Megemlékezés

2024.08.01. 18:18

Förster emléknap során hajtottak fejet Salgótarján első polgármesterének példamutatása előtt

Fejet hajtott a salgótarjáni jobboldali polgári közösség a napokban dr. Förster Kálmán szobra előtt a város első polgármesteréről elnevezett emlékparkban. A több állomásból álló idei Förster emléknap utolsó állomásán Kreicsi Bálint, Salgótarján júniusban megválasztott polgármestere és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is szólt a megjelentekhez.

Veres Edina

Egy több állomásból álló program során emlékeztek meg a napokban dr. Förster Kálmán születésének évfordulójáról Salgótarjánban. Mint arról portálunk is beszámolt már: a Polgári Salgótarjánért Alapítvány és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület által szervezett Förster emléknap a Karancs úti felújított kereszt megáldásával kezdődött, ahonnan a résztvevők – a város első polgármesterének kedvenc ösvényét követve – eljutottak az Országzászló Emlékhelyhez, majd onnan az erdőn keresztül haladva elérték a Nagy-Magyarország-emlékművet. Végül a lépcsőkön leereszkedve a megjelentek a Kálvária-domb aljában megtekinthették a felújított tábla felavatását.

Több állomásból állt az idei Förster emléknap programja
Több állomásból állt az idei Förster emléknap programja
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az esemény utolsó állomásának a város szívében a Förster Kálmán Emlékpark adott otthont, ahol elsőként Kreicsi Bálint szólt a megjelentekhez. Mint mondta: véleménye szerint dr. Förster Kálmánnak az egyik legnehezebb időszakban kellett helytállnia, hiszen az 1920-as évben a trianoni döntés kapcsán számos területet csatoltak el hazánktól, illetve vármegyénktől.

A jövő évi Förster emléknapon is végigjárják a város első polgármesterének útját

– Nem elég, hogy egy világégés ért véget, ami után gyászolók és éhezők tömkelege kellett, hogy ismét munkához jusson, a vármegye egy jelentős részét is elszakították. Förster Kálmán mégis vállalta, hogy helytálljon ilyen nehéz időkben és egy településből várost alkosson, amely később vármegyeszékhely lett – sorolta Salgótarján első polgármesterének érdemeit Kreicsi Bálint, aki arra is kitért: büszkék lehetünk Förster Kálmán munkásságára, hiszen példamutató, ahogy hivatásaként tekintett a város vezetésére, illetve ahogy Salgótarján az élete szerves részévé vált. A júniusban megválasztott városvezető azt is hozzátette: jövőre hasonlóképpen szeretnék megrendezni a Förster emléknapot, azaz a terveik szerint egy év elteltével újra bejárják majd az emlékezőkkel a nógrádi vármegyeszékhely első polgármesterének útját. A megjelentek ezt követően elhelyezték az emlékezés virágait Salgótarján első polgármesterének szobránál.

Ezután Becsó Zsolt országgyűlési képviselő szólt az emlékparkban egybegyűltekhez. Mint fogalmazott: a Förster emléknap más szempontból is fontos a salgótarjáni jobboldali polgári közösségnek. Mindezt azzal magyarázta, hogy épp egy évvel korábban tartották az első olyan programot a vármegyeszékhelyen, ahol a Hajrá, Salgótarján! Egyesület elnökeként Kreicsi Bálint megosztotta gondolatait a megjelentekkel, amivel lényegében elindult a salgótarjáni polgári jobboldal kampánya.

A nehéz idők erős embereket formálnak

A honatya felidézte akkor elhangzó szavait is, amelyek – ahogy azt a Nool.hu is megírta – úgy hangzottak: „A nehéz idők erős embereket formálnak. Az erős emberek jó időket hoznak el. A jó idők gyenge embereket formálnak. A gyenge emberek nehéz időket hoznak el.” Hozzátette: jelenleg is nehéz idők járnak, és ilyenkor olyan emberekre van szükség, mint Kreicsi Bálint és az a csapat, amely az elmúlt hónapokban tisztességgel tette a dolgát, jelen volt az emberek között, közvetlen kapcsolatot épített a város lakóival és érzékenyen reagált minden felvetődött problémára. Becsó Zsolt aláhúzta: örül annak, hogy egy év után polgármesterként köszönthetik a Förster Kálmán Emlékparkban Kreicsi Bálintot. Emellett megerősítette az előtte elhangzó gondolatokat, miszerint Förster Kálmánt nehéz időkben, 1922-ben választották meg polgármesternek. Mint fogalmazott: ugyanakkor, ha visszatekintünk arra a több mint húsz éven át tartó időszakra, látjuk, hogy Salgótarján életében az 1920-1930-as évek a töretlen fejlődés időszaka volt.

– Ezt kívánom Kreicsi Bálintnak is és a teljes polgári közösségnek, hogy az előttünk álló időszak legalább ennyire termékeny legyen. Amennyiben igazi tartalommal tudjuk megtölteni, és valóban egy fejlődő, élhető és összetartó várost tudunk itt együtt, közösen megalkotni, akkor tényleg büszkék lehetünk erre az új Salgótarjánra – hangsúlyozta Becsó Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában