Nool.hu videó

2024.08.15. 17:07

Nagyboldogasszony búcsú: a Szűzanya mennybemenetelét ünneplik nemzeti kegyhelyünkön (fotók, videó)

Hitünk titkát ünnepeljük ma, Mária mennybemenetelének napján – hangzott el a csütörtöki szentmisén. Nagyboldogasszony főbúcsúján az ország minden pontjáról érkeznek zarándokok nemzeti kegyhelyünkre.

Gulyás Edina

Magyarország védőszentjének napján, augusztus 15-én, csütörtökön már kora reggel érkeztek zarándokok Mátraverebély-Szentkútra. A háromnapos ünnep alatt – augusztus 15-én, 17-én és 18-án – folyamatosan mennek gyalogosan, autókkal és buszokkal a hívők. Összesen mintegy tízezren vesznek részt a Nagyboldogasszony főbúcsú ünnepi szentmiséin, a szombat éjjeli keresztúton vagy az éjszakai virrasztáson.

Nagyboldogasszony napján Mária mennybemenetelét ünnepeljük
Nagyboldogasszony napján Mária mennybemenetelét ünnepeljük
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Mária mennybemenetelét ünnepeljük Nagyboldogasszony napján

Az ország számos pontjáról érkeztek zarándokok és atyák a csütörtöki szentmisére, akiket Orosz Lóránt, a kegyhely vezetője köszöntött. A szerzetes a Ferences Szegénygondozó Nővéreket is üdvözölte, akik az ünnep idején a „Meghallgatlak” sátorban segítenek a problémájukkal egyedül maradt, meghallgatásra vágyó hívőknek.

– A kegyhelyet évszázadokkal ezelőtt az egyház a ferencesekre bízta. Nagy öröm, hogy Berhidai Piusz atya, a magyarországi rend vezetője is itt van körünkben és mutat be szentmisét Nagyboldogasszony ünnepén – fogalmazott Orosz Lóránt.

– Hitünk titkát ünnepeljük ma, Mária mennybemenetelének napján. Ez megerősít bennünket abban, hogy van mennyország, létezik az Istennel való egység, aminek sosincs vége, amiben otthon lehetünk – hangsúlyozta prédikációjában Berhidai Piusz.

Mint mondta: Isten hazavár minket, ez örömteli titok, ami felülír minden mást az életünkben. Igaz, hogy a körülöttünk lévő világ sokszor nem erről szól. Sokszor háborúkról, éhínségről, betegségekről szólnak a hírek. Mindezek ellenére is tudnunk kell: Isten azt akarja, hogy jó legyen nekünk.

A mennyország földi életünkben is felragyoghat

– Azt látjuk, hogy a jólétben szörnyen magányossá tudunk válni, de az örök élethez vezető út nem egoista, nem magányos. A Szűzanya is egyedül volt isteni titkával. Azért kereste fel rokonát, Erzsébetet, hogy közösségben legyen – húzta alá a rendfőnök. – A mennyország reményeink szerint nem csak halálunk után vár ránk, hanem már életünkben is, amikor megtapasztalhatjuk Jézus szeretetét. Éppen ezért van jelentősége kapcsolatainknak, közösségeinknek. Az örök élet már földi létünkben is felragyoghat, különösen az egyház közösségében.

Berhidai Piusz beszélt arról is, hogy a mennyország bennünk is megvan, hiszen mindannyiunknak van személyes története Istennel. Életünk során van, ami eltávolít tőle, de vannak, akik vezetnek felé. Azért kell mindig a jóra törekedni, mert így egységben maradhatunk a Teremtővel. Ezért sosem hiábavalók az imádságaink, a lelkiismeretünk ápolása, ahol felhangozhat mi a jó és a rossz.

– Az örök életbe vetett hitünket valljuk meg és ünnepeljük a mai napon, amikor a Szűzanya felvétetett a mennybe, Isten otthonába. Önmagunkért és egymásért is imádkozzunk ezen az alkalmon, kérjük a kegyelmet, ami az örök életben való hitünkben megerősít mindannyiunkat – zárta a prédikációt a rendfőnök.

Virrasztással, keresztúttal, szentmisével folytatódik a búcsú

A Nagyboldogasszony főbúcsú augusztus 17-én, szombaton és augusztus 18-án, vasárnap is folytatódik. Szombat éjszaka 23 órakor keresztutat járnak, éjfélkor pedig szentmise lesz a halottakért. Éjjel virrasztást szerveznek Kálmán Bertalan ferences testvér vezetésével. Az ünnep vasárnapján a balassagyarmati származású Udvardy György veszprémi érsek mutat majd be szentmisét. A búcsú részletes programja a kegyhely honlapján tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában