Nool.hu videó

2024.07.12. 13:52

Meghosszabbították a hőségriasztást, továbbra sem tágít a pokoli kánikula (videó)

Meghosszabbította az országos tisztifőorvos a hőségriasztást hazánkban, így természetesen szűkebb hazánkban is. Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben, amely egészen július 18-ig, csütörtökig tart majd.

Nagy Orsolya

Mint arról a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolt: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Hozzátették: az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Éppen ezért azt kérik a lakosságtól, hogy a  hőségriasztás ideje alatt fokozottan figyeljenek egymásra.

Meghosszabbították a hőségriasztást
Meghosszabbították a hőségriasztást, pokoli a kánikula
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hőségriasztás esetén különösen figyelni kell magunkra

– Különösen fontos a folyamatos folyadékpótlás. Munkahelyen, vízparton, de utazás közben is mindig legyen kéznél egy flakon vagy egy pohár víz. Aki pedig teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon. Fontos továbbá, hogy a megvásárolt, hűtést igénylő élelmiszereket minél kevesebb ideig tegyük ki a melegnek, mert a magas hőmérséklet hatására a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedést okozó mikroorganizmus, például szalmonella és a romlást okozó mikroorganizmusok is elszaporodhatnak az élelmiszerekben – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Kifejtették: a gyorsan romlandó élelmiszerek, mint például a nyers hús, a húskészítmények, a tej és tejtermékek biztonságos szállításához érdemes hűtőtáskát használni. Ha bármilyen érzékszervi elváltozást, például elszíneződést, nyálkás állagot, kellemetlen szagot tapasztalnak, akkor ne fogyasszák el az adott alapanyagot, vagy élelmiszert.

Klimatizált helyiségben érdemes tartózkodni

Emellett az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, ugyanis rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen se ugorjanak a vízbe. Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Arra is kitért a katasztrófavédelem, hogy ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezés, időnként be kell kapcsolni, de a hőmérsékletet ne állítsák 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan érdemes használni az ízületek védelme érdekében. Az ablakot pedig csak éjszaka és hajnalban nyissák ki otthon, nappal érdemes besötétíteni. A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg levegőt forgatják, ami kiszáríthatja az embert, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Ezen túlmenően elengedhetetlen, hogy gyermeket és a házi kedvencet ne hagyjanak még csak néhány percre sem parkoló autóban. Csütörtök óta pedig az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, amely az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában