Tilosban fürdés

2024.07.22. 17:15

Veszélyes merülés: életükkel játszanak a tiltott helyen fürdőzők

Nyáron a nagy meleg sokakat csábít vízpart mellé felüdülést keresve a természetes vizekben, a folyókban vagy éppen a tavakban. A nógrádi rendőrség azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a táblával nem kijelölt helyeken a fürdőzés szigorúan tilos és balesetveszélyes.

Sipos Nina Vivien

Nem árt tudni, hogy a nyári hőségben bármennyire is csábító tud lenni a hűsítő víz a természetes forrásokban, folyókban és tavakban, a nem kijelölt fürdőhelyeken továbbra is tilalmazott és balesetveszélyes a fürdőzés. A figyelmetlenségből származó vízi balesetek elkerülése végett kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a fürdőzés szabályaival és be is tartsuk azokat.

veszélyes fürdés
A táblával nem kijelölt helyeken a fürdőzés szigorúan tilos és balesetveszélyes
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Balesetveszélyes lehet fürdőzni a természetes vizekben

Ahogy arra a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is figyelmeztetett a közösségi oldalán a közelmúltban, a szabad vizeken való tartózkodás szabályai mindenkire vonatkoznak, ezeknek a megszegése élettani, egészségügyi és jogi következményekkel is járhat. 

„A legfontosabb, hogy szabad vizekben fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, és a területen mosdó, zuhany, illemhely és hulladékgyűjtő áll rendelkezésre” – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Kifejtették, hogy a fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” tábla jelzi, amelyet jól látható helyen helyeznek el. A fürdésre nem kijelölt helyeken, különösen a bányatavakban a változó vízmélység és a hőmérséklet különbség, a víz alatti, nem látható tárgyak, a faágak és egyéb akadályok, a folyókon a gyakori örvények könnyen balesetveszélyes helyzetet idézhetnek elő.

Hasznos tanácsok a balesetek elkerülése érdekében

– Fürödni kifejezetten csak az arra kijelölt helyeken tegyék. Fürdésnek számít a pancsolás és az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, a gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is – nyilatkozott hírportálunknak Bárnai Kinga rendőr őrnagy, a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, hozzáfűzve: – Akik nem tudnak jól úszni, azok maradjanak a sekély vízben, még a felfújható fürdőeszközt használva is.

Kihangsúlyozta: semmiképpen se ússzanak a szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után, mert életveszélyes lehet. Ha ez mégis megtörténik és elsodródnának, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és azt ne hagyják el.

– Közvetlenül étkezés után ne menjenek a vízbe úszni, fürdeni, illetve ne fogyasszanak fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt, esetleg bódító hatású anyagot. A felhevült testtel való vízbe ugrás sem javasolt 

– közölte Bárnai Kinga, majd így folytatta: – Ha a kijelölt fürdőhely ismeretlen a számukra, előzetesen tájékozódjanak a területről, és óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, sőt a vízmélységet is még a fürdés előtt.

Fokozottan oda kell figyelni a gyerekekre fürdőzéskor

Szabad vizekben a hat éven aluli, valamint úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhet. Vízközelben – legyen az a kerti medence, a strand, vagy bármilyen szabad víz – gyermeket soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

– Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata. Az úszógumi használatánál vegyék figyelembe, hogy mivel azok egységes méretben készülnek, ha nem megfelelő szorosságú, akkor a használója könnyen kicsúszhat belőle, ha pedig túl szoros, felbillenés esetén nehéz a megfelelő testhelyzet újbóli felvétele, így a gyermek pillanatok alatt könnyen víz alá kerülhet – emelte ki.

Bárnai Kinga hozzátette: ha bajban vannak, vagy bárkinek a környezetükben segítségre lenne szüksége, a 112-es segélyhívószámot kell hívni mielőbb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában