Halálhír

2024.07.13. 13:40

Gyász: elhunyt a balassagyarmati Evangélium Háza Gyülekezetek alapítója

Életének 62. évében, a napokban hazatért Teremtőjéhez id. Baranyi Gábor lelkipásztor, az Evangélium Háza Gyülekezetek alapítója, a FONS nemzetközi missziós szolgálat lelkipásztori alelnöke – közölte a Facebook-oldalán a Family of Nations Services (FONS) – Nemzetek Családja Békeszolgálat.

Lászlók Judit

„Sikeres nemzetközi zenei előadói pályát követően, felnőttként hitre jutva, a ’90-es évek elején alapította meg a balassagyarmati gyülekezetet, amelyet később ő maga pásztorolt” – olvasható a FONS által közzétett bejegyzésben. Hozzátették: „A missziós lelkület kiteljesedésével további közösségek plántálásaiban vállalt feladatot a 2000-es években. A többek között Budapesten és Tatabányán is szárba szökkenő lelki magvetés Evangélium Háza Gyülekezetek néven vált eredményessé az igehirdetés és a zenés istendicséret területein. Gábor pásztor szolgálata elsősorban a rászorulók, a legszegényebbek, különösképpen a romák számára kínált bibliai tanítást, lelkészi útmutatást az evangélium szellemiségében. A misszióhoz csatlakozott Duka Attila lelkipásztor plántálásaként folyamatosan növekedett a tiszaburai, majd a kunszentmiklósi és a számos más, környező településen kalászt bontó gyülekezetek hálózata is.”

Kiemelték: id. Baranyi Gábor szolgálatának nemzetközi szintre lépése a FONS missziós szolgálat létrejöttével valósult meg, amelynek 2012-től, alapításától vezetőségi tagja volt, majd vállalta a FONS lelkipásztori alelnöki feladatait is.

Elsőként nyújtott segítséget a rászorulóknak

„Európai látásmóddal rendelkezett a romák hitre jutásának ügyében, amiért folyamatosan imádkozott. Az elmúlt, hosszú, dolgos évtized folyamán a vezető lelkipásztori szolgálatán túl missziós utakon vállalt szolgálatot többször is, Kanadában, Finnországban, Izraelben, Romániában, Szerbiában, Lengyelországban (Auschwitz-emlékhely), prédikátorként is hirdette a keresztény, illetve a zsidó megbékélést és a romák, a legszegényebbek felé irányuló misszió különleges fontosságát. Munkájában áldozatos segítsége volt felesége, Andrea, illetve az igehirdetésben és a zenei dicséretben is jelentős szolgálatot vállaló fia, Gábor és leánya, Eszter. Gyermekei révén négy unoka örömei enyhítették fáradalmait. Mindvégig aktív volt szolgálatában, gyakran kihívásokkal teli, személyes anyagi helyzetét sem mérlegelve, elsőként segített a rá bízott gyülekezetek rászorulóin, a csatlakozó közösségek vezetőin, tagjain és bárkin, akiről tudomást szerzett, hogy szükséget szenved. Támogatásukra egyesületet is alapított és működtetett „Oltalmazó” néven” – hangsúlyozták a bejegyzésben.

Hozzáfűzték: példamutató családi élete és dolgos keresztény vezetői szolgálata csúcsán, egy hirtelen rosszullétet követően szólította magához az örökkévaló, hatalmas szellemi örökséget hagyva utódaira, az általa pásztorolt, megkeresztelt több száz hívőre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában