Tanácsok

2024.08.23. 06:57

Életveszély! – sok motoros mellőzi a védőfelszerelést nyáron

Javában tombol a nyár, ebben a nagy melegben pedig erős lehet a csábítás, hogy motorra pattanjunk és szebbnél szebb tájakra barangoljunk. Arra azonban oda kell figyelnünk, hogy motorozás közben mindig viseljünk megfelelő védőfelszerelést, ugyanis könnyen balesetveszélyes helyzet alakulhat ki. A védőruházat és a bukósisak életmentő lehet.

Sipos Nina Vivien

„A meleg nyári időszakokban gyakrabban előfordul, hogy a kényelmi, valamint a komfort szempontjait előtérbe helyezve a motorosok egy része mellőzi a bukósisak, vagy a védőruházat használatát” – számolt be közösségi oldalán a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

motoros védőfelszerelés
Balesetveszélyes a motoros védőfelszerelés nélküli közlekedés
Forrás: Shutterstock

Bejegyzésükben kiemelték: ez a balesetveszélyes gyakorlat leginkább a különösen a rövid távú (néhány kilométeres), a településen belüli, valamint a mellékútvonalon közlekedő motorosoknál, segédmotorosoknál figyelhető meg. Azonban ez nem szerencsés megoldás, mert a testi védelem hiánya baleset esetén súlyosabb sérüléseket okoz. 

Balesetveszélyes a motoros védőfelszerelés nélküli közlekedés

A bukósisak a motorkerékpáros legfontosabb biztonsági felszerelése, amely a súlyos-, illetve a halálos fejsérülésektől, továbbá agykárosodásoktól védi az embert. A megfelelő motoros védőruházat alatt alapvetően a hosszú motoros felsőruházatot és nadrágot, valamint a motoros kesztyűt és csizmát (annak hiányában hosszú szárú cipőt) értjük. Fontos, hogy a ruházat gerinc, valamint ízületvédő protektorokat is ellátott legyen. Szandálban, pólóban, rövidnadrágban a motorozás veszélyes, az emberi test és bőrfelület minimális védelme sincs megoldva, ezért már egy alacsony sebességű, külső behatás nélküli borulás is súlyos sérüléssel, valamint életre szóló esztétikai hiányosságokkal fenyeget – írja a kreszvaltozas.hu

Alapvetően az év mindegyik szakában erősen ajánlott a védőfelszerelés használata motorozás közben, erre pedig a KRESZ és a rendőrség is mindig felhívja a figyelmet.

Nyári felszerelésben száguldhatnak a motorosok

Mint köztudott, a védőruházat gyártók nyári felszerelést is készítenek, amelyek viselése komfortosabbá teszik a nyári motorozást. A ruházat esetén megoldott a szellőzés, a vékony, de erős, néha hálószerű anyagok speciális kialakítása képes védeni a bőrfelületeket, míg a beépített protektorok az ízületek, a csontok és a gerinc védelmét képesek ellátni. 

A ruházat mellett a motoros bakancsokból is léteznek olyanok, amiket a meleg időben való viselésre szántak, ahogy a katonáknak is kifejlesztettek sivatagi bakancsokat. 

Bár a speciális motoros védőruházatok nem tartoznak a legolcsóbb holmik közé, mégis érdemes arra beruházniuk a motorosoknak, hogy elkerüljék a balesetveszélyes szituációkat.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában