Értékelés

2024.06.05. 17:58

Skuczi Nándor: nem csak lehet, de érdemes is Nógrádban élni

2014 és 2020 között több mint 68 milliárd, 2021 és 2027 között pedig több mint 71 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott, illetve jut Nógrád vármegye. Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke szerint mindennél fontosabb a biztos megélhetést nyújtó, minőségi munkahelyek, valamint az élhető, komfortos élettér megteremtése szűkebb pátriánkban.

Nool.hu

– Az elmúlt öt év számomra a nógrádi emberek szolgálatáról szólt, a közügyért dolgoztunk. Döntéseinkkor az a cél vezetett bennünket, hogy bizonyos legyen: itt – az ország legszebb vármegyéjében – nem csak lehet, de érdemes is élni. Ehhez kellenek a biztos megélhetést nyújtó, minőségi munkahelyek, az élhető, komfortos élettér és a szülőföldünk szeretete – fogalmazott Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke, aki a Fidesz-KDNP pártszövetség vármegyei listáján az első helyet foglalja el a vasárnapi választáson.

Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke
Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke
Forrás: Nool.hu

Skuczi Nándor szerint kiindulási alap az identitásunk

Az elnök a „Nógrád – a közügyért” című kiadványban az EP-választásra is kitért. Emlékeztetett: mi, magyarok – elfogadva az alapokat – már egy évezrede gazdagítjuk Európát. Hozzájárulunk nagyságához közösségi szellemünkkel, szenvedélyes szabadságvágyunkkal, államszervező képességünkkel, s az egyedülállóan csodálatos nyelvünknek is köszönhető, kiemelkedő művészeti és tudományos teljesítményeinkkel.

– A felelősségteljes választáshoz kiindulási alap az identitásunk. Az, hogy tisztában vagyunk a saját értékeinkkel és a vármegye értékeivel. Az, hogy ismerjük és szeretjük otthonunkat, családunkat, országunkat, nemzetünket. Mindez megadja életünkhöz a keretet és azt a biztonságot, hogy tartozunk valahová, valakihez – hangsúlyozta Skuczi Nándor. Kiemelte továbbá: a június 9-i választás jó alkalom arra, hogy mindenki elmondhassa, kifejezhesse véleményét arról, hogy hogyan és merre haladjunk tovább.

– Meggyőződésem, hogy a helyes választáshoz az „Isten, haza, család” hármas fogalom mellett az alázat, a hűség, a hagyomány, a nógrádiság, a palócság, vagyis azok az értékek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. S éppúgy nem szabad figyelmen kívül hagyni a másik oldalról fenyegető, nemzetállamok meggyengítésére irányuló törekvéseket, a genderpropagandát, a migráció erőltetését és a háborúpártiságot – tette hozzá.

Milliárdos fejlesztések a TOP és a TOP Plusz révén

A vármegyei közgyűlés elnökétől megtudtuk, hogy a mögöttünk hagyott időszakban négyszáznál is több pályázat valósult meg a TOP támogatásával szűkebb hazánkban. Több mint 68 milliárd forint beruházási összeg érkezett 2014-2020 között a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával Nógrád vármegyébe.

– Amerre járunk, láthatjuk a fejlesztések eredményeit: a megújult középületeket, orvosi rendelőket, szociális intézményeket, óvodákat, bölcsődéket, a zöldülő köztereket. A településeket a munkahelyekkel összekötő kerékpárutak épültek és megvalósultak turisztikai fejlesztések is. Sőt, a vármegyei önkormányzat ebből a keretből tudott forrást biztosítani az egyes településeket összekötő utak azon szakaszainak felújítására, ahol erre a legnagyobb szükség volt – közölte Skuczi Nándor.

Nógrád vármegye a 2021-2027-es időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatási konstrukcióban 71,66 milliárd forintból gazdálkodhat. Döntés született már többek között:

  • a települések élhetőségi színvonalát növelő fejlesztésekről,
  • 4-5 számjegyű állami közutak felújításáról,
  • turisztikai projektekről,
  • önkormányzati belterületi utak megújításáról,
  • önkormányzati épületek energetikai korszerűsítéséről.

A kiadványból kiderült továbbá: idáig a rendelkezésre álló keretből 40 milliárd forint támogatási forrás odaítéléséről született döntés. Salgótarján és Balassagyarmat önkormányzatai – mint a fenntartható városfejlesztési eszközben nevesített városok –, a teljes vármegyei keretből Nógrád Vármegye Közgyűlésének döntése alapján több mint 18,6 milliárd forintos forráshoz jutnak. 

Fontos a kistelepülések támogatása Nógrádban

Vármegyénk életében fontos szerepet töltenek be a kistelepülések, ezért is fontos a kormányzat azon törekvése, hogy a falvakban élők számára is ideális, stabil körülményeket biztosítsanak a mindennapi léthez, a családalapításhoz. Szintén az említett kiadványban szerepel: országos szinten 33 ezer pályázat kapott támogatást 2018 óta a Magyar Falu Programban.

Mint fogalmaznak, a kormány országépítő tevékenységének köszönhetően ezres nagyságrendben újulhattak és újulhatnak meg óvodák, iskolák, orvosi rendelők, szolgálati lakások, polgármesteri hivatalok és faluházak, egyházi és önkormányzati tulajdonú temetők és közösségi terek, önkormányzati utak, járdák, kerékpárutak. Emellett orvosi eszközök, a rendezett településkép kialakítását segítő kommunális eszközök, valamint tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére is lehetőség nyílik. Pályázhattak ugyanakkor az önkormányzatok közcélú hasznosítás érdekében elhagyott ingatlanok megvásárlására és építési telek kialakítására, közművesítésére is. A támogatások kizárólag hazai költségvetési forrásból valósulnak meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában