Veszélyes fürdőzés

2024.07.23. 13:52

Szökőkút vize okozhat komoly betegségeket

A nyári hőségben sokan döntenek úgy, hogy a szökőkutakban hűtik le magukat. Bár az adott pillanatban felüdülést hozhat a szökőkút vize, később számos komoly következménye lehet az óvatlan felfrissülésnek. A szökőkúti lubickolás a szakemberek szerint is veszélyes, egészségtelen és számos betegséget okozhat.

Nagy Orsolya

Napok óta tombol a nyári hőség országszerte, így szűkebb hazánkban. A kánikula idején sokan úgy gondolják, hogy Nógrád-szerte valamennyi szökőkút vize alkalmas hűsölésre. A szakemberek azonban nem javasolják senkinek a köztéri felfrissülést, hiszen a szennyeződések a vízben az emberi egészségre is ártalmasak lehetnek. A spontán lubickolás tehát akár komoly egészségügyi következményekkel is járhat.

A szökőkút vize veszélyeket rejt
A szökőkút vize komoly betegségeket okozhat, ezért a szakemberek óva intenek a köztéri felfrissüléstől
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Miért veszélyes a szökőkút vize?

Mint arról a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal portálunk érdeklődésére beszámolt, a szökőkútban fürdés nem tanácsos senki számára, hiszen e köztéri elemeket nem nyári hűsölésre tervezték. Ennek ellenére Nógrád-szerte is sokan jó ötletnek tartják, hogy a szökőútban frissüljenek fel a nyári hőség idején.

– A szökőkutak nem fürdési célt szolgálnak, vizük nem minősül fürdővíznek. A szökőkút vize szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, de akár állati ürülékkel is. Amennyiben nem gondoskodnak a megfelelő tisztításáról, fertőtlenítéséről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, annak belső felszínén olyan élőbevonat – nyálkás, csúszós réteg – alakul ki, amelyben a kórokozók elszaporodhatnak. Egyben ez a bevonat rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben

 – hívta fel a figyelmet a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal közleményében. A szakemberek azt javasolják, mindenki a szökőkutak rendeltetésszerű használatára törekedjen: azaz mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Súlyos betegséget is okozhat a köztéri felfrissülés

A szervezet kiemelte: szökőkútban hűsölni nem tanácsos, sőt egyenesen veszélyes is lehet, hiszen az ott található szennyeződések számos betegséget okozhatnak: elsősorban hasmenést, vagy más gyomor- és bélrendszeri megbetegedést kaphatnak el az óvatlan hűsölők. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet az ember véletlenül lenyeli. A szökőkutak esetében kiemelten kockázatos a Legionella baktérium jelenléte. Ezek a baktériumok ugyanis a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és a nyári hőségben elszaporodhatnak. Ráadásul az apró vízcseppek által a baktériumok a tüdő léghólyagocskáiba is képesek bejutni, amelyek gyulladást okozhatnak. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy tilos fürdeni a szökőkutakban, és azok vizével arcot, vagy más testrészünket lehűteni, valamint inni belőlük.

A hőségben se válasszuk a szökőkútban fürdést!

Dr. Balogh Botond héhalmi háziorvos érdeklődésünkre kifejtette, hogy valóban többféle bakteriális fertőzést elkaphatunk, ha szökőkútban fürdőzünk.

– Elsősorban az állatoktól kaphatunk el különféle betegségeket. A madarak például igen gyakran a szökőkút vizébe piszkítanak, de számos egyéb szennyeződéssel is találkozhatunk. Ezek pedig különböző bőrgyógyászati, sőt akár még légúti megbetegedéseket okozhatnak, amelyeket senki nem szeretne – közölte dr. Balogh Botond. Elárulta, hogy sajnos sokan úgy hiszik, a szökőkutak vize alkalmas kézmosásra, pedig ez a megoldás egyáltalán nem higiénikus. 

Betegségek a szökőkút vizétől:

  • influenzaszerű megbetegedés
  • tüdőgyulladás
  • hasmenés
  • szem- és fülgyulladás
  • bőrirritációk

A háziorvos is arra kéri szűkebb hazánk lakosait, hogy lehetőleg senki ne fürödjön a szökőkutakban, ugyanis az igen egészségtelen és veszélyes. Helyette érdemes inkább útnak indulni és a strandokon hűsölni. Ott ugyanis biztonságosan élvezhetik a vizet a nagy nyári hőségben is. 

Nógrád-szerte számos fürdőzési lehetőség áll a hűsölni vágyók rendelkezésére: Balassagyarmaton, Pásztón, de Salgótarjánban is nyitva állnak már a strandok. Ráadásul megyénkben a Bánki-tó hideg, friss és tiszta vizében is kellemes lehet a felfrissülés.

Az Eger Tv is beszámolt már róla, hogy miért veszélyes a szökőkútban fürdés:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában