Siker

2024.07.26. 06:50

TOP 100: Albániáig jutott a balassagyarmati fotós különleges képe

A balassagyarmati Bakos Mirtusz Eszter fotográfus fotóját ismét beválogatták Albánia legnagyobb fotós versenyének, a tiranai fotófesztiválnak a 100 legjobb képe közé. Az újabb siker kapcsán Bakos Mirtusz Eszterrel a kezdetekről, az eddig elért sikereiről, a jelenleg futó projektjeiről és a jövőbeni terveiről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

– Mióta érdeklődik a fotózás iránt?
– A fotózás nagyjából 4 éves koromban keltette fel az érdeklődésemet, és azóta is az életem része. Gyermekként elcsentem a családi fényképezőgépet, kiválasztottam a barátnőim számára a megfelelő stylingot (stílust), és már kezdődhetett is a fotózás. Aztán izgatottan vártuk, hogy édesanyám mikor hívatja elő a képeket. Szerencsés vagyok, mert a szüleim mindig támogatták a művészi hóbortjaimat, annak ellenére, hogy egy hentes mester családból származom. Számomra pedig egyértelmű volt, hogy fotográfus vagy stylist akarok lenni. Aztán ez az álmon egyszer csak valóra vált, amikor elvégeztem a WERK Akadémia Stylist képzését. Bár nagyon nehéz volt balassagyarmatiként Budapesten érvényesülni, hiszen senkit sem ismertem és ugyan mindig nagyon büszke voltam, illetve leszek a családomra, de művészi körökben nem igazán jelentett előnyt a "hentes" munka.

TOP 100
Bakos Mirtusz Eszter képe bekerült a tiranai fotófesztivál top 100 képe közé
Forrás: Beküldött

– Az iskola elvégzése után, hogyan sikerült érvényesülnie? 
– Személyi stylist és stílustanácsadóként különböző fotózásokon, forgatásokon és divatbemutatókon dolgoztam. Emellett külföldi magazinokban jelentek meg az általam összeállított stylingok. 

Ez volt életem egyik legizgalmasabb időszaka, de még is hiányzott valami, az életemből. Ugyanis szerettem volna én lenni az, aki megalkotja a fotót.

 Azonban igazi zseniktől tanulhattam az évek során, és végül megtaláltam a saját stílusomat.

– Az eddigi munkája során elért eredményei közül mire legbüszkébb?
– Nagyon büszke vagyok arra, hogy az Ecofamily üzletlánc engem kért fel egy kampányfotózásra, aminek köszönhetően az összes üzletükben az én fotóim szerepeltek. Továbbá a fotóim megjelentek a hazai bulvár magazinokban, illetve többször is szerepeltek a kanadai International Kid Model Magazinban. A Medvesi Fotós Maraton pedig még 2020-ban egy werk fotóm lett a nap képe. Emellett tavaly egy régi álmom vált valóra azzal, hogy a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben fotózhattam, ahol az egyre elismertebb modellel, Zafirah Palma Szaboval dolgoztam együtt. Nagyon szeretek még együtt dolgozni Lola énekesnővel és Vághy Vivien gyerekszínésszel is. Mindezek mellett pedig büszkén mondhatom, hogy számos más hazai ismert személyiséggel dolgozhattam és jelenleg is dolgozom együtt. 

Nagyon szeret együtt dolgozni Lola énekesnővel és Vághy Vivien gyerekszínésszel is
Fotó: Bakos Mirtusz Eszter / Forrás: Beküldött

Albánia a második otthona

– Mit jelent Önnek, hogy a fotója idén újra bekerült a tiranai fotófesztivál legjobb 100 képe közé?
– Albánia számomra nagyon fontos, mivel ez a második otthonom. 2023-ban indultam először a Tiranai fotófesztivál versenyén, ahol több mint 500 fotós közül kiválasztottak, majd 2 fényképem is bekerült a 100 legjobb fotó közé, amit kiállítottak Tirana belvárosában. Hihetetlenül boldog voltam. Ezért idén újra jelentkeztem, és ismét bekerült az egyik fotóm a 100 legjobb fotó közé, így újra szerepelhettem a kiállításon is. 

– Mi ennek a fotónak a háttértörténete? 
– A fotó Krujában, egy albán kisvárosban készült a történelmi bazársoron, ahol egy hagyományos szövőszéken egy asszony éppen egy amerikai zászló mintájú albán szőnyeget készít. A fotó bemutatja a hagyomány és a modernitás találkozását.

– Mit tart a legfontosabbnak a fotózások alkalmával? 
– Képes vagyok az embereknek azt az arcukat lefotózni, melyről néha azt sem tudják, hogy bennük rejlik, ugyanakkor ők is ezt tartják a legszebbnek. Sokszor olyan pillanatokat sikerül lefotóznom a gyerekeknél, amiket néha még a szüleik sem vesznek észre ebben a rohanó világban. Azonban kiemelten fontosnak tartom, hogy mindezt intenzív utómunka vagy mesterséges intelligencia nélkül vagyok képes elérni.

Albán zenészekkel dolgozik együtt

– Milyen tervei vannak?
– Éppen több feltörekvő fiatal albán zenésszel dolgozom együtt, fotózásokon, közösségi média tartalmak készítésén és videóklipeken. Ezen kívül Budapesten is folyamatban van számos fotós projektem többek közt a barátnőmmel Lolával, akire nagyon büszke vagyok, és akivel hamarosan a Sztárbox ringjében is találkozhatunk. Ehhez fog kapcsolódni a következő fotózásunk témája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában