Múltidézés

2024.07.17. 11:12

Felszámolták harminc éve a balassagyarmati vágóhidat

Igen mozgalmas napok jöttek el július közepe táján harminc éve a nyugat-nógrádi térségben, de főként Balassagyarmaton. Felszámolták a városban működő vágóhidat, az önkormányzat pedig csökkentette az eladásra kínált lakások vételárát. Diósjenőn mindeközben ünnepeltek: felavatták Marcus Aurelius emléktábláját.

Hegedűs Henrik

Fotó: NMH archív, H. H.

Az 1994-es esztendő elején még reményteljesnek látszódott a Penomah balassagyarmati gyáregységének, azaz a város vágóhídjának a sorsa. 

Felszámolták harminc éve, azóta már el is bontották a húsipari vállalat telephelyét (fotó: NMH archív, H.H.)

Az egykor a település egyik legtöbb munkahelyét biztosító üzem ugyanis válságba került, 100 millió forintos banki és 75 milliós szállítói tartozást halmoztak fel, és bár jelentkezett vevő a további működtetésre, a tartozást nem egyenlítette ki, ezért a hitelezők kezdeményezték a vállalati telephely felszámolását. Július 11-én, pontban 11 órakor aztán minden kétely eloszlott: a felszámolóbiztos a teljes dolgozói állomány előtt bejelentette, azok kivételével, akik a cég által fenntartott húsüzletekben dolgoznak – ez legfeljebb huszonöt fő – mindenkinek felmondanak.

Olcsóbban kínálták a lakásokat

Ugyancsak Balassagyarmaton ezekben a napokban az eladásra kínált önkormányzati lakások kerültek terítékre. A városvezetés ugyanis a nehéz anyagi helyzetre való hivatkozással értékesítésre kínálta fel a közel 150 ingatlant, és az előzetes értékbecslésen megállapított vételár 75 százalék kínálta fel a lakásokat a leendő vevőknek, ezt a megközelítőleg egymillió forintot azonban túlzottnak találták az emberek, és tiltakoztak. A képviselő-testület végül meghátrált, jóval alacsonyabbra, 60 százalékosra szállították le a vételárat, és ez a 650 ezer forint körüli összeg már elfogadható lett az új tulajdonosok számára. Az önkormányzatnál úgy vélekedtek, ezzel a kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt, mondván az eladások által kellő bevételhez juthatnak, ami enyhíthet a nehézségeken.

Harminc éve emléktáblát kapott a római császár

Diósjenőn a 173-ban a község környékén lezajlott római kori csatára emlékeztek. A rendezvény keretében a barbárok elleni ütközetet levezénylő Marcus Aurelius császár emlékművét avatták fel a tó partján található sétányon. Az eseményt színesítette a váci Familia Gladiatura Egyesület bemutatója, amelynek tagjai ókori harcosok katonaruhájába bújva csillogtatták meg kardjukat.

Kilábalásban reménykedtek a gyarmati focisták

A Nógrád Megyei Hírlap hasábjain nyilatkozott az NB III.-ból kis híján kiesett Balassagyarmati LC futballcsapatának kapitánya, Szatmári Zsolt. A kapuvédő kifejtette, roppant sajnálatos, hogy a klub ilyen elszomorító helyzetbe sodródott, és nem meglepő, ha tőkeerős szponzor hiányában a fiatalabb játékosok inkább választják az alacsonyabb osztályú vidéki egyesületeket, ahol akár nyolcszáz forintos meccspénzt is kaphatnak, ennek ellenére nem adják fel a küzdelmet és bíznak a kilábalásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában