés programok is színesítenek. Palotáson a templomban és annak kertjében tartják kedden 9 óra 30 perctől az Szent István-napi ünnepséget. Annak keretében átadják a községi kitüntetéseket és megkoszorúzzák a Szent István-szobrot is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában