Jegyzet

2024.07.27. 09:30

Újrahasznosítás

Veres Edina

Az életvitelünk velejárója, hogy egyes termékek vagy épp azok csomagolásai – előbb vagy utóbb – feleslegessé válnak, majd a kukában landolnak.

Az esetek döntő többségében ez nálam sem működik másképp, azonban vannak kivételek. Például az üvegeket, amelyekben korábban tésztaszósz vagy savanyúság volt, rendszerint új „funkcióval” töltöm meg – szó szerint –, akár befőttek vagy épp lekvárok képében. Előszeretettel kutatok az interneten egyéb újrahasznosítással kapcsolatos ötletek után, és akadnak azok közül olyanok is, amiket a gyakorlatban is kipróbálok. Készítettem már mosószeres flakonból és műanyagpalackból dekoratív kaspót némi festék és pár sablon segítségével. Éppen emiatt tudom: hasonló eljárással, illetve némi időráfordítással könnyen válhat akár dísz is abból, amit csak egyszerűen a kukába hajítanék.

A lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen a világhálónak köszönhetően, sőt, olykor még az internetre sincs szükség a jó ötletek vagy éppen a követendő példa megtalálásához. A napokban volt szerencsém egy közeli településen működő varrodában megtekinteni egy igazán különleges kiállítást. A tárlaton bemutatott horgolt, kötött vagy egyéb technikával készített alkotások szemet gyönyörködtetőek voltak, és akadt még egy közös pont bennük: kivétel nélkül a varroda maradék – lényegében hulladék – textilanyagaiból készültek. Ez is kiváló példája lehet annak: csak rajtunk múlik, hogy újrahasznosításban gondolkodjunk, és a kukába dobás lehetősége legyen az, amit első körben a „szemetesbe hajítunk”...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában