Medveveszély

2024.08.03. 07:42

Anyamedve bocsaival szeli az erdőt Cered környékén (videó)

Futótűzként terjed az interneten és a közösségi médiában egy videó, aggódó vagy épp kétkedő kommentek sokaságát hagyva maga után. A felvételen egy anyamedve bocsaival sétál szinte karnyújtásnyira egy autótól és a benne ülő családtól. A feltételezett helyszín Cered környéke.

Veres Edina

A Magyar Országos Medve Figyelő nevű Facebook-oldalon tűnt fel néhány órával ezelőtt egy felvétel, amit nézve megfagy a vér az emberben. Egy anyamedve bocsaival baktat közvetlen az útszéli szalagkorlát mellett, miközben elhaladnak az autóból videózó sofőr mellett. A videó sarkában kicsi felirat hirdeti a helyszínt: Cered.

Anyamedve bocsaival
Anyamedve bocsaival
Fotó: Magyar Országos Medve Figyelő Facebook-oldal

A bejegyzéshez megosztott sorokban az országos medvefigyelő csoport ezt nem erősítette meg.

„Állítólag Cered. Nincs GPS koordináta, de ha valós a felvétel akkor tudni kell a környékbelieknek!” – olvasható a figyelemfelhívás.

A videóhoz természetesen sorra érkeztek a megjegyzések. A kommentelők között volt, aki felvetette: „Miskolc mellett Jávorkút környéken egy két bocsos anya jár már hetek óta”. Mindezt a Magyar Országos Medve Figyelő válaszában aláhúzta, hogy azokról az egyedekről tudnak, akárcsak a hatóság, a lakosok és a vadászok is. Mint a továbbiakban fogalmaztak: egyébként ha a videó valós, ugyan azokról a példányokról lehet szó! Csak elindultak hazafelé!

Az anyamedve bocsaival sétál az út mellett, de vajon hol?

A kommentek sokasága között akadt aggodalommal telt, de olyan is, amelyik szerint inkább Romániában kaphatták „lencsevégre” a bocsaival kóborló anyamedvét. Megint mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a jávorkútival ellentétben a levideózott anyamedvét három nem pedig kettő bocs kíséri.

A videót a Cered Község hivatalos oldala nevet viselő nyilvános Facebook-csoportban is megosztotta Tajti László polgármester.

„Az alábbi felvétel szerint ismét medve jár a környéken. Amennyire be tudtam azonosítani, valahol a bárnai elágazó (Jegy-hegy) után készült a felvétel egy anyamedvéről és három bocsról” – írta Tajti László a videóhoz megjegyzésként, amely sorokban természetesen óvatosságra intette a lakosokat és erődjárókat: „Kérem, hogy mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen a közeli erdőkben.”

Egyre gyakrabban észlelik a csúcsragadozót Nógrádban

A medveészlelés egyre gyakoribb jelenség szűkebb hazánkban. Alig egy hónappal ezelőtt portálunk arról számolt be, a Nemti közelében élőket figyelmeztették medveveszélyre egy internetet bejáró felhívás okán, amely szerint a Morgó-gödörnél láttak medve és bocs nyomokat. Nem csupán szűkebb hazánk keleti szegletében számíthatnak a túrázók a csúcsragadozó felbukkanására, hiszen nemrég Nógrád déli szélétől karnyújtásnyira, a Pest vármegyei Aszód határában észleltek medvét.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága – az sűrűsödő medveészlelések miatt – felhívásában pontokba gyűjtötte, hogy mit tegyünk abba az esetben, ha egy medvével találjuk szemben magunkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában