Népviselet

2024.07.21. 11:15

Megválasztották Szent Anna Szépét, aki egy éven keresztül képviselheti majd Palócországot

A Palócbúcsú és Folkfesztivál keretében ezúttal is megválasztották Szent Anna Szépét. A rendezvényen a palóc lányok és asszonyok viseletei vetélkedtek szombat este, Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren. Szent Anna Szépe nyolc jelentkező közül került ki.

Lászlók Judit

Megválasztották Szent Anna Szépét, aki egy éven keresztül képviselheti majd Palócországot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményen Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ (MKMK) igazgatója elmondta, hogy a Szent Anna Szépe egy gyönyörű megmérettetés, vetélkedés, amelynek keretében a palóc hagyományainkat tovább ápolják és éltetik. 

Szent Anna Szépe
Szent Anna Szépe választás a hagyományőrző palócföldi rendezvényen
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Ennek a versenynek a története régre nyúlik vissza, amit még dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató álmodott meg. Egy ideig ugyan szünetelt, de tavaly úgy gondoltuk, hogy felélesztjük ezt az új hagyományt és ismét megtartjuk a Szent Anna Szépét – fogalmazott Golyán Krisztina. Hozzátette: – Nagyon fontos kihangsúlyoznom, hogy ez nem egy szépségverseny, hanem ez a népviselet viselésének a versenye.

A Szent Anna Szépe választás a népviseletektől szól

Majd Golyán Krisztina kitért arra is, hogy a győztes egy éven át képviselheti Palócországot, így sok helyen lehet majd vele találkozni, akárcsak a 2023-as győztessel Racsné Barna Krisztinával. Emellett a győztes a hollókői Castellum Hotelben tölthet el egy kétfős büfévacsorát, valamint kap a Toyota Salgótarján Zenthe Nyár színházi fesztiválra két jegyet és egy Barta Boglárka által készített díjat is. Hangsúlyozta továbbá, hogy ezen kívül minden résztvevő kap egy kézműves palóc mézeskalácsot a nógrádsipeki Uram Margit jóvoltából, valamint Bodor Evelin keramikus is felajánlott erre az alkalomra egy gyönyörű nyakéket minden versenyzőnek. 

Ezt követően Racsné Barna Krisztina megosztotta a jelenlévőkkel, hogy milyen is volt számára Szent Anna Szépének lenni: – Nagyon nagy megtiszteltetés volt, és nagyon örültem, hogy egy évig tényleg képviselhettem Palócországot. Sok olyan kulturális lehetőség volt, ahol megjelenhettem és a rimóci népviseletet öregbíthettem.

Nyolcan vettek részt a vetélkedőn

Ezután kezdetét vette a verseny, amelyen nyolcan vettek részt. A versenyzők ennek keretében bemutattak két maconkai, két galgamenti, valamint egy rimóci, egy mohorai, egy pataki és egy dejtári népviseletet is a nézőknek, illetve ismertették azok történetét. A vetélkedő érdekessége volt, hogy a bátonyterenyei Haraszti ikrek is megméretették magukat. 

A zsűri tagjait idén Racsné Barna Krisztina, a tavalyi év győztese, Amberg Dóra, a Castellum Hotel Hollókő szállodaigazgatója, és Golyán Krisztina, az MKMK igazgatója alkották, akiknek nem volt könnyű dolguk. Azonban a döntésük alapján idén a pataki népviseletben lévő Molnár Dóra lett a Szent Anna Szépe, így ő képviselheti majd Palócországot a következő egy évben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában