Vadgázolás

2024.06.21. 19:46

Róka az úton – érdemes odafigyelniük a közlekedőknek

A vadelütéses esetek sok bosszúságot, és olykor nagy anyagi kárt tudnak okozni a járművezetőknek, a vadásztársaságoknak és esetenként a közútkezelőknek is, ezért mindig érdemes figyelemmel közlekedni az utakon. Portálunk most utánajárt, hogy mi a teendő róka gázolás esetén, illetve hogyan lehet azt megelőzni.

Sipos Nina Vivien

Itt a nyári időszak, amely egyet jelent azzal, hogy már kijöttek a rókakölykök, amik elég nagyok ahhoz, hogy járkáljanak és felfedezzék a környezetüket. Gyakran a közút mellett elütött madarakat, rágcsálókat, illetve a kisebb állatokat szedegetik fel, ez pedig azt a veszélyt is magába rejtheti, hogy váratlanul kiszaladnak az úttestre, a mozgó gépjármű elé.

Portálunk most utánajárt, hogy mi a teendő róka gázolás esetén
Az a veszély, hogy a róka kiszalad a forgalom elé, bármikor előfordulhat
Fotó: Martin Grossman / Forrás: Shutterstock

Bármikor az útra szaladhat egy róka

– Mivel még tapasztalatlanok a fiatal rókák, ezért elég sok áldozatul esik az autónak. A megszaporodott rókaállomány miatt több mozog az út szélén, tehát nagyobb figyelemmel kell közlekedni – fogalmazott Szabó László, a Nógrád Megyei Vadászszövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára, hozzátéve: – Elég drágák manapság a modern autók, így ha nagyobb sebességgel üt el a járművezető egy rókát, akkor elrepedhet, sőt eltörhet a lökhárító és a motorháztető eleje, amik általában műanyagból készülnek.

Hangsúlyozta: a közút már nem része a vadászterületnek, ezért ha a róka kifut az úttestre, akkor nem felelős a járművezető azért, ha akaratlanul elüti az állatot.

– A vadveszélyt jelző táblák természetesen minden szükséges helyen ki vannak téve az utak mentén, de ezek nem a rókára vonatkoznak, hanem a nagyvadakra, például a szarvasra, az őzre és a vaddisznóra. A róka a kerítésen is át tud bújni az elkerített útszakaszra, így az a veszély, hogy az állat kiszalad a forgalom elé, bármikor előfordulhat – hangsúlyozta Szabó László.

Az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára kifejtette: a vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer, ha a sofőr figyelmesen és fokozott óvatossággal közlekedik. Ha esetleg csillogó szempárt lát a járművezető az út szélénél, akkor érdemes lassabban menni.

Mi a teendő vadgázolás esetén?

– Az idei év első felének adatai szerint a kezelésünkbe tartozó országos közúthálózatot érintően havonta átlagosan három-négy rókatetemről érkezett bejelentés társaságunkhoz, ennek többsége az első három hónapban történt – árulta el Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője portálunk megkeresésére.

Hozzátette: amennyiben valaki egy vaddal történő ütközés részese, első körben mindenképpen a 112-es segélyhívószámot tárcsázza. Ha a közlekedők Nógrád vármegyében az országos Közút területén állati tetemet észlelnek, akkor azt bejelenthetik a hét minden napján huszonnégy órában működő diszpécserszolgálat felé a 06-32-819-461-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen.

– Kollégáink a bejelentést követően vadállat esetében az illetékes vadásztársaságot, háziállat esetében pedig szerződött parterünket értesítik, akik a jogszabályi előírásoknak megfelelően intézkednek a tetemek elszállításáról és azok engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyen történő átadásáról – közölte Pécsi Norbert Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában