Ellenőrzés

2024.07.03. 17:52

Ellenőrizték a Bánki-tó vízminőségét – íme az eredmény

A korábbi években megszokott ütemezésnek megfelelően idén is elvégezték szűkebb hazánk egyetlen kijelölt természetes fürdőhelyének nyitás előtti ellenőrzését a közelmúltban a kormányhivatal szakemberei – közölte a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal.

Nagy Orsolya

Mint fogalmaztak, az előzetes helyszíni ellenőrzés során a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának munkatársai a vízminőség mellett a Bánki-tó környékének megfelelő karbantartását, valamint a szükséges higiéniai feltételek biztosítását is szemlézték. A vizsgálat eredménye szerint a fürdőhely megfelel a közegészségügyi előírásoknak, így a hatóság engedélyezte az üzemeltetést.

Bánki-tó
A vizsgálat eredménye szerint Bánki-tó vize megfelel a közegészségügyi előírásoknak
Forrás: Nool Archív/Illusztráció

Folyamatosan ellenőrzik a strand vízminőségét

„A fürdési idény megkezdése előtti mintavétel eredménye megfelelő minősítésű lett. A nyári strandszezonban folyamatos lesz a fürdővíz mintavételezése és laboratóriumi vizsgálata. Ebben az időszakban a kormányhivatal szakemberei visszatérő mintavételekkel monitorozzák majd a fürdőhely vízminőségét az üzemeltetők által megbízott akkreditált laboratóriumokban. A vizsgálatok eredménye nyilvános, az érdeklődők a strand honlapján tekinthetik meg a mért értékeket”– írta a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal. 

Hozzátették: a bánki fürdőhelyen egyébként az elmúlt években nagyszabású fejlesztéseket végeztek: gyerekpancsoló és játszótér jött létre, megújultak a burkolatok, a lépcsők és a terasz, új napozóágyakat kapott a közönség, újjászületett a gyep és a növényzet és biztonságosabbá tették a vízbe vezető lépcsőket is.

Fontos kritériumoknak kell megfelelni

A szervezet arra is kitért, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megtalálható a hazai természetes fürdőhelyek listája. Az itt feltüntetett besorolás az elmúlt négy fürdési idény vizsgálatainak eredményeit is figyelembe veszi.

Mint kiderült, kiváló minősítést akkor kaphat egy természetes fürdővíz, ha nemcsak egy adott mintavétel során teljesülnek ennek kritériumai, hanem hosszú távon is megbízható a vízminőség. A hatályos jogszabályok szerint szabad vizekben fürdőzni csak az erre kijelölt helyeken lehetséges. A bányatavaknál, fürdőzésre nem kijelölt helyszíneken nincs biztosított felügyelet, a vizek mélysége és minősége, valamint a meder rendezetlensége számos veszélyt rejthet magában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában