Tulajdonosváltás

2024.07.06. 10:23

Ingyen kapná meg a művelődési központ másik felét a rétsági önkormányzat

Térítésmentesen vásárolná meg az államtól a Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületének másik felét a rétsági önkormányzat, mert az nincs még a teljes tulajdonában. Az igény benyújtásáról nemrégiben képviselő-testületi határozat született.

Hegedűs Henrik

A nyugat-nógrádi járási székhely centrumában található Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületét annak idején osztatlan közös tulajdonban birtokolta a helyi önkormányzat, illetve a magyar állam képviseletében a Honvédelmi Minisztérium. 

Ám a laktanya 1997-es jogutód nélküli megszűnését követően nem rendezték véglegesen a tulajdonviszonyokat, maradt tovább ez a feles, se ide, se oda állapot. Ugyanakkor az intézményt az elmúlt közel harminc évben kötelező feladatként tartja fenn az önkormányzat, biztosítva a folyamatos működését, elvégeztetve az esetleges felújítási, karbantartási feladatokat, mint tette azt legutóbb a színházterem színpadának korszerűsítésével.

Térítésmentesen kapnák meg

A most benyújtott és elfogadott írásbeli előterjesztés szerint korábban tavaly októberben tárgyalták a művelődési központ térítésmentes átvételének lehetőségét, akkor azt a döntést hozták a városatyák, hogy készíttessenek el egy szakértővel értékbecslést az ingatlanra, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azóta már el is végzett. Az igény hivatalos benyújtásánál a rétsági önkormányzat hivatkozásként feltüntette, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011-es törvényben a helyben biztosítható közfeladatok között szerepel a kulturális szolgáltatás, különösképpen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, tehát kötelező és nélkülözhetetlen a városban a megfelelő színvonalú és széles körű kulturális lehetőségek szolgáltatása a lakosság felé. Ráadásul az épület jelenlegi állapota százmillió forintos nagyságrendet meghaladó felújítást szükségeltet, aminek anyagi forrásait csak úgy lehet minél teljesebben előteremteni, ha véglegesen rendeződnek a tulajdonviszonyok. 

Folytatódnak a tárgyalások

A képviselő-testület ebben a legutóbbi határozatában felhatalmazta Mezőfi Zoltán polgármestert, hogy a Városi Művelődési Központ és Könyvtár ingyenes önkormányzati tulajdonba adásával kapcsolatos eljárás során a nemzeti vagyonkezelő cég felé teljes jogkörben eljárjon. Értesüléseink szerint az állam és a városvezetés között ez ügyben jelenleg is zajlanak a tárgyalások.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában