Vörös kód

2024.07.15. 17:20

Hőségriasztás: az extrém meleg veszélyeire figyelmeztet a nógrádi Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt utcai gondozó szolgálatot ellátó munkatársai ezekben a napokban fokozott figyelemmel végzik munkájukat. Az országos harmadfokú hőségriasztás miatt ugyanis vörös kód van érvényben július 18-án, csütörtökön 24 óráig.

Gulyás Edina

Az extrém hőség miatt a szabadtéren tartózkodó hajléktalan személyek magasabb kockázatnak vannak kitéve. Hőségriasztás idején a legnagyobb humanitárius szervezet dolgozóinak utcai szolgálata különös figyelemmel látja el feladatát.  Amennyiben hőártalmat – kiszáradás, napszúrás, hőguta –, vagy  életet veszélyeztető állapotot tapasztalnak valakinél, azonnal értesítsék az Országos Mentőszolgálatot.

Melegedőben hűsölhetnek hőségriasztás idején

– Hőségriadó idején kiemelten figyelünk az utcán élőkre. Az utcai gondozó szolgálat munkatársai folyamatosan járják Balassagyarmatot és járás településeit, ismerik, hogy mely külterületi részeken élnek hajléktalanok. Az autóban mindig van folyadék, élelmiszer, gyógyszer, kötszer, de ha arra szükség van, akár az egészségügyi ellátásra való eljutást is megszervezzük számukra – tájékoztatott Duberné Dunaveczki Éva a balassagyarmati hajléktalanszálló vezetője. – Arra ösztönzünk mindenkit, hogy reggel 8 és 18 óra között vegyék igénybe a nappali melegedő nyújtotta lehetőségeket. Ez egy régi épület, vastag falakkal, nincs ugyan légkondicionálóval felszerelve, de kellemes bent a hőmérséklet, hűsölésre alkalmas. Emellett folyadékpótlásra, hűsítő fürdőre, tisztálkodásra is van itt lehetőség. 

Hozzátette: a nyári időszak nem olyan kritikus, mint a téli mínuszok. Többen betérnek az intézményekbe hőségriadó idején, mint egyébként, de a hideg évszakban nagyobb veszélynek vannak kitéve az utcán élők. A hajléktalanellátásában a téli krízisidőszak mindenképp veszélyesebb. 

Így védekezhetünk az extrém hőség ellen

A vöröskereszt közleményében arra hívja a figyelmet: a szélsőséges időjárás miatt bárkivel megeshet, hogy segítségre szorul, ha nem védekezik a meleg ellen tudatosan. Ezért fontos néhány dologra odafigyelni. Ne tartózkodjunk 11 és 15 óra között a napon, ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, ami lehetőleg hűs víz, de mindenképpen alkoholmentes legyen. A bőrt alig takaró ruhadarabok helyett viseljünk szellős, de zárt öltözéket, mellette sapkát vagy kalapot és használjunk magas UV-védelmet biztosító fényvédőt. Ügyeljünk az extrém melegre érzékeny csoportokba tartozókra, mint a gyermekek, idősek, szabadban dolgozók, hajléktalanok.

Így segíthetünk bajba jutott embertársainkon

Bár a lakosság többségében tisztában van ezekkel a lépésekkel, mégis megesik, hogy valaki a hőártalom miatt rosszul lesz, ezért fontos felismerni időben az intő jeleket. Ha valaki a melegben émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, jó eséllyel napszúrást kapott. Az arc ilyenkor általában vöröses és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintású. Amennyiben valakin felismerjük ezeket a tüneteket, kísérjük az érintett személyt árnyékos, hűvös helyre és mihamarabb igyon hűs vizet! Ezt követően a kinti hőmérsékletnél hidegebb vizes borogatást, például átnedvesített zsebkendőt helyezzünk a napszúrást kapott személy ereire, elsősorban a csuklójára.

Súlyos esetben hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő, akár 40 fokos lázzal, sápadtsággal, fokozott verejtékezéssel és zavartsággal, akár eszméletvesztéssel járó rosszullét kísér, ezt a jelenséget hívjuk hőgutának. Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük valakin, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót! Hajléktalan személy esetén pedig a regionális diszpécserszolgálatot, amely Nógrádban a 46/530-268-as szám.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában