Toborzókampány

2024.07.24. 17:06

Szeretem, megvédem! – tartalékosokat toboroz a honvédség Nógrád-szerte

Július elején „Szeretem, megvédem!” jelmondattal újabb toborzókampányt indított a Magyar Honvédség. Az érdeklődők számára Nógrád vármegyében is adott a lehetőség, hogy csatlakozzanak országot kapillárisszerűen átszövő területvédelmi tartalékos rendszerhez, amelynek keretein belül akár külföldi missziókban is részt vehetnek.

Veres Edina

Az „És Te készen állsz?”, illetve az „Embert a vasra!” nevű programok után immár a harmadik toborzókampányát indította el a közelmúltban a Magyar Honvédség, amely kifejezetten a területvédelmi tartalékos szolgálati forma iránt érdeklődőket szólítja meg.

tartalékos
Vincze Zoltán százados, a salgótarjáni székhelyű toborzóiroda szervezeti elem vezetője a tartalékosok lehetőségeiről beszélt
Forrás: Magyar Honvédség

Vincze Zoltán százados, a salgótarjáni székhelyű toborzóiroda szervezeti elem vezetője portálunkat arról tájékoztatta, hogy miután mindkét kampány sikeres volt, a Magyar Honvédség újabb toborzókampányt indított július elején „Szeretem, megvédem!” névvel.

– A magyar haderőnek két nagy komponense van. Az egyik a hivatásos haderő, amely professzionális szinten szolgálatot teljesítő katonákból áll. A másikat az ezt kiegészítő területvédelmi tartalékosok jelentik, amely szolgálati forma az egész országot kapillárisszerűen átszövő hét területvédelmi ezredbe szerveződik – húzta alá Vincze Zoltán százados, aki arra is rámutatott, hogy sokan vannak, akikben megérett a gondolat, hogy cselekedni szeretnének Magyarországért.

– Emiatt indította el a Magyar Honvédség „Szeretem, megvédem” jelmondattal fémjelzett kampányt, amelynek célja a területvédelmi tartalékosok létszámának növelése. Hiszen a területvédelmi erők szíve és motorja a jó tartalékos katona, aki motivált, szereti a hazáját, kiválóan ismeri azt a környéket, ahol él. Mindemellett pedig elsősorban az a feladata, hogy védje azt 

– fogalmazott az új toborzókampánnyal kapcsolatban a salgótarjáni székhelyű toborzóiroda munkatársa.

Évente hét nap szolgálatot köteles teljesíteni minden területvédelmi tartalékos

Vincze Zoltán százados arra is kitért, hogy a területvédelmi tartalékos egy olyan katonai szolgálat, amely összeegyeztethető a civil élettel.

Hozzáfűzte: természetesen tartalékosként is sok lehetőség van a szakmai kiteljesedésre, így például külföldi misszióban, kiképzéseken, gyakorlatokon, protokolláris- és pályára irányítási feladatokban is részt vesznek. A kampány fő célcsoportja a 18 és 45 év közötti korosztály, ugyanakkor minden olyan 65 év alatti állampolgár jelentkezhet területvédelmi tartalékosnak, aki tenni szeretne hazájáért és otthonáért, illetve megfelel a bekerülési feltételeknek, és sikeresen teljesíti a kötelező egészségügyi, valamint pszichológia követelményeket.

A feltételeket sikeresen teljesítőknek alapkiképzést kell végrehajtaniuk. Ez egyfelől történhet egybefüggően, amelyhez hozzávetőleg havonta egyszer indul kiképzés egy kelet- és egy nyugat-magyarországi helyszínen. A másik lehetőség az alapkiképzés moduláris rendszerben történő teljesítése, amelynek foglalkozásait hétvégente tartja az adott vármegyeszékhelyen működő területvédelmi zászlóalj.

– Az alapkiképzést követően mindenkinek évente legalább 7 nap – a munkaadók és munkavállalók számára is tervezhető módon – szolgálatot kell teljesítenie. A behívások időtartalma a tartalékos élethelyzetétől, és elköteleződésétől függőn hosszabb időt is felölelhet – hangsúlyozta Vincze Zoltán százados, aki a juttatásokkal kapcsolatban elmondta: a behívás ideje alatt természetesen a tartalékosok fizetést kapnak, valamint a Magyar Honvédség aktív állományát megillető, például vásárlói kedvezmények rájuk is érvényesek.

Újdonságot jelent a juttatások között az ajánlási bónusz

A további juttatásokkal kapcsolatban kifejtette: a területvédelmi tartalékosok a szerződés megkötésekor – a négy hónapos próbaidő lejárta után – bruttó 150 ezer forint egyösszegű szerződéskötési díjat kapnak, legalább kétéves tartalékos szolgálat vállalása esetén. A szerződés megkötése után a tartalékos katona a minden szolgálatban eltöltött év után bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjra jogosult, melyet havi 50 ezer forintos kiutalásokkal kap kézhez.

Hozzátette: 

újdonságot jelent a bruttó 500 ezer forint összegű toborzópénz. Ez egyfajta „ajánlási bónusz”, amely akkor jár az önkéntes tartalékos katonának, ha a közreműködésével – ajánlásával – a legénységi állományba kerülő tartalékos katona az alapkiképzés teljesítését követően még 6 hónapon túl is szolgálati viszonyban áll.

Mindemellett a felsőoktatásban, illetve a szakképzésben tanuló nagykorú fiatalok körében is szeretnék népszerűsíteni a tartalékos szolgálati formát, így a tizennyolc év feletti tanulók számára – elköteleződési szándékuk mélységétől függően – havi bruttó 110 és 350 ezer forint közötti ösztöndíjat nyújtanak. A nógrádi érdeklődők a salgótarjáni toborzóirodában személyesen, vagy az alábbi linken jelentkezhetnek a „Szeretem, megvédem” kampányban tartalékos katonának.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában