Ünnep

2024.07.06. 09:25

Titkos köszöntés: könnyekig hatódott a rimóci viseletkészítő

A napokban különleges ünnepség zajlott Rimócon. Kiss Bertalannét, ahogy a helyiek ismerik: Rozi nénit, köszöntötték 80. születésnapján. A legendás viseletkészítőnek teljes titokban szervezték a meglepetést.

Lukács Zsófia

Rozi néni köszöntését teljes titokban szervezték meg a rimóciak

Forrás: Beküldött

A Népművészet Mestere díjas Kiss Bertalanné – Rozi néni – neve szinte egybeforrt a viseletkészítéssel, a messze földön híres rimóci Babamúzeummal és a Máriás csoporttal. Munkái nemcsak helyi és országos, de nemzetközi szinten is elismertek. A palóc kultúra ápolásán túl a közösségi életből is kiveszi a részét, meghatározó alakja a településnek. Rozi nénit 80. születésnapján otthonában lepték meg, ő maga mit sem sejtett a köszöntésről. 

születésnap
Teljes titkokban szervezték a születésnapi köszöntést
Forrás: Beküldött fotó

Megható születésnap: a helyiek titokban szervezték a köszöntést

– A Rimóci Könnyek Anyja Máriás Csoport, a Rimóci Folklór Manufaktúra, a Rezesbanda képviseletében Homoki Tamás, Bese Gergő atya, Székely Orsolya dokumentumfilm rendező, Mohos Zsófia fotográfus és Szabó Vilmos polgármester 80. születésnapja alkalmából köszöntötte Rozika nénit. A meglepetésként érkező sokadalom számos ajándékkal kedveskedett az ünnepeltnek. A bensőséges hangulatú köszöntések után a jelenlévők Racsné Barna Krisztina által készített emeletes tortát is felvágták, majd felidézték az elmúlt évtizedek sokszínű történéseit – számolt be róla Paluch Norbert, a Rimóci Folklór Manufaktúra vezetője.

Kirándulók helyett meglepetés
Rozi néni portálunknak elárulta, hogy aznap úgy tudta: egy kiránduló csoportot kell fogadnia népviseletben a múzeumnál.  – Könnyekig meghatódtam, amikor a kirándulók helyett a köszöntő sereg lépett be az udvarba. Óriási meglepetés és öröm volt, hogy a hozzám közelálló emberekkel ünnepelhettem. Felelevenítették az életem főbb mozzanatait, együtt énekeltünk, rózsafüzértartót, gyönyörű virágot és sok meglepetést kaptam, de a legnagyobb ajándék az volt, hogy együtt lehettünk – fogalmazott Rozi néni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában