Költségvetés

2024.08.14. 17:30

Iskolatáska, tolltartó, könyvek, füzetek: hamarosan indul a tanév

Ugyan még tombol a kánikula, de bő két hét múlva már kezdődik a tanév. A családi kasszát ezekben a napokban bizony megterheli az iskolatáska, a füzetek és az egyéb felszerelések beszerzése.

Gulyás Edina

Hamarosan becsengetnek. Ezekben a hetekben már minden iskolás gyereket nevelő szülő a tanszerlistát böngészi. Iskolatáska, füzetek, rajzeszközök, tornacipő. Több tízezer forintba kerül mindezek beszerzése, ami megterheli a családi költségvetést.

A családi kasszát megterheli az iskolatáska, a füzetek és az egyéb felszerelések beszerzése
A családi kasszát megterheli az iskolatáska, a füzetek és az egyéb felszerelések beszerzése
Forrás: Illusztrációs fotó: Shutterstock

Nehéz az iskolatáska és drága is

A papír-írószer üzletek és az online boltok is felkészülve várják a következő tanévet. Bőséges kínálatukban mindenki megtalálja az árban számára leginkább megfelelőt, mindenből van olcsóbb is, de határ a csillagos ég. A tankönyvekért ugyan már néhány éve nem kell fizetni, de a füzetek és az egyéb felszerelések több tízezer forintba kerülnek. A legtöbb település önkormányzata iskolakezdési támogatással segíti a családokat, de az új tanév még így is sok kiadással jár. Az általunk megkérdezett szülők egyértelműen érzik az áremelkedést, a szeptemberi plusz kiadások jelentősen megterhelik a családi költségvetést.

A tanszereken kívül a ruhák is komoly kiadást jelentenek

– Már minden füzetet, tollat, ecsetet megvásároltunk. Ezen kívül új táskára is szükség volt, tornacipő, utcai és váltócipő is került a kosárba. Mivel a tavasszal hordott ruhák ősszel már kicsinek bizonyulnak, így nadrágokat, pulóvereket is be kellett szerezni. Új tolltartót még tavasszal, akciósan vásároltunk, ami tavalyról megmaradt és még használható, abból nem vettünk újat. De, ha mindent összeszámolok, így is 100 ezer forintnál is többet költöttünk az utóbbi hetekben az iskolakezdésre – hangsúlyozta Nagy Karolina, egy hetedik osztályba készülő fiú édesanyja.

Hozzátette: a tanszerlistán fénymásolópapír, zsebkendő, szalvéta és toalettpapír is szerepel, ezeket minden gyereknek be kell vinni, mert nincs az iskolában. Ez további kiadásokat ró a szülőkre, akik bizony nincsenek könnyű helyzetben ezekben a hetekben.

Kinyomtatott listával vásárol

– Egyedülálló szülőként komoly matekozást jelent a szeptemberi tanévkezdés. Az egyik gyermekem harmadik osztályos, a másik pedig nyolcadikos lesz, a szükséges felszerelés még úgy is jelentős kiadással jár, hogy nem egyszerre vásárolom azt meg – közölte Tóth Éva. – Van, amit már korábban beszereztem, ha valamit kedvező áron meglátok, akkor azt meg is veszem. Szerencsére a nagyszülők sokat segítenek, a kinőtt ruhák, cipők helyett sokszor ők vásárolnak újakat.

Mint mondta: minden évben kinyomtatott listával érkezik a papír-írószer boltba, így könnyebb nyomon követni, mi az, ami még hiányzik. Az ott dolgozók szívesen segítenek eligazodni a termékek között.

Beiskolázási támogatást ad a munkahely

Végh Eszter kisebbik fia most megy ötödik osztályba, a nagyobb középiskolába jár, a 12. évfolyamot kezdi. Mint kiemelte: a középkategóriás termékeket választották, így is közel 100 ezer forint lett a vásárlás végösszege. Ebben még nem szerepel a tornafelszerelés, a benti cipő és a tisztasági csomag sem. Szerencsére a férj munkáltatója beiskolázási támogatással segíti a családot: gyermekenként 33 ezer forintos támogatást ad, ez komoly segítség ebben az időszakban. Emellett a helyi önkormányzat is ad tanulónként 10 ezer forintot.

– Az első osztályos szülőknek még nagyobb teher az iskolakezdés, hiszen mindent meg kell venniük, a korábbi évekből nekik még nincs használható felszerelés. Azonban azok is érzik az árak jelentős emelkedését, akiknek már felsőbb évfolyamokra jár a gyermeke – fogalmazott az anyuka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában