Csobogás

2024.07.27. 11:20

Merre csobognak a szökőkutak Nógrádban? Összegyűjtöttük!

A nyári hónapokban a hőség a városok betontengerében szinte elviselhetetlen. Bátonyterenyén kívül az összes nógrádi városban szökőkút díszíti a tereket és párakapuk adnak némi enyhülést.

Gulyás Edina

Az elmúlt egy-két hétben számos meleg rekord dőlt meg és több napig volt hőségriasztás az országban. A városok betonrengetegében talán még nehezebben viselhető el az extrém meleg, így sok helyen párakapu alatt nyernek némi enyhülést a járókelők. A tereket díszítő szökőkút csobogása is azt az illúziót kelti: azok környékén felfrissülhetünk. 

szökőkút
Salgótarján Fő terén csobog a szökőkút
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A háromból egy szökőkút működik Salgótarjánban

– A nógrádi vármegyeszékhelyen jelenleg három szökőkút található. Ebből pillanatnyilag mindössze egy, a főtéri működik – tájékoztatta portálunkat Szepessy Gábor, a városüzemeltetési iroda vízügyi referense.

Mint mondta, az utóbbi időben úgy tapasztalják, hogy némileg csökkent a rongálások száma, idén nem voltak jelentős károk. Azonban az gyakran előfordul, hogy fürdőznek a szökőkútban. Ebben az évben eddig két párakaput üzemeltek be a városban. Az egyik a Beszterce-lakótelepen, míg a másik a főtéren nyújt némi felüdülést az arra járóknak.

Pásztón nem fordul elő szándékos rongálás

– Pásztó központját két szökőkút díszíti. A zeneiskola melletti téren lévő már üzemel, a másik azonban műszaki hiba miatt nem működik – ismertette Genyéné Batta Nikoletta, a városüzemeltetési osztály vezetője. Hozzátette: ahogy a korábbi években, úgy idén sem tapasztaltak a kutak esetében szándékos rongálást. Táblával figyelmeztetik a lakókat arra, hogy a térdísz nem ivóvízzel van feltöltve, illetve, hogy ne engedjék azokban fürödni a gyerekeket. Nem is jellemző, hogy pancsolnának a szökőkutakban. A nagy melegben a városközpontban elhelyezett párakapu adhat enyhülést. 

Balassagyarmaton folyamatos a párakapuk karbantartása

Balassagyarmaton a polgármesteri hivatal előtt gyönyörködhetnek a járókelők a vizes parkdíszben, ami május elsejétől működik. Gaál Dénes a Balassagyarmati Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet igazgatója kifejtette: rongálást nem tapasztalnak, a vízgyűjtő teknő szokott eldugulni az abba kerülő falevelektől, tobozoktól. Ezt gyorsan megszüntetik a szakemberek. A szökőkút vizét nem kezelik vegyszerekkel, így gyorsan algásodik. Ezért azt gyakran cserélik és tisztítják.

Hőségriadó idején két párakapu üzemel a városban reggel 8 és este 20 óra között. Az egyik a művelődési központ előtt, a másik a főtéren található banknál. Azok folyamatos karbantartás mellett üzemelnek, mivel gyakori esetükben a rongálás

 – húzta alá Gaál Dénes. 

Rétságon is csobog a szökőkút vize

Aki Rétságon az általános iskola környékén sétál, hallhatja a szökőkút csobogását. A tavasztól egészen az első fagyokig  élvezhetik azt a helyiek. 

– Mintegy tíz éve működik a városunkban a vizes térdísz. A szándékos rongálás nem jellemző, de a vízbe dobált levelektől, esetleg szeméttől előfordul dugulás, amit az önkormányzat szakemberei elhárítanak – fogalmazott Jávorka János alpolgármester, aki arra is kitért, hogy Rétságon csak a nagyobb rendezvények alkalmával szoktak felállítani párakaput. 

Szécsényben két helyen, a polgármesteri hivatal melletti területen és a Szentháromság téren díszítik a várost vizes térelemek, azonban mindkét kút meghibásodott, karbantartásra szorulnak. A járókelők párakapu alatt nyerhetnek felfrissülést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában